Wszystko o pomidorach cz. 10

Warzywa w gruncie i pod osłonami.
Zablokowany
Joneska
100p
100p
Od: 22 cze 2014, o 22:40
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Wszystko o pomidorach cz. 10

Post »

Dzisiaj zrobiłam po raz pierwszy nową HT na tymolu.I zapach ma nieprzyjemny .Dawna HT była przyjemna dla powonienia i na tymolu spodziewałam sie jakby koncentratu przyjemności a tu zong.Czy tak ma być czy przysłali mi nie tą substancje?
x-p-o
ZBANOWANY
Od: 16 lut 2011, o 19:24
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Joneska pisze:Dzisiaj zrobiłam po raz pierwszy nową HT na tymolu.I zapach ma nieprzyjemny .Dawna HT była przyjemna dla powonienia i na tymolu spodziewałam sie jakby koncentratu przyjemności a tu zong.Czy tak ma być czy przysłali mi nie tą substancje?
No nie można porównywać zapachu tymianku z zapachem tymolu.W tymianku oprócz tymolu są obecne : linalol, borneol i terpeny i każdy z tych towarzyszących związków ma swój specyficzny zapach, które w efekcie komponują się w zapach tymianku.

http://pl.wikipedia.org/wiki/Linalol

http://pl.wikipedia.org/wiki/Borneol

Dawałem tu przykład związku organicznego o nazwie skatol. W dużym stężeniu ma zapach kału i jest w nim obecny a w bardzo małych stężeniach jest komponentem perfum, i to drogich perfum.

http://pl.wikipedia.org/wiki/Skatol

Tak, że ostrożnie z tą oceną zapachów.
Joneska
100p
100p

Post »

Ok.Dzięki.Takie miałam podejrzenie ,że zapach,,starej,,HT może być od jakiś olejków eterycznych zawartych w tymianku ale zawsze lepiej zapytać.Czy do nowej HT mogę dać siarczanu magnezu?
Awatar użytkownika
krynka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 sty 2014, o 19:27
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Dla mnie zapach po rozcieńczeniu niezły,ale koncentrat pachnie średnio :wink: Gorzej mam z lejkiem,którego używałam do wsypywania tymolu do butelki- niczym nie potrafię go umyć- ciagle śmierdzi tymolem :D

Jakiego stężenia HT używacie? Wczoraj zauważyłam na posadzonych w gruncie pomidorach czarne mszyce :roll: Nigdy wcześniej tego świństwa nie miałam. Dziś mam zamiar opryskać je HT i myślę,ze zrobię stężenie 2%. Wcześniej pryskałam mszyce na różach i stężenie 1% nie pomogło.
Pozdrawiam serdecznie- Ela
steehead
20p - Rozkręcam się...
20p - Rozkręcam się...
Od: 23 lut 2014, o 16:03

Post »

A czy dodalaś płynu do naczyń? U mnie przy dawce 0,4g tymolu z płynem wszystko padło. Wiem że zalecane stężenia są wyższe dla oprysku przeciw insektą ale był to oprysku na młode papryki i nie wiedziałem jak zareagują rośliny.
Lejek można spróbować wytoczyć w sadzie oczyszczonej powinno pomóc.
Awatar użytkownika
emilka79
200p
200p
Od: 29 maja 2014, o 12:26

Post »

Ja wczoraj pryskałam jabłonie na mszyce, bo po tych deszczach jest ich mnóstwo ;:oj HT dałam 4ml na 1l i trochę mydła potasowego, mam nadzieję, że nie przesadziłam. Dziś sprawdzę i w razie czego jutro powtórzę.
Pozdrawiam -Marta
Awatar użytkownika
besia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 28 maja 2014, o 18:17

Post »

A dlaczego do oprysku HT dodajecie mydła potasowego a nie krochmalu ?
Pozdrawiam, Beata.
Awatar użytkownika
emilka79
200p
200p
Od: 29 maja 2014, o 12:26

Post »

Ja tylko do oprysku przeciw mszycom dodałam mydła potasowego, do oprysku ochronnego dodaję krochmal.
Pozdrawiam -Marta
Awatar użytkownika
besia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 28 maja 2014, o 18:17

Post »

Ja co prawda pryskałam mszyce na kalinie , a nie na pomidorach . Do oprysku dałam 3ml stężonego roztworu HT , 50 ml świeżego krochmalu na litr wody i mszyce padły .
Pozdrawiam, Beata.
Joneska
100p
100p

Post »

Właśnie pryskałam kilka godzin temu 2% HT mszyce na różach i czereśni.Przed chwilą patrzyłam i niestety ale nie padły.Poczekam do jutra ale z waszych wypowiedzi wynika ,że trzeba będzie oprysk powtórzyć i to w większym stężeniu.Trochę sie mszycom dziwie :wink: ,że to przetrwały bo łyżeczka od dozowania tymolu umyta a jak wchodzę do mojej kuchni gospodarczej to czuje niestety tymol na odległość.Może zmywarka sobie z tym poradzi.
Awatar użytkownika
Ginka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 wrz 2014, o 16:07

Post »

A ja dzisiaj po plewiłam pomidorki, dosłownie po plewiłam bo się rozsiały po wszystkich grządkach dzięki kompostowi który wcześniej wybierałam :lol: (jakbym wiedziała jeszcze jaką odmianę plewię :roll: ).
"Rolnik sam w dolinie"...a na imię mu Kasia.
"Śpieszmy się kochać ludzi...tak szybko odchodzą"
Joneska
100p
100p

Post »

Joneska pisze:Właśnie pryskałam kilka godzin temu 2% HT mszyce na różach i czereśni.Przed chwilą patrzyłam i niestety ale nie padły.Poczekam do jutra ale z waszych wypowiedzi wynika ,że trzeba będzie oprysk powtórzyć i to w większym stężeniu.Trochę sie mszycom dziwie :wink: ,że to przetrwały bo łyżeczka od dozowania tymolu umyta a jak wchodzę do mojej kuchni gospodarczej to czuje niestety tymol na odległość.Może zmywarka sobie z tym poradzi.

Pryskałam 0,2% a nie 2%. Ech.
Awatar użytkownika
mymysteryy
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 sie 2014, o 07:58

Post »

Powinno być stężenie przynajmniej 0,5% (jeśli mowa o mszycach)
Zablokowany

Wróć do „Uprawy WARZYWNICZE”