Kosiarka - niedroga - jaka

Jak zbudować tanio i szybko ? Rozwiązania, praktyczne pomysły i wskazówki. ZRÓB TO SAM. Narzędzia, sprzęt do ogrodu.
Zablokowany
AmaPoland
200p
200p
Od: 8 paź 2013, o 09:57
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Kosiarka spalinowa ,niedroga

Post »

arek2000 pisze:Nic podobnego, B&S 15 letni zasuwa w kosiarce mojego znajomego jak huragan, mówią że nowe B&s są gorsze od tych pierwszych ale na pewno nie wyższe serie, w życiu bym nie kupił kosiarki z jakimś wynalazkiem ,żaden tecumsech itp. tylko briggs ! A parę już testowałem, może poza takimi hondami bo to drożyzna.

Na poparcie swoich wywodów dodam że uznane marki kosiarek w swoich wyższych modelach zawsze stosują silniki B&S, a w najwyższych np silniki hondy itp. Więc siłą rzeczy muszą to być bdb silniki.
Etesia jeździ na Kawasaki, Toro na Hondach i Kawasaki, Pasquali na Hondach i Kohlerach, Ariens B&S (tylko jeden model) i Kawasaki, w odśnieżarkach Ariens zrezygnował z B&S bo Loncin robi tak samo jak nie lepiej. Jak coś ma być profesjonalne to raczej ucieka od B&S. Jeśli chcesz to spójrz na maszyny profesjonalne sprzed 15-20 lat. Wszystko jeździło na Briggsach. Dlaczego? Bo były produkowane aby pracować. Jakiś czas temu produkcję przeniesiono do Chin, podjęto tanią produkcję i zaczęto zarabiać na częściach. Dlatego sporo firm z nich zrezygnowało i instaluje jakieś inne wynalazki, które awaryjnością wcale nie ustępują B&S a taka firma jak Loncin to i lepiej wychodzi. O ile nic się nie zmieniło od zeszłego roku to tylko B&S seria profesional jest produkowana wciąż poza tania produkcją. Prosty przykład, Ariens przerzucił się na Loncina bo po testach wyszło, że są mniej awaryjne niż B&S. To nie jest odosobniony przypadek. Profesjonalne rębaki GTM też są składane z silnikami Loncin w wersji standard i z Mitsubishi w wersji PRO.

Briggs jest popularny w ogrodowych maszynach bo ludzie często kupują ze względu na nazwę silnika, dlatego producenci z nich nie rezygnują. To jest siła marki. Jednak w profesjonalnych sprzętach gdzie marka jest producent maszyny silniki już nie są B&S.

Co do Tecumsech to przepraszam Cię ale nie wiesz co mówisz. Firmy już nie ma ale jak była to robiła naprawdę świetne urządzenia. Dzisiaj plany silników wykupił Ariens i w oparciu o nie produkuje pod marką LCT.
arek2000
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 20 mar 2015, o 10:35

Post »

Mówię o kosiarkach znanych marek w cenie ok 1600zł +- tam w większości są briggsy o takich kosiarka które ludzie kupują nie o jakiś superkosiarkach, a tecumseh? miałem 2 kosiarki na tym silniku i obie były słabe jak pisałem wyżej nie miały podejścia do briggsa absolutnie! było na nich napisane 4 stroke a miały ze 2 może....koszenie wyglądało dwa kroki do przodu krok do tyłu i co ja miałbym o nich napisać niby?
Awatar użytkownika
Xeper
100p
100p
Od: 27 maja 2014, o 16:09
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

mlodzieniec pisze:Mnie zawsze zastanawia, czy te silniki B&S czy inne które trafiają do budżetowych maszyn i do np. Vikinga to te same silniki, czy jednak jakas inna linia, niby seria ta sama ale czy jakość również? Bo z mojego podwórka pewna firma wysyła towary spożywcze i te na eksport są całkiem innej (czytaj: lepszej) jakości niż na rynek lokalny/krajowy.
Dobre pytanie! Wydaje mi się, że raczej nie, ale sprzedawcy/serwisanci może wiedzą lepiej.
Ja po 9 latach koszenia MTD BO51 z ThorX35 przesiadłem się właśnie na Vikinga MB443 z najsłabszym Brigsem 450E. Wielu narzeka na kulturę pracy tych silniczków, a ja nie mam żadnych problemów. Na zimno odpala za 1-2 razem, a na ciepło to zupełnie od niechcenia - wystarczy "pół szarpnięcia" :) Moc wystarczająca w stosunku do szerokości noża, dość cichy, mały apetyt na paliwo. Dla mnie ;:333, ale to dopiero parę godzin koszenia za nami.
Ten rok jest rokiem wielkiej nauki. Wiem, że nic nie wiem ;)
kamis30
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 19 kwie 2015, o 22:55

Post »

Franzelot pisze:Powiem tak, napęd nie jest mi potrzebny, rączki mam dwie zdrowe nogi też, przepchnąć kosiarę po ogrodzie żaden problem, żona też da radę, a dzieciaki niech w piaskownicy się bawią. Widzę, że większość opowiada się za B&S 625 włącznie w górę. poszukam czegoś jeszcze takiego.
Witam
Ja tez jakiś czas temu szukałem kosiarki i trwało to kilka tygodni.
W końcu zdecydowałem się na:

1. Oleo- mac, kosiarka spalinowa G48PK ESSENTIAL K600 OHV 5KM / 46cm

Póki co kosiłem tylko dwa razy, ale nie żałuję zakupu. Kosiarka wykonana solidnie, odpala za pierwszym pociągnięciem,
zbiera pełen kosz i nawet przy gęstej i wysokiej trawie się nie zacina.
Zapłaciłem za nią 900zł. Dodam, że nie chciałem napędu dlatego wybrałem ten a nie inny model.
Powierzchnie do koszenia mam ok 600m2, co mnie jeszcze pozytywnie zaskoczyło to spalanie, na jednym zbiorniku 2 koszenia i jeszcze zostało paliwo.

