Pomidory-choroby i szkodniki cz.13
Re: Pomidory-choroby i szkodniki cz.13
Siła tradycji.
Może, gdyby pomidory miały zęby zamiast korzeni, to by te skórki z banana i pokrzywy zjadły . Ludzie nie mogą zrozumieć tak oczywistej prawdy,że materia organiczna musi się zmineralizować, by rośliny mogły z niej korzystać. Gnijąca skórka z banana zabiera pomidorowi azot z bezpośredniego sąsiedztwa korzeni.
Może, gdyby pomidory miały zęby zamiast korzeni, to by te skórki z banana i pokrzywy zjadły . Ludzie nie mogą zrozumieć tak oczywistej prawdy,że materia organiczna musi się zmineralizować, by rośliny mogły z niej korzystać. Gnijąca skórka z banana zabiera pomidorowi azot z bezpośredniego sąsiedztwa korzeni.
- jonatanka
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 4 mar 2012, o 12:11
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
jonatanka mnie to wygląda jakby Twoje pomidorki cierpiały z powodu zimna na co mogą wskazywać fioletowe przebarwienia wierzchołków. Ale niech się specjaliści w tej kwestii wypowiedzą.
Pozdrawiam Janek
W tym wypadku to nie jest niedobór fosforu..
niedobór wapnia? http://ipopom.inhort.pl/index.php?d=opis&id=72
takie poskręcane były też przy przenawożeniu azotem o ile się nie mylę.
Jeśli źle piszę to niech mnie ktoś proszę poprawi, dopiero się uczę, a wolę się uczyć na cudzych błędach niż własnych
Moje pomidorki chyba mają się już lepiej, jednak "coś" się dzieje z jednym z rosnących "pod chmurką" na środku liścia zrobiła się bladożółta plama a inny jest jakby pognieciony w dwóch miejscach. Sądzę że to może być niedobór magnezu, zwłaszcza że ostatnio u nas pada i pada i pada.
A tak w ogóle to dzisiaj stwierdziłam że nie miała baba kłopotu kupiła sobie pomidorki, to chyba nawet gorzej niż prosie, zwłaszcza że mam małą obsesję na ich punkcie. Wszyscy naokoło oprócz męża twierdzili że "nic ci nie urośnie" bo dziadowska ziemia, bo to, bo tamto. Jak na razie na przekór wszystkim moje roślineczki rosną, tylko mam nadzieję że im nie przejdzie.
takie poskręcane były też przy przenawożeniu azotem o ile się nie mylę.
Jeśli źle piszę to niech mnie ktoś proszę poprawi, dopiero się uczę, a wolę się uczyć na cudzych błędach niż własnych
Moje pomidorki chyba mają się już lepiej, jednak "coś" się dzieje z jednym z rosnących "pod chmurką" na środku liścia zrobiła się bladożółta plama a inny jest jakby pognieciony w dwóch miejscach. Sądzę że to może być niedobór magnezu, zwłaszcza że ostatnio u nas pada i pada i pada.
A tak w ogóle to dzisiaj stwierdziłam że nie miała baba kłopotu kupiła sobie pomidorki, to chyba nawet gorzej niż prosie, zwłaszcza że mam małą obsesję na ich punkcie. Wszyscy naokoło oprócz męża twierdzili że "nic ci nie urośnie" bo dziadowska ziemia, bo to, bo tamto. Jak na razie na przekór wszystkim moje roślineczki rosną, tylko mam nadzieję że im nie przejdzie.
- jonatanka
- Od: 4 mar 2012, o 12:11
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
forumowicz a co to może być?
Też nie. Nie ma nekrotycznych zmian.
A przy okazji. Przyda się może komuś.
http://www.tuinbouw.nl/sites/default/fi ... _13149.pdf
A przy okazji. Przyda się może komuś.
http://www.tuinbouw.nl/sites/default/fi ... _13149.pdf
super,
mam nadzieję że się nie przyda
to ja nie wiem co jest z pomidorkami jonatanki
gorek0
A jak wyglądają te liście od góry?
rudix
ja miałam takie białe obumarcia od spalenia słońcem, ale to było w czasach kiedy słońce jeszcze się pokazywało zza chmur
mam nadzieję że się nie przyda
to ja nie wiem co jest z pomidorkami jonatanki
gorek0
A jak wyglądają te liście od góry?
rudix
ja miałam takie białe obumarcia od spalenia słońcem, ale to było w czasach kiedy słońce jeszcze się pokazywało zza chmur
-
- Przyjaciel Forum - Ś.P.
- Od: 14 sty 2009, o 18:33
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
forumowicz super ściągawka, dziękuje.
Mam skopiowane na pulpicie. Tam mam większość potrzebnych rzeczy łącznie z tym:
http://www.programva.com/pl/kalkulator- ... owy-online
http://www.programva.com/pl/kalkulator- ... owy-online
- jode22
- Od: 22 lut 2011, o 14:07
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
A nie jest to przypadkiem niedobór boru . Nie wiem jaką ziemię ma jonatanka i czym zasilała, ale w przypadku lekkiej piaszczystej ziemi i przy zbyt dużym zwapnowaniu, może być niedobór albo złe wchłanianie boru i taki właśnie efekt.
Moje pomidorki otrzymały dużo pochwał w temacie ,,Pomodorowy szał podfoliowy,, ale jak się tak dobrze wczoraj przyjrzałam, to się okazało, że nie są takie idealne. Czy to może być niedobór magnezu? Żółte przebarwiania pojawiły się na dolnych liściach kilku krzaków. Po dokładnym przyjrzeniu się u niektórych odmian widać maleńkie brązowe plamki. Zmiany widoczne są głównie u odmian czarnych-Black Crim, Black from Tula, Ananas Noir i na 1 krzaku czerwonych Severyne.
Co mam zastosować siarczan magnezu? Gdzieś tu wyczytałam o proporcji 8g/ 1lwody. Podlać tym, czy opryskać?
Proszę o pomoc.
Co mam zastosować siarczan magnezu? Gdzieś tu wyczytałam o proporcji 8g/ 1lwody. Podlać tym, czy opryskać?
Proszę o pomoc.