Wszystko o pomidorach cz. 10

Warzywa w gruncie i pod osłonami.
Zablokowany
Awatar użytkownika
majalis2013
500p
500p
Od: 20 mar 2013, o 08:10
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Wszystko o pomidorach cz. 10

Post »

Mam pytanie :
Czy ktoś miał już w uprawie Principe Borghese? Wiem o nim tylko tyle ze jest dość niski, samokończący i do suszenia.
W jednym z postów forum przeczytałam ze najlepiej go ogłowić. Dlaczego skoro jest samokończacy? I na ile pędów najlepiej go poprowadzić ?
Pytanie w czas, wilki czekają :D
Agata
Bart85
50p
50p
Od: 1 lip 2011, o 09:42
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Tak z ciekawości zapytam bo właśnie pierwszy raz mieszam tymol 50 g z wódką 200 ml 40% i jak mieszam to robi się takie trochę mleko a jak postawię to się rozwarstwia i na górze jest jakby przeźroczysty olej jakieś 1/3 a 2/3 na dole jest delikatnie mleczne... Tak ma być?

Principe Borghese miałem 3 lata temu i mój nie był samokończący... rósł do góry aż doszedł do końca tunelu i go ogłowiłem więc niski też nie był
Awatar użytkownika
gosiakmala
500p
500p
Od: 9 sty 2011, o 14:27

Post »

krynka pisze:Dla mnie zapach po rozcieńczeniu niezły,ale koncentrat pachnie średnio :wink: Gorzej mam z lejkiem,którego używałam do wsypywania tymolu do butelki- niczym nie potrafię go umyć- ciagle śmierdzi tymolem :D

Jakiego stężenia HT używacie? Wczoraj zauważyłam na posadzonych w gruncie pomidorach czarne mszyce :roll: Nigdy wcześniej tego świństwa nie miałam. Dziś mam zamiar opryskać je HT i myślę,ze zrobię stężenie 2%. Wcześniej pryskałam mszyce na różach i stężenie 1% nie pomogło.
Elu ja mam ten sam problem z miarką kuchenną. Śmierdzi na odległość i nie da się tego umyć.
Moja Milowa
Pozdrawiam Gosia
Małżeństwo jest to związek, w którym jedna osoba ma zawsze rację, a druga to mąż ;)
Alyaa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 sie 2013, o 16:03

Post »

majalis2013 u mnie to on samokończący nie był, albo może powiem, że niski nie był. A lepiej więcej pędów, bo suszonych pomidorów to mało jest. Smaczny i dość charakterystyczny.
Awatar użytkownika
majalis2013
500p
500p
Od: 20 mar 2013, o 08:10

Post »

Alzaa dziękuj, teraz wiem jak je poprowadzić. Bazyli specjalnie do nich w tym roku posadziłam :D
Agata
Joneska
100p
100p
Od: 22 cze 2014, o 22:40

Post »

mymysteryy pisze:Powinno być stężenie przynajmniej 0,5% (jeśli mowa o mszycach)
Jeśli mówimy o stężeniu wagowym samego tymolu to zalecane stężenie wynosi od O,2g/l -1g/l do zwalczania chorób czyli czyli 0,02%- 0,1%
i 0,5g-1g/l do zwalczania owadów czyli 0,05%-0,1%.
Ja mam na myśli już gotową HT ,sporządzoną na wódce lub spirytusie gdzie zalecane najniższe stężenie= 0,2g/l tymolu odpowiada 1ml /l HT =0,1% do 5ml HT/l=0,5%.Powyżej 1 grama ( czyli 5ml/l , tymol się nie rozpuszcza więc nie może być przynajmniej 0,5 %. Stężenie regulujemy sobie w zależności co zwalczamy i w zależności od skuteczności.Tak bynajmniej zrozumiałam.Jutro mszyce dostaną 0,4% HT.Doczytałam już ,że nowego HT z niczym nie mieszamy więc chyba żadne płyny do mycia naczyń nie wchodzą w gre.
Awatar użytkownika
Joze1802
500p
500p
Od: 7 lip 2012, o 20:30

Post »