Oczywiście trzeba samemu podjąć decyzję i dokonać wyboru.
Pozdrawiam

Zmod, na forum nie krzyczymy drukowanymi literami, pomid.
Franzelot
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 27 maja 2015, o 16:51

Post »

Ciekawa propozycja, chyba też zdecyduję się na ten model, ciekawi mnie tylko fakt, że producent nie zna tego modelu :P (brak info na stronie) ale w sprzedaży jest.
AmaPoland
200p
200p

Post »

arek2000 pisze:Mówię o kosiarkach znanych marek w cenie ok 1600zł +- tam w większości są briggsy o takich kosiarka które ludzie kupują nie o jakiś superkosiarkach,

Tak jak Ci pisałem, to w dużej mierze jest chwyt marketingowy. Nie jest tak, że B&S są koszmarnymi silnikami i psują się na zawołanie. Po prostu straciły na jakości i są modele z taniej produkcji, które są od nich lepsze - co jakiś czas temu było nie do pomyślenia. Jeśli ludzi przekonuje naklejka B&S, nie ma problemu. Tylko jak ktoś pisze na forum, że kosiarka lepsza bo ma B&S zamiast Loncina to jest w błędzie.
arek2000 pisze: a tecumseh? miałem 2 kosiarki na tym silniku i obie były słabe jak pisałem wyżej nie miały podejścia do briggsa absolutnie!
Były słabe czy awaryjne bo to różnica. jeśli słabe to znaczy, że źle dobrane pod pracę jaką maja wykonywać. Jeśli awaryjne to trzeba wiedzieć dlaczego... być może były przesadnie eksploatowane. Każdy teren wymaga odpowiednio dobranej maszyny :) Jak byś wziął to tej pracy silnik Tec 13KM i porównał z B&S 5KM to by znaczyło, że marka Tec jest jednak lepsza?

arek2000 pisze: było na nich napisane 4 stroke a miały ze 2 może....
Być może napis 4 stroke to znaczy, że jest to 4-suw a nie ilość koni mechanicznych.
arek2000 pisze: koszenie wyglądało dwa kroki do przodu krok do tyłu i co ja miałbym o nich napisać niby?
Co masz pisać? Jeśli maszyna nie psuła Ci się regularnie to możesz pisać tak:
"Katowałem maszynę niemiłosiernie, wjeżdżałem w tak przerośniętą trawę że po dwóch krokach musiałem cofać. Dławiła się bez przerwy, przekraczałem granicę jej możliwości a ta skubana pracowała. Słaba była ale dawała z siebie ile mogła." <- to bym proponował ;)
lingar
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 3 maja 2015, o 18:40

Post »

Być może napis 4 stroke to znaczy, że jest to 4-suw a nie ilość koni mechanicznych
Dokładnie tak, po angielsku " 4 stroke " oznacza silnik czterosuwawy a, koń mechaniczny to " hp " od horsepower !
cris6
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 1 maja 2015, o 08:25
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Witam rynku dostępne są kosiarki firmy Riwall Pro niby produkcja Czeska. Czy jest to też typowa chińszczyzna ? Co sądzicie np. o modelu RIWALL PRO 6KM 5135. Na necie tego pełno. Omijać z daleka ? czy może warta swojej ceny.
AmaPoland
200p
200p

Post »

Te maszyny to żadna nowość. Sprawdź sobie u mnie na stronie internetowej kosiarkę PLAYCUT:
zmod, pomid. :D :D
To jest jedna ze starszych maszyn jakie sprzedajemy. Zmieniły się tylko kółka, które wzięli od innych maszyn (ja też kupuję te kółka do niektórych moich modeli) i zmienił się silnik na mocniejszy. Poza jeszcze innymi naklejkami to na tym koniec więc to żadna nowość. Ktoś wpadł na pomysł nowej marki, super mega hitu, seria PRO, tylko dla wyjadaczy i starych kosiarkowych wyg. Kto kupi ten może się czuć prawdziwym ogrodnikiem!

Nie powiem o tym źle, tak działa rynek, sam robię takie akcje. Maszyna w tej cenie nie jest żadną zbrodnią. Pieniądze oddają jakość sprzętu więc kto kupi niech nie czuje się oszukany, ma co chciał :)

...aha i z produkcją czeską to bym co najmniej dyskutował :wink:
Franzelot
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 27 maja 2015, o 16:51

Post »

kamis30 pisze: 1. Oleo- mac, kosiarka spalinowa G48PK ESSENTIAL K600 OHV 5KM / 46cm
[/color]
Niestety niedostępna nigdzie, a ciekawa propozycja.
To co polecicie z silnikiem emak k600 lub wyższy lub B&S 650 lub wyższy ale bez napędu. Tak jak patrzę to emak600 w górę i B&S 650 w górę to wszystko jest z napędem. Nie mam jakichś wielkich nierówności, ale mam zamiar jakieś krzaczki i drzewka posadzić w przyszłości, to slalom za kosiarką jest mi niepotrzebny :)
pzzg
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 5 maja 2013, o 19:06

Post »

Może Victus VSP48L65, części i serwis jest, cena akceptowalna, mam taka ze 2msc , kosