Lobelia cz.3

Tulipany, krokusy, narcyzy, lilie, dalie, begonie, irysy, kanny, bratki, maciejki, ...
Zablokowany
ANNA2006
200p
200p
Od: 17 maja 2013, o 12:57
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Lobelia cz.3

Post »

Lobelie w dodatku białe będą pięknie wyglądać z czerwonymi pelargoniami,werbeną, aksamitkami, scewolą i ze stokrotką afrykańską.
Ja mam w misach niebieską lobelię z drobną żółtą aksamitką lulu-super wygląda niebiesko-żółte połączenie i drugą misę z biała stokrotką-też dobre połączenie.
Może uda Ci się kupić ciemną stokrotkę.Myślę że ładnie będą się komponowały.
------------------------------
ANNA2006 Kolorowy balkon :wit
Awatar użytkownika
IzaAla
50p
50p
Od: 14 kwie 2015, o 13:55
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Mam już stokrotki w jednej kompozycji -taką ciemną fioletową- no muszę powiedzieć,że przepięknie zaczyna się rozwijać ,a ten kolor ;:oj .
W tej kompozycji mam właśnie tą stokrotkę fioletową,ciemnofioletową werbenę,heliotrop,bluszczyk,diamond frosta i aptenię sercolistną.

Muszę jeszcze powiedzieć,że u mnie w regionie w tym sezonie bardzoo szybko wykupowano wszystkie najładniejsze kwiaty, już z początkiem maja brakowało na zielonych ryneczkach co niektórych gatunków ,mnie np.wykupili wszystkie milion bells ;:174 ,a tak je jeszcze chciałam mieć,ale nie rezygnuje jeszcze ,może gdzieś dorwę ;:145
magdeczka87
50p
50p
Od: 3 mar 2014, o 14:13

Post »

Rok temu próbowałam sama wyhodować lobelię i nic mi z tego nie wyszło. W tym roku posiałam ją z myślą, że to ostatnia próba, coś może mi wyrośnie. Wysiałam jedną paczkę, a wyszło mi tego tyle, że spokojnie mały handlarz byłby zadowolony. Chyba więcej jak połowę siewek oddałam znajomym, żeby sobie popikowali. Pikowałam raz kępkami i wyszło mi prawie 200 sadzonek. Już nie miałam gdzie tego trzymać, później nie dało się wejść na balkon. Nie mam już gdzie ich wsadzać, część sadzonek oddałam jeszcze siostrze a i tak mam jeszcze 4 sztuki.

Niestety jeszcze ani jedna sztuka nie kwitnie
Obrazek

Po czasie przyszła refleksja, że wsadziłam je za gęsto, ale człowiek uczy się na błędach:)
Awatar użytkownika
paprotka882
500p
500p
Od: 13 sty 2012, o 12:26

Post »

Iza milion bells widziałam w Castoramie może jeszcze są :/
Magdeczka fakt gęstawo ta lobelia, ona się mocno rozrasta, mogłaś do gruntu te nadwyżki wsadzić, też by tam ładnie rosły, no ale tak po prostu będzie gęsto i trochę więcej wody trzeba będzie lać. Mam nadzieje, że pogoda się poprawi i te kwiaty wybuchną z pączków jeden po drugim :)
Awatar użytkownika
gaura
500p
500p
Od: 14 lut 2013, o 15:37

Post »

doska_ pisze:No właśnie ja też zastanawiałam się nad takim połączeniem, ale wobec tego pomyślę nad innym zestawieniem.
Lobelię sadziłam z werbeną zwykłą i zwisającą.
Pozdrawiam, Kasia
Awatar użytkownika
IzaAla
50p
50p

Post »

ROSZĘ PODPOWIEDZCIE jaki kupujecie nawóz do kwiatów balkonowych :?: ? Który jest najlepszy ?
ANNA2006
200p
200p

Post »