Drodzy Koledzy i Koleżanki, mam do Was pytanie, czy krzaki pomidorów po posadzeniu należy podlać czy nie? Otóż żona się kłóci ze mną że, wystarczy wlać wodę do dołka i jak woda wsiąknie, wsadzić krzak i tylko przysypać ziemią.Tak też zrobiły z siostrą, a ja na drugi dzień widząc że pomidory więdną po posadzeniu, więc je podlałem, za to dostałem O.P.R od żony, co Wy na to? Po czyjej stronie jest racja?
Pozdrawiam Józef
Awatar użytkownika
grazka100
500p
500p
Od: 25 paź 2010, o 10:39

Post »

Jose Twoja racja. ;:215
Po posadzeniu porządnie podlać, a potem nie podlewać nawet do 2 tygodni.
Tak tu na tym forum wyczytałam i tak robię :)
zielonaplaneta
200p
200p
Od: 7 gru 2014, o 18:03
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Joze1802 pisze:Drodzy Koledzy i Koleżanki, mam do Was pytanie, czy krzaki pomidorów po posadzeniu należy podlać czy nie? Otóż żona się kłóci ze mną że, wystarczy wlać wodę do dołka i jak woda wsiąknie, wsadzić krzak i tylko przysypać ziemią.Tak też zrobiły z siostrą, a ja na drugi dzień widząc że pomidory więdną po posadzeniu, więc je podlałem, za to dostałem O.P.R od żony, co Wy na to? Po czyjej stronie jest racja?

Piszesz o więdnięciu. Ja mam takiego testowego pomidora co go podlewam jak zwiędnie,czyli od 10tego maja jeszcze go nie podlałem :;230
Awatar użytkownika
Joze1802
500p
500p
Od: 7 lip 2012, o 20:30

Post »

Ale ja pytałem czy zaraz po posadzeniu podlewacie krzaki pomidorów, bo ja wszystkie krzewy i drzewka jakie sadzę, po posadzeniu podlewam. Chodzi mi oto że, siostra żony gdzieś wyczytała że, pomidorów po posadzeniu nie należy podlewać, i tego się w tym roku trzymają. Ja nie siedzę w warzywach stąd moje pytanie, bo uważam że, po posadzeniu należy podlać, żeby korzenie zamulić, po to by te korzenie miały ścisły kontakt z ziemią, a nie sterczały w powietrzu.
Pozdrawiam Józef
zielonaplaneta
200p
200p
Od: 7 gru 2014, o 18:03
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Było podobnie jak u Ciebie. Wysadzenie w dołek wcześniej namoczony z tym ,że wodą z flarovitem i zasypanie ziemią. U mnie jest to pod dachem i zero wody dostał od wysadzenia. Wysadzenie 10tego maja,a pomidor nie pokazuje najmniejszych oznak więdnięcia.
Alyaa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 sie 2013, o 16:03

Post »

Ja podlewam... Jednak moi rodzice nalewali do dołka wody (dużo) - w to bagno wsadzali pomidory i już nie podlewali. A jeszcze pod to obornik - przesypany ziemią.

Jak widać są różne szkoły.
Awatar użytkownika
mymysteryy
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 sie 2014, o 07:58

Post »

Joneska pisze:
mymysteryy pisze:Powinno być stężenie przynajmniej 0,5% (jeśli mowa o mszycach)
Jeśli mówimy o stężeniu wagowym samego tymolu to zalecane stężenie wynosi od O,2g/l -1g/l do zwalczania chorób czyli czyli 0,02%- 0,1%
i 0,5g-1g/l do zwalczania owadów czyli 0,05%-0,1%.
Ja mam na myśli już gotową HT ,sporządzoną na wódce lub spirytusie gdzie zalecane najniższe stężenie= 0,2g/l tymolu odpowiada 1ml /l HT =0,1% do 5ml HT/l=0,5%.Powyżej 1 grama ( czyli 5ml/l , tymol się nie rozpuszcza więc nie może być przynajmniej 0,5 %. Stężenie regulujemy sobie w zależności co zwalczamy i w zależności od skuteczności.Tak bynajmniej zrozumiałam.Jutro mszyce dostaną 0,4% HT.Doczytałam już ,że nowego HT z niczym nie mieszamy więc chyba żadne płyny do mycia naczyń nie wchodzą w gre.
Oczywiście masz rację, zgubiło się jedno zero :oops: ;:124 ;:124
Coby już nie zaciemniać obrazu, napiszę krótko - na mszyce: 2,5ml koncentratu/litr wody
Zablokowany

Wróć do „Uprawy WARZYWNICZE”