Skrzyp - jak z nim walczyć ?Jakie opryski są skuteczne?
Re: Jakie opryski są skuteczne na skrzyp?
Czy może przez te 3 lata coś nowego odkryliście w walce ze skrzypem.
Wykopywanie , smarowanie pędzelkiem odpada , mam tego co najmniej 2 wywroty.
Mało tego jedna rozgarnięta w tamtym roku ,a druga jeszcze w pryzmie i co to jest za widok
Wykopywanie , smarowanie pędzelkiem odpada , mam tego co najmniej 2 wywroty.
Mało tego jedna rozgarnięta w tamtym roku ,a druga jeszcze w pryzmie i co to jest za widok
Pozdrawiam Edyta
Re: Skrzyp na działce - jak walczyć ?
A ja nie chcę mieć go na włosy, paznokcie, czy na cokolwiek. Wyrasta mi w funkiach, skalniakach i nawet wśród floksów - nie wiem skąd się wziął nagle w rabatach bylinowych. Jak zniszczyć chwasta?
Pozdrawiam.
Re: Jakie opryski są skuteczne na skrzyp?
Chwastoks albo Starane działają niazawodnie.
Skrzypa straszyć wapnem to jak wilka lasem.
Osobiście widziałem na miedzy kupę wapna (pewnie rolnik wywalił przyczepkę wapna i zapomniał rozsiać) dokładnie poprzerastaną choinkami skrzypu.
Osobiście widziałem na miedzy kupę wapna (pewnie rolnik wywalił przyczepkę wapna i zapomniał rozsiać) dokładnie poprzerastaną choinkami skrzypu.
-
- 0p - Nowonarodzony
- Od: 23 cze 2015, o 18:25
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Skrzyp na glinie... Jak z nim walczyć
Wapnem, masz kwaśną glebę to i skrzyp rośnie.
-
- 30p - Uzależniam się...
- Od: 18 lip 2012, o 09:37
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Niekoniecznie, ja mam go najwięcej przy lawendzie, tam gdzie sypię duże ilości dolomitumariusz_w pisze:Wapnem, masz kwaśną glebę to i skrzyp rośnie.
pozdrawiam Grzegorz
- akilegna
- Przyjaciel Forum - weteran
- Od: 3 maja 2007, o 09:14
- Kontakt:
Starane punktowo
W przeciwnym razie zniszczysz lawendę.
W przeciwnym razie zniszczysz lawendę.
Pozdrawiam wszystkich bardzo serdecznie
starane teraz punktowo dolistnie(większość 2liścieni popali trawie nic nie będzie) lub keb na jesień doglebowo, wapnem skrzypu nie zniszczysz
Poddaję się! Zamieniam warzywniak przerośnięty skrzypem na trawnik i mam zamiar go kosić kilka sezonów. Nic nie pomogło , ani przykrycie tekturą na cały sezon ani wielkie liście dyni i cukini, ani kopanie i nawożenie. Jest coraz wyższy i raźniejszy.Mam wrażenie , że jest nie do usunięcia.
Ogród nad Oranią
Z miłością do Ogrodu - Orania
Z miłością do Ogrodu - Orania
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 21 kwie 2009, o 21:37
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Nigdy nie miałam skrzypu na działce, pojawił się odkąd działka była zalana wodą.
Woda może zeszła i nie było jej widac gołym okiem ale teren był ciągle podmokły i wilgotny.
Odtąd skrzyp ciągle wyrasta a na skubanie jego nie mam czasu - czym go potraktować???
Woda może zeszła i nie było jej widac gołym okiem ale teren był ciągle podmokły i wilgotny.
Odtąd skrzyp ciągle wyrasta a na skubanie jego nie mam czasu - czym go potraktować???
skrzyp - jak się pozbyć?
jest w trawniku - mniejsza o przyczyny, występuję na 20-40 m2. Da się usunąć nie niszcząc trawy?
pozdrawiam, WW
- Biotit
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 20 cze 2014, o 00:09
Re: skrzyp - jak się pozbyć?
Tylko po co, jest to b.cenny "chwast".
Jak go nie chcesz mieć, to tylko ręczna egzekucja pozbawi Cię tej "przyjemności" , czyli dotarcie do merystemu korzeniowego. Trochę to potrwa.
Jak go nie chcesz mieć, to tylko ręczna egzekucja pozbawi Cię tej "przyjemności" , czyli dotarcie do merystemu korzeniowego. Trochę to potrwa.