Ja używam na zmianę nawozów ogólnie dostępnych, po ok.8-10zl.Planton K-w szarej saszetce, oraz Substral-Magiczna siła. Trochę później będę podlewać Substralem-Burza Kwiatów.
Przy każdym podlewaniu stosuję je w mniejszej dawce.
Pewnie są bardziej profesjonalne ale mnie dostępne i droższe.
Dla mnie na balkon wystarczą te które wymieniłam.Pozdrawiam
Awatar użytkownika
IzaAla
50p
50p

Post »

No sporo tego :lol: Ja to myślę jakichś jeden tylko,ale żeby był wydajny,ale koniecznie uniwersalny bo mam różne kwiaty ;:215
ANNA2006
200p
200p

Post »

Hmmm, jednego nie ma .Jeśli chcesz osiągnąć rozrośnięte i bujnie kwitnące to trzeba co najmniej dwóch. Jeden nawóz na części zielone, drugi na pąki, kwiaty.Dlatego niedługo będę podlewać i spryskiwać Substralem Burza Kwiatów żeby jak najwiecej było pąków.
U bieglym sezonie zostałam podszkolona przez te forum właśnie. :)
Awatar użytkownika
IzaAla
50p
50p

Post »

ANNA2006 pisze: Jeden nawóz na części zielone, drugi na pąki, kwiaty
O matko nie miałam o tym pojęcia ;:123 ! Dzięki :D
magdeczka87
50p
50p
Od: 3 mar 2014, o 14:13

Post »

Anno, mogłabyś troszkę uściślić, co oznacza to "później" i podać jakiś taki z grubsza harmonogram? Nawozisz raz w tygodniu czy za każdym podlaniem? Sama od jakiegoś czasu szukałam właśnie rad odnośnie nawożenia. Część moich lobelek dostała nawóz w granulkach taki długo działający, nie pamiętam firmy, został mi z zeszłego roku. Nie wiem co robić z resztą, czy dokupić te granulki i jeszcze domieszać czy robić inaczej. Do tej pory mam dość mierne doświadczenia z nawożeniem, ale też bawię się w kwiatki dość krótko.
Awatar użytkownika
paprotka882
500p
500p
Od: 13 sty 2012, o 12:26

Post »

A gnojówka z pokrzywy działa bardziej na kwitnienie czy rozrastanie? Bo przyznam to mój ulubiony nawóz bo i za darmo :) Normalnie jak nie mam jeszcze gnojówek używam Florovitu.
ANNA2006
200p
200p

Post »

Od kwietnia stopniowo do wody dodawałam nawozu na "zielone".Od maja juz codziennie go stosuję.Roślinki się rozrosły, wypuściły odnóżki.Pelargonie mają fajne duże liście.Myślę że za dwa tygodnie zacznę podlewać z nawozem Substral- Burza kwiatów.Można nim nawet spryskiwać np.fuksje na dużą ilość pąków.
Lobelie lubią wodę więc chyba je też można potraktować tym nawozem dolistnie.
Co do gnojówki z pokrzywy to nie doradzę na co działa.Ja mam kwiaty tylko na balkonie.Do ogrodu trzeba duże ilości więc gnojówką najtaniej będzie i wszyscy ją polecają.
aloz
200p
200p
Od: 25 kwie 2014, o 18:01

Post »

A ja powsadzałam za dużo siewek lobelii w skrzynkach i teraz mam problem bo się za bardzo "gniotą", może jak będą miały dużo nawozu to dadzą radę?
Pozdrawiam Ola :) Spadł bąk na strąk, a strąk na pąk. Pękł pąk, pękł strąk, a bąk się zląkł.
aloz
200p
200p
Od: 25 kwie 2014, o 18:01

Post »

Nie jestem zadowolona z moich lobelii. W miejscu gdzie jest więcej cienia pięknie kwitną natomiast w słonku są podsuszone pomimo podlewania. Wydaje mi się, że są to kwiaty do posadzenia z innymi roślinami, a ja zrobiłam błąd sadząc je samodzielnie.
Obrazek Obrazek
Pozdrawiam Ola :) Spadł bąk na strąk, a strąk na pąk. Pękł pąk, pękł strąk, a bąk się zląkł.
Zablokowany

Wróć do „Rośliny CEBULOWE i jednoroczne”