Śliwa - choroby i szkodniki Cz.1
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 17 kwie 2013, o 12:13
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Śliwa - choroby i szkodniki
Też w pierwszej chwili tak pomyślałem,ale wszystko wokół jest OK.Jedyna możliwość to nie domyty opryskiwacz.Muszelka musi się zapytać,czy takowe były używane.Gdyby to był niedobór cynku,to jest nawóz http://www.florovit.pl/pro/produkty/cynk
Jeśli to brak cynku to zaleca się też dać do ziemi wokół korzeni tlenek cynku - 100-200 g/drzewo. Nie jest rozpuszczalny w wodzie, działa jak długodziałający nawóz przez kilka sezonów.
-
Tlenek cynku ,czyli biel cynkową można kupić w sieci.
Co to za robaczki na mojej śliwie?
W środę zauważyłem mszyce na śliwie w czwartek spryskałem mospilanem.
W piątek popołudniu zaczęło oczywiście padać (pytanie od razu czy powtórzyć oprysk).
Dziś poszedłem zobaczyć jak tam drzewko. Mszyce nadal są choć wydaje się jakby mniej i przy okazji zauważyłem takie żółte stworzonka. Pierwszy raz to widzę. Co to jest i jak się tego pozbyć powiedźcie proszę.
W środę zauważyłem mszyce na śliwie w czwartek spryskałem mospilanem.
W piątek popołudniu zaczęło oczywiście padać (pytanie od razu czy powtórzyć oprysk).
Dziś poszedłem zobaczyć jak tam drzewko. Mszyce nadal są choć wydaje się jakby mniej i przy okazji zauważyłem takie żółte stworzonka. Pierwszy raz to widzę. Co to jest i jak się tego pozbyć powiedźcie proszę.
-
Sprawdź w sieci ,jak wyglądają jaja biedronki i przy okazji jej larwa,bo znów będziesz pytał,czym opryskać tego małego dinozaura
kaLo poważnie Cię tak bawi i uważasz, że śmieszne jest jak ktoś o coś pyta na forum?kaLo pisze:Sprawdź w sieci ,jak wyglądają jaja biedronki i przy okazji jej larwa,bo znów będziesz pytał,czym opryskać tego małego dinozaura
No to wyrazy szacunku.
- alette
- 100p
- Od: 11 kwie 2013, o 17:48
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Witajcie, proszę o poradę: co to za robal zjada mi liście śliw? Czym to zwalczyć? Dziękuję za odpowiedź
Gdybym nawet wiedział, że jutro świat przestanie istnieć, to jeszcze dziś zasadziłbym drzewko jabłoni.
Marcin Luter
Marcin Luter
-
Nie po to była ta kpina,żeby kogoś gasić,tylko po to,żeby włożył minimum wysiłku w znalezienie odpowiedzi na nurtujący go problem,zanim zada pytanie na FO.Ja taż nie wiem wszystkiego i jak pojawia się coś nowego,to odwiedzam kilka,czy kilkanaście adresów,zaglądam do książek.Po takiej lekturze jest ze mnie pół eksperta i mogę udzielić komuś odpowiedzi.Przy okazji zdobywam wiele wiadomości w danej dziedzinie,które procentują przy uprawie mojej małej działki.Mam nadzieję ,że rozumiesz o co mi chodzi.
pomo z całym szacunkiem, dostałeś odpowiedź i to chyba najważniejsze.
Gdybyś miał trudności z odczytaniem/znalezieniem - link http://www.agrofy.pl/wyszukiwarka
kaLo pisze:Sprawdź w sieci ,jak wyglądają jaja biedronki i przy okazji jej larwa,bo znów będziesz pytał,czym opryskać tego małego dinozaura
To ja zapytam czy na pewno czytałeś etykietę Mospilanu? Czy wiesz co to za środek, jak działa i jak go stosować?pomo pisze:W środę zauważyłem mszyce na śliwie w czwartek spryskałem mospilanem.
Gdybyś miał trudności z odczytaniem/znalezieniem - link http://www.agrofy.pl/wyszukiwarka
Oczywiście, że czytałem. dlatego go wybrałem na mszyce.
Nie czytałeś
"Na roślinie działa powierzchniowo, wgłębnie i systemicznie.
Liczba zabiegów: 1.
W celu zminimalizowania ryzyka uodparniania się zwalczanych szkodników na acetamipryd w przypadku konieczności powtórzenia zabiegu zamiast środka Mospilan 20 SP zaleca się stosować insektycyd zawierający substancję czynną z innej grupy chemicznej."
"Na roślinie działa powierzchniowo, wgłębnie i systemicznie.
Liczba zabiegów: 1.
W celu zminimalizowania ryzyka uodparniania się zwalczanych szkodników na acetamipryd w przypadku konieczności powtórzenia zabiegu zamiast środka Mospilan 20 SP zaleca się stosować insektycyd zawierający substancję czynną z innej grupy chemicznej."
- jokaer
- -Moderator Forum-.
- Od: 14 lut 2008, o 08:21
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: Pogórze Ciężkowickie 385 m npm; na granicy Małopolski z Podkarpaciem
Tak, to mszyce.
Pozdrawiam- Jola Spis treści w uprawie warzyw
----------------------------------------------------
Sprzedam/Kupię/Wymienię Moje krzyżówki Na pohybel zimie
----------------------------------------------------
Sprzedam/Kupię/Wymienię Moje krzyżówki Na pohybel zimie