Zaniedbane brabanty - ratowanie / skracanie
Zaniedbane brabanty - ratowanie / skracanie
Witam wszystkich,
Jestem debiutantem na forum wiec, w wypadku jakiejs gafy czy niestosownosci, prosze o wyrozumialosc
Latem 2013 roku zalozono mi ogrod przy nowo wybudowanym domu. Zasugerowano mi brabanty jako zywoplot i posadzono rosliny o wys. okolo 1,8 metra.
W ciagu niemalze dwoch lat nie zrobilem z nim absolutnie NIC - rosly dziko bez podlewania, nawozenia czy podcinania. Efekt zaniedbania widoczny na zdjeciach.
Bardzo nieregularny szyk i mnostwo brazowych szyszek, ktore, jak przeczytalem tutaj, swiadcza o zmeczeniu i przedwczesnym starzeniu roslin.
W tej chwili ich wysokosc dobija do trzech metrow. Mam pytanie: co robic? Chcialbym je wyprowadzic na prosta i miec estetyczny prostopadloscienny zywoplot o wysokosci 1,8 - 2 metry.
Czy moge dokonac jednorazowo tak drastycznego ciecia czubkow? Rozlozyc to ciecie na kilka razy czy tez moze odpuscic takie radyklane skracanie?
Wszelkie uwagi i sugestie przyjme z wdziecznoscia.
Dziekuje i pozdrawiam.
M.
Jestem debiutantem na forum wiec, w wypadku jakiejs gafy czy niestosownosci, prosze o wyrozumialosc
Latem 2013 roku zalozono mi ogrod przy nowo wybudowanym domu. Zasugerowano mi brabanty jako zywoplot i posadzono rosliny o wys. okolo 1,8 metra.
W ciagu niemalze dwoch lat nie zrobilem z nim absolutnie NIC - rosly dziko bez podlewania, nawozenia czy podcinania. Efekt zaniedbania widoczny na zdjeciach.
Bardzo nieregularny szyk i mnostwo brazowych szyszek, ktore, jak przeczytalem tutaj, swiadcza o zmeczeniu i przedwczesnym starzeniu roslin.
W tej chwili ich wysokosc dobija do trzech metrow. Mam pytanie: co robic? Chcialbym je wyprowadzic na prosta i miec estetyczny prostopadloscienny zywoplot o wysokosci 1,8 - 2 metry.
Czy moge dokonac jednorazowo tak drastycznego ciecia czubkow? Rozlozyc to ciecie na kilka razy czy tez moze odpuscic takie radyklane skracanie?
Wszelkie uwagi i sugestie przyjme z wdziecznoscia.
Dziekuje i pozdrawiam.
M.
- PiotrekP
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 18 wrz 2011, o 08:42
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Zaniedbane brabanty - ratowanie / skracanie
Tnij, na docelową wysokość górę i boki. Oczywiście solidnie podlej.
- maryann
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 3 wrz 2007, o 14:31
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Ja bym proponował ściąc je niżej, gdzieś na półtora metra(około- zgodnie z naturalnym krzewieniem się przewodnika). Nie muszą być równo, nawet powinny być trochę postrzelane- sekatorem, duużym sekatorem... Z tego miejsca ruszą piękne, gęste młode przyrosty, które za rok przystrzyżesz do pożądanej fryzury. Oprócz tego teraz jeszcze też można boczki troszkę podrównać(żeby tylko nie prześwitywało za wiele).
Tyle z patrzenia na ładnego,
co ze słuchania mądrego.
(Badania przeprowadzone na Uniwersytecie w Oslo w 2015 roku wykazały, że mózg uwalnia dopaminę do naszego organizmu, kiedy patrzymy na coś przyjemnego)
co ze słuchania mądrego.
(Badania przeprowadzone na Uniwersytecie w Oslo w 2015 roku wykazały, że mózg uwalnia dopaminę do naszego organizmu, kiedy patrzymy na coś przyjemnego)
w zeszłym roku moje thuje obsypały szyszki, było to chyba spowodowane zbyt słabym podlewaniem.
w zimie poobrywałem szyszki.
na wiosnę nawiozłem i podlewam co drugi dzień chyba że pada.
a teraz wygląda to tak:
na początku myślałem że to nowe pędy
a teraz to wygląda na szyszki.
jak sie tego pozbyć, jak pobudzić rozrost.
zientas
w zimie poobrywałem szyszki.
na wiosnę nawiozłem i podlewam co drugi dzień chyba że pada.
a teraz wygląda to tak:
na początku myślałem że to nowe pędy
a teraz to wygląda na szyszki.
jak sie tego pozbyć, jak pobudzić rozrost.
zientas
Dziekuje za rady.
Najbardziej przemawia do mnie ciecie ponizej docelowej wysokosci. Mam nadzieje, ze rosliny sie zageszcza i uda sie im przywrocic jako-taki wyglad.
Pod brabantami zrobiony jest drenaz. Czy w tym przypadku warto wysypac ziemie kora, bo stan roslin (szyszki) swiadczy ponoc o przesuszeniu. Laik prosi o wyjasnienia ;)
Najbardziej przemawia do mnie ciecie ponizej docelowej wysokosci. Mam nadzieje, ze rosliny sie zageszcza i uda sie im przywrocic jako-taki wyglad.
Pod brabantami zrobiony jest drenaz. Czy w tym przypadku warto wysypac ziemie kora, bo stan roslin (szyszki) swiadczy ponoc o przesuszeniu. Laik prosi o wyjasnienia ;)
Szyszki to będzie miało zawsze, a najwięcej jak idzie na mokre lata powiedział mi to kiedyś stary ogrodnik co nie jedno widział . Tnij , bo to odmiana KTÓRĄ TRZEBA ciąć, no czasem sprzedający zapomni o tym powiedzieć.
Zamiast mercedesa kupa zielska
Porażka nie wchodzi w rachubę (?). Herkules Poirot nigdy nie przegrywa.
Porażka nie wchodzi w rachubę (?). Herkules Poirot nigdy nie przegrywa.