Sępolia (Fiołek afrykański) - pielęgnacja, rozmnażanie, problemy w uprawie, cz.4

Rośliny doniczkowe
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
izary
500p
500p
Od: 11 wrz 2014, o 11:09
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Sępolia-fiołek afrykański (uprawa,prezentacja kwitnień) cz.4

Post »

Melasko, za Ilonką powtórzę, mieszanka Magus i Nissorun
Awatar użytkownika
illonka
500p
500p
Od: 25 mar 2011, o 13:19

Post »

Melasa,
jeśli to wciornastki musisz walczyć na kilku frontach, spryskać roślinę i przelać ziemię.
One siedzą w ziemi, rozmnażają się i przełażą do pąków i kwiatów gdzie sobie dalej siedzą i żywią się.

W związku z tym należy poobrywać wszystkie kwiaty i pąki - wszystkie nawet te najmniejsze malusie, nie żałuj, szybko odrosną i będziesz miała nowe.

Jaki preparat nie wiem, ale to pewno można znaleźć w necie.

Edit. Mospilan zwalcza mszyce i wciornastki. Mam ten preparat i przeczytałam w ulotce, ale własnych doświadczeń nie mam więc nie wiem jak ze skutecznością.
Melasa pisze:
izary pisze:Melasko, za Ilonką powtórzę, mieszanka Magus i Nissorun
Na wciornastki?
Iza, czy ja pisałam że na wciornastki Magus i Nissorun :?: Ta mieszanka na przędziorka wrednego :wink:
Awatar użytkownika
izary
500p
500p
Od: 11 wrz 2014, o 11:09

Post »

O kurcze, przepraszam bardzo dziewczyny,m ja taka skupiona byłam na swojej walce z przędziorkiem, ze przeczytałam co chciałam. :oops: :oops: Ilonko, Melasko jeszcze raz przepraszam ;:196
Awatar użytkownika
Melasa
100p
100p
Od: 25 lip 2014, o 18:47

Post »

izary,

nie ma problemu :wink:

illonka,

no właśnie wiem, ale o ile znalazłam już coś na oprysk, to nie mogę nic znaleźć doglebowego :(
Tutaj ktoś poleca preparat do ziemi, ale nigdzie go nie ma:
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... i#p2481069
Awatar użytkownika
illonka
500p
500p

Post »

Melasa, ja to bym zrobiła tak:
1.Usunęłabym wszystkie kwiaty i pąki (wszystkie, zalążki trzeba usunąć wykałaczką).
2. Opryskałabym roślinę.
3. Za kilka godzin obcięłabym rozetkę nad ziemią usunęłabym dolne liście, i jeszcze raz ukorzeniła w świeżej ziemi.
4. Parapety i doniczki przemyłabym Ace lub Domestosem.

Za miesiąc będziesz miała zdrowe odmłodzone rośliny z nowym systemem korzeniowym.

Iza, nic się nie stało, ;:196 a co z Twoim przędziorkiem? RS Milashka śliczna, rumiana :D
Awatar użytkownika
Melasa
100p
100p

Post »

illonka

już pousuwałam kwiaty i podejrzane fiołki stoją na balkonie. To w sumie kundelki, więc za bardzo mi ich nie żal.
Zrobię tak, jak mówisz, ale powiedz mi czy z wszystkimi fiołkami tak postąpić???
To akurat były fiołki z kuchni. Czy z całego domu mam zebrać rośliny i je poucinać?
Przydałoby się jednak coś doglebowego.
Awatar użytkownika
illonka
500p
500p

Post »

Melasa, jeśli masz dużo fiołków to myślę że nie dałabyś rady wszystkich od nowa ukorzenić.

Ale coś mi świta, że doglebowo można by było użyć Actelic, z tym, że sprawa z nim wygląda tak, z tego co się orientuję ale głowy nie dam, więc jeśli głupoty gadam to mnie poprawcie. :wink:

Actelic kiedyś był zarejestrowany jako środek ochrony roślin i to się jakiś czas temu zmieniło i w tej chwili jest oficjalnie środkiem do dezynfekcji. Możesz jeśli się nie boisz wypróbować go na kundelku, jeśli nie zdechnie to zastosować szerzej.
naoomi
100p
100p
Od: 5 sty 2015, o 21:08

Post »

Szukając odmianowych fiołków trafiłam dziś bardzo ładną odmianę, nie wiem czy znacie więc podaję Tea's Blueberry Buterfly.
Awatar użytkownika
solshine
200p
200p
Od: 16 gru 2014, o 13:21

Post »

Niedawno sprawdzałam substancję czynną 'nowego' Actelicu z pierwotnym składem sprzed iluś tam lat, i skład produkcyjny jest ten sam, tylko formalne przeznaczenie inne.
Ala
Awatar użytkownika
Melasa
100p
100p

Post »

illonka

Yukako cudowny, uroczy, piękny ;:97
Ten Actelic gdzieś mi śmignął na forum albo w jakimś artykule, ale raczej na forum i że faktycznie teraz stosowany do dezynfekcji, czyli trzeba kupić w wielkiej puszcze :( Chociaż nie, widzę, że jest dostępne 100 ml, ale za ponad 30 zł :shock:
Dziwię się, że mam te wciornastki, bo jest strasznie wilgotno i zimno, a one raczej wolą suche i ciepłe powietrze. Z drugiej strony... moja róża balkonowa wygląda podejrzanie, nie wiem, czy od niej nie przelazło.
Najgorsze jest to, że jak trzeba na już, to nie ma porządnego sklepu ogrodniczego. W tych Obi i LM, to jak przychodzi co do czego, to ciężko coś wybrać, a i tak w zasadzie trzeba zamawiać i czekać. W typowo ogrodniczych też jest mało rzeczy do domowej uprawy, wszystko w wielkich pojemnikach, drogie i bardzo toksyczne. No i kolejna moja bolączka - mogłam kupić dobroczynka, to bym nie miała takich problemów :(

Na razie fiołki spryskałam czymś na mszyce i postawiłam na balkonie.
stefka
200p
200p
Od: 18 sty 2012, o 20:04
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Melasko środkiem systemicznym na robactwo jest BI 58, sprzedają go w malutkich opakowaniach. Ja z wełnowcami na storczykach walczyłam Magusem i Nisuranem kilka lat bo ciągle wyłaziły nowe ( podobno żyją nawet w korzeniach ), dopiero bi dał radę. On działa przez 90 dni bo to środek rolniczy. Trudny do zwalczenia jest też mączlik szklarniowy, pryskanie karate czy innymi tego typu na petuniach w ubiegłym roku nic nie dało dopiero zlikwidował je bi. Jedyny minus to to, że śmierdzi przy oprysku.
Pozdrawiam Ela
Ann_a
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 21 kwie 2014, o 14:03

Post »

U mnie nikt nie ma sporych rozetek, wiedzą że brak miejsca :). Icebreaker kiedyś miałam, za tydzień przyjedzie do mnie paczuszka z kolejnymi odmianami, mogę poprosić znajomą o listek (jeżeli ona jeszcze go ma), z Buckeye mam Buckeye Blushing, ma akuratną średnią rozetkę, Jutro zrobię zdjęcie, rozkwitł właśnie nie tak dawno.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Rośliny DONICZKOWE, balkonowe, egzotyczne, tarasowe. Diagnostyka, identyfikacja, porady”