Wszystko o pomidorach cz. 10
- majalis2013
- 500p
- Od: 20 mar 2013, o 08:10
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Wszystko o pomidorach cz. 10
Mam pytanie :
Czy ktoś miał już w uprawie Principe Borghese? Wiem o nim tylko tyle ze jest dość niski, samokończący i do suszenia.
W jednym z postów forum przeczytałam ze najlepiej go ogłowić. Dlaczego skoro jest samokończacy? I na ile pędów najlepiej go poprowadzić ?
Pytanie w czas, wilki czekają
Czy ktoś miał już w uprawie Principe Borghese? Wiem o nim tylko tyle ze jest dość niski, samokończący i do suszenia.
W jednym z postów forum przeczytałam ze najlepiej go ogłowić. Dlaczego skoro jest samokończacy? I na ile pędów najlepiej go poprowadzić ?
Pytanie w czas, wilki czekają
Agata
Tak z ciekawości zapytam bo właśnie pierwszy raz mieszam tymol 50 g z wódką 200 ml 40% i jak mieszam to robi się takie trochę mleko a jak postawię to się rozwarstwia i na górze jest jakby przeźroczysty olej jakieś 1/3 a 2/3 na dole jest delikatnie mleczne... Tak ma być?
Principe Borghese miałem 3 lata temu i mój nie był samokończący... rósł do góry aż doszedł do końca tunelu i go ogłowiłem więc niski też nie był
Principe Borghese miałem 3 lata temu i mój nie był samokończący... rósł do góry aż doszedł do końca tunelu i go ogłowiłem więc niski też nie był
- gosiakmala
- 500p
- Od: 9 sty 2011, o 14:27
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Elu ja mam ten sam problem z miarką kuchenną. Śmierdzi na odległość i nie da się tego umyć.krynka pisze:Dla mnie zapach po rozcieńczeniu niezły,ale koncentrat pachnie średnio Gorzej mam z lejkiem,którego używałam do wsypywania tymolu do butelki- niczym nie potrafię go umyć- ciagle śmierdzi tymolem
Jakiego stężenia HT używacie? Wczoraj zauważyłam na posadzonych w gruncie pomidorach czarne mszyce Nigdy wcześniej tego świństwa nie miałam. Dziś mam zamiar opryskać je HT i myślę,ze zrobię stężenie 2%. Wcześniej pryskałam mszyce na różach i stężenie 1% nie pomogło.
Moja Milowa
Pozdrawiam Gosia
Małżeństwo jest to związek, w którym jedna osoba ma zawsze rację, a druga to mąż ;)
Pozdrawiam Gosia
Małżeństwo jest to związek, w którym jedna osoba ma zawsze rację, a druga to mąż ;)
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 30 sie 2013, o 16:03
majalis2013 u mnie to on samokończący nie był, albo może powiem, że niski nie był. A lepiej więcej pędów, bo suszonych pomidorów to mało jest. Smaczny i dość charakterystyczny.
- majalis2013
- 500p
- Od: 20 mar 2013, o 08:10
Alzaa dziękuj, teraz wiem jak je poprowadzić. Bazyli specjalnie do nich w tym roku posadziłam
Agata
-
- 100p
- Od: 22 cze 2014, o 22:40
Jeśli mówimy o stężeniu wagowym samego tymolu to zalecane stężenie wynosi od O,2g/l -1g/l do zwalczania chorób czyli czyli 0,02%- 0,1%mymysteryy pisze:Powinno być stężenie przynajmniej 0,5% (jeśli mowa o mszycach)
i 0,5g-1g/l do zwalczania owadów czyli 0,05%-0,1%.
Ja mam na myśli już gotową HT ,sporządzoną na wódce lub spirytusie gdzie zalecane najniższe stężenie= 0,2g/l tymolu odpowiada 1ml /l HT =0,1% do 5ml HT/l=0,5%.Powyżej 1 grama ( czyli 5ml/l , tymol się nie rozpuszcza więc nie może być przynajmniej 0,5 %. Stężenie regulujemy sobie w zależności co zwalczamy i w zależności od skuteczności.Tak bynajmniej zrozumiałam.Jutro mszyce dostaną 0,4% HT.Doczytałam już ,że nowego HT z niczym nie mieszamy więc chyba żadne płyny do mycia naczyń nie wchodzą w gre.
