Aksamitka - królowa jednorocznych cz.3
-
- 10p - Początkujący
- Od: 4 lut 2015, o 20:40
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Aksamitka - królowa jednorocznych cz.3
Ja swoje wysiałam wprost do gruntu jakiś tydzień temu, specjalnie się nie starałam, na zasadzie wyjdzie to wyjdzie, nie to nie...no i wychodzą:-) oczy cieszą, jak koło begonii biegałam dmuchałam to w rezultacie połowa padła a aksamitki wzeszły super, zobaczymy jak to dalej będzie wyglądać ale jestem dobrej myśli.
Pozdrawiam
Asia
Asia
Moje aksamitki wysiałam wprost do gruntu ale jesienią. Teraz pięknie wschodzą. Jak jeszcze trochę podrosną to będę je pikować w różne miejsca na rabaty między kwiaty, warzywa, w szklarni itp.
pozdrawiam Mariola
bynajmniej to nie przynajmniej!
bynajmniej to nie przynajmniej!
- gaura
- 500p
- Od: 14 lut 2013, o 15:37
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Wysadziłam wcześniej dwie na próbę, przymrozek je zmroził, urwałam co zmrożone, ale nie wykopałam. Dziś dojrzałam, że odbijają od dołu.
A już spisałam je na straty, a tu niespodzianka
A już spisałam je na straty, a tu niespodzianka
Pozdrawiam, Kasia
-
- 200p
- Od: 14 kwie 2014, o 16:28
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Witam co oznacza na liściach takie białe przebarwienia,mam pare dolniczek ale na jednej mam to.
-
- 0p - Nowonarodzony
- Od: 26 lut 2015, o 05:33
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Czerniejąca rozsada aksamitki
Po wielu perypetiach udało mi się wyhodować duże, piękne sadzonki aksamitki - odmiana niska i ta wysoka, kremowa oraz żółta. W donicach urosły ślicznie, były zieloniutkie, zdrowe. Niestety, po przesadzeniu do gruntu zrobiły się czarnobrązowe - nie zwiędły, mają pączek kwiatowy, ale liście i łodyga są właśnie ciemnego koloru. Zaznaczam, że posadziłam je już po przymrozkach, nie miały szansy zmarznąć. Podlewane regularnie. Co może być przyczyną? Zaznaczę, że podobnie zachował się mietelnik.
Obawiam się że dla nich nieodpowiednie pH gleby.
- patasko
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 26 maja 2011, o 23:48
kubikpati, hartowałeś te sadzonki? Możliwe, że nie przyzwyczaiły się do chłodnych nocy.
A moje już prawie zjedzone przez ślimaki. Jutro jadę po granulki.
-
- 200p
-
- 20p - Rozkręcam się...
- Od: 17 lut 2015, o 13:58
Moje tak miały na początku. Posadziłem je po przymrozkach i właśnie też zmieniły kolor na ciemny brunatny(coś w tym stylu). Ale, gdy już kwiatuszki podrosły to wróciło wszystko do normy.
Być albo nie być nie jest kwestią kompromisu. Albo jesteś, albo ciebie nie ma. Golda Meir
-
- 200p
Tylko że ta akurat na razie na parapecie jest,te na balkonie mają się gorzej,a czy aksamitka lubi mocne słońce.