Wszystko o pomidorach cz. 10
-
- 100p
- Od: 22 cze 2014, o 22:40
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Wszystko o pomidorach cz. 10
Dzisiaj zrobiłam po raz pierwszy nową HT na tymolu.I zapach ma nieprzyjemny .Dawna HT była przyjemna dla powonienia i na tymolu spodziewałam sie jakby koncentratu przyjemności a tu zong.Czy tak ma być czy przysłali mi nie tą substancje?
No nie można porównywać zapachu tymianku z zapachem tymolu.W tymianku oprócz tymolu są obecne : linalol, borneol i terpeny i każdy z tych towarzyszących związków ma swój specyficzny zapach, które w efekcie komponują się w zapach tymianku.Joneska pisze:Dzisiaj zrobiłam po raz pierwszy nową HT na tymolu.I zapach ma nieprzyjemny .Dawna HT była przyjemna dla powonienia i na tymolu spodziewałam sie jakby koncentratu przyjemności a tu zong.Czy tak ma być czy przysłali mi nie tą substancje?
http://pl.wikipedia.org/wiki/Linalol
http://pl.wikipedia.org/wiki/Borneol
Dawałem tu przykład związku organicznego o nazwie skatol. W dużym stężeniu ma zapach kału i jest w nim obecny a w bardzo małych stężeniach jest komponentem perfum, i to drogich perfum.
http://pl.wikipedia.org/wiki/Skatol
Tak, że ostrożnie z tą oceną zapachów.
-
- 100p
Ok.Dzięki.Takie miałam podejrzenie ,że zapach,,starej,,HT może być od jakiś olejków eterycznych zawartych w tymianku ale zawsze lepiej zapytać.Czy do nowej HT mogę dać siarczanu magnezu?
- krynka
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 13 sty 2014, o 19:27
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Dla mnie zapach po rozcieńczeniu niezły,ale koncentrat pachnie średnio Gorzej mam z lejkiem,którego używałam do wsypywania tymolu do butelki- niczym nie potrafię go umyć- ciagle śmierdzi tymolem
Jakiego stężenia HT używacie? Wczoraj zauważyłam na posadzonych w gruncie pomidorach czarne mszyce Nigdy wcześniej tego świństwa nie miałam. Dziś mam zamiar opryskać je HT i myślę,ze zrobię stężenie 2%. Wcześniej pryskałam mszyce na różach i stężenie 1% nie pomogło.
Jakiego stężenia HT używacie? Wczoraj zauważyłam na posadzonych w gruncie pomidorach czarne mszyce Nigdy wcześniej tego świństwa nie miałam. Dziś mam zamiar opryskać je HT i myślę,ze zrobię stężenie 2%. Wcześniej pryskałam mszyce na różach i stężenie 1% nie pomogło.
Pozdrawiam serdecznie- Ela
A czy dodalaś płynu do naczyń? U mnie przy dawce 0,4g tymolu z płynem wszystko padło. Wiem że zalecane stężenia są wyższe dla oprysku przeciw insektą ale był to oprysku na młode papryki i nie wiedziałem jak zareagują rośliny.
Lejek można spróbować wytoczyć w sadzie oczyszczonej powinno pomóc.
Lejek można spróbować wytoczyć w sadzie oczyszczonej powinno pomóc.
- emilka79
- 200p
- Od: 29 maja 2014, o 12:26
Ja wczoraj pryskałam jabłonie na mszyce, bo po tych deszczach jest ich mnóstwo HT dałam 4ml na 1l i trochę mydła potasowego, mam nadzieję, że nie przesadziłam. Dziś sprawdzę i w razie czego jutro powtórzę.
Pozdrawiam -Marta
- besia
- Od: 28 maja 2014, o 18:17
A dlaczego do oprysku HT dodajecie mydła potasowego a nie krochmalu ?
Pozdrawiam, Beata.
- emilka79
- 200p
- Od: 29 maja 2014, o 12:26
Ja tylko do oprysku przeciw mszycom dodałam mydła potasowego, do oprysku ochronnego dodaję krochmal.
Pozdrawiam -Marta
- besia
- Od: 28 maja 2014, o 18:17
Ja co prawda pryskałam mszyce na kalinie , a nie na pomidorach . Do oprysku dałam 3ml stężonego roztworu HT , 50 ml świeżego krochmalu na litr wody i mszyce padły .
Pozdrawiam, Beata.
-
- 100p
Właśnie pryskałam kilka godzin temu 2% HT mszyce na różach i czereśni.Przed chwilą patrzyłam i niestety ale nie padły.Poczekam do jutra ale z waszych wypowiedzi wynika ,że trzeba będzie oprysk powtórzyć i to w większym stężeniu.Trochę sie mszycom dziwie ,że to przetrwały bo łyżeczka od dozowania tymolu umyta a jak wchodzę do mojej kuchni gospodarczej to czuje niestety tymol na odległość.Może zmywarka sobie z tym poradzi.
- Ginka
- Od: 21 wrz 2014, o 16:07
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
A ja dzisiaj po plewiłam pomidorki, dosłownie po plewiłam bo się rozsiały po wszystkich grządkach dzięki kompostowi który wcześniej wybierałam (jakbym wiedziała jeszcze jaką odmianę plewię ).
"Rolnik sam w dolinie"...a na imię mu Kasia.
"Śpieszmy się kochać ludzi...tak szybko odchodzą"
"Śpieszmy się kochać ludzi...tak szybko odchodzą"
-
- 100p
Joneska pisze:Właśnie pryskałam kilka godzin temu 2% HT mszyce na różach i czereśni.Przed chwilą patrzyłam i niestety ale nie padły.Poczekam do jutra ale z waszych wypowiedzi wynika ,że trzeba będzie oprysk powtórzyć i to w większym stężeniu.Trochę sie mszycom dziwie ,że to przetrwały bo łyżeczka od dozowania tymolu umyta a jak wchodzę do mojej kuchni gospodarczej to czuje niestety tymol na odległość.Może zmywarka sobie z tym poradzi.
Pryskałam 0,2% a nie 2%. Ech.
- mymysteryy
- Od: 6 sie 2014, o 07:58
Powinno być stężenie przynajmniej 0,5% (jeśli mowa o mszycach)