Drodzy Koledzy i Koleżanki, mam do Was pytanie, czy krzaki pomidorów po posadzeniu należy podlać czy nie? Otóż żona się kłóci ze mną że, wystarczy wlać wodę do dołka i jak woda wsiąknie, wsadzić krzak i tylko przysypać ziemią.Tak też zrobiły z siostrą, a ja na drugi dzień widząc że pomidory więdną po posadzeniu, więc je podlałem, za to dostałem O.P.R od żony, co Wy na to? Po czyjej stronie jest racja?
Pozdrawiam Józef
- grazka100
- 500p
- Od: 25 paź 2010, o 10:39
Jose Twoja racja.
Po posadzeniu porządnie podlać, a potem nie podlewać nawet do 2 tygodni.
Tak tu na tym forum wyczytałam i tak robię
Po posadzeniu porządnie podlać, a potem nie podlewać nawet do 2 tygodni.
Tak tu na tym forum wyczytałam i tak robię
-
- 200p
- Od: 7 gru 2014, o 18:03
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Joze1802 pisze:Drodzy Koledzy i Koleżanki, mam do Was pytanie, czy krzaki pomidorów po posadzeniu należy podlać czy nie? Otóż żona się kłóci ze mną że, wystarczy wlać wodę do dołka i jak woda wsiąknie, wsadzić krzak i tylko przysypać ziemią.Tak też zrobiły z siostrą, a ja na drugi dzień widząc że pomidory więdną po posadzeniu, więc je podlałem, za to dostałem O.P.R od żony, co Wy na to? Po czyjej stronie jest racja?
Piszesz o więdnięciu. Ja mam takiego testowego pomidora co go podlewam jak zwiędnie,czyli od 10tego maja jeszcze go nie podlałem
Ale ja pytałem czy zaraz po posadzeniu podlewacie krzaki pomidorów, bo ja wszystkie krzewy i drzewka jakie sadzę, po posadzeniu podlewam. Chodzi mi oto że, siostra żony gdzieś wyczytała że, pomidorów po posadzeniu nie należy podlewać, i tego się w tym roku trzymają. Ja nie siedzę w warzywach stąd moje pytanie, bo uważam że, po posadzeniu należy podlać, żeby korzenie zamulić, po to by te korzenie miały ścisły kontakt z ziemią, a nie sterczały w powietrzu.
Pozdrawiam Józef
-
- 200p
- Od: 7 gru 2014, o 18:03
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Było podobnie jak u Ciebie. Wysadzenie w dołek wcześniej namoczony z tym ,że wodą z flarovitem i zasypanie ziemią. U mnie jest to pod dachem i zero wody dostał od wysadzenia. Wysadzenie 10tego maja,a pomidor nie pokazuje najmniejszych oznak więdnięcia.
-
- Od: 30 sie 2013, o 16:03
Ja podlewam... Jednak moi rodzice nalewali do dołka wody (dużo) - w to bagno wsadzali pomidory i już nie podlewali. A jeszcze pod to obornik - przesypany ziemią.
Jak widać są różne szkoły.
Jak widać są różne szkoły.
- mymysteryy
- Od: 6 sie 2014, o 07:58
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Oczywiście masz rację, zgubiło się jedno zeroJoneska pisze:Jeśli mówimy o stężeniu wagowym samego tymolu to zalecane stężenie wynosi od O,2g/l -1g/l do zwalczania chorób czyli czyli 0,02%- 0,1%mymysteryy pisze:Powinno być stężenie przynajmniej 0,5% (jeśli mowa o mszycach)
i 0,5g-1g/l do zwalczania owadów czyli 0,05%-0,1%.
Ja mam na myśli już gotową HT ,sporządzoną na wódce lub spirytusie gdzie zalecane najniższe stężenie= 0,2g/l tymolu odpowiada 1ml /l HT =0,1% do 5ml HT/l=0,5%.Powyżej 1 grama ( czyli 5ml/l , tymol się nie rozpuszcza więc nie może być przynajmniej 0,5 %. Stężenie regulujemy sobie w zależności co zwalczamy i w zależności od skuteczności.Tak bynajmniej zrozumiałam.Jutro mszyce dostaną 0,4% HT.Doczytałam już ,że nowego HT z niczym nie mieszamy więc chyba żadne płyny do mycia naczyń nie wchodzą w gre.
Coby już nie zaciemniać obrazu, napiszę krótko - na mszyce: 2,5ml koncentratu/litr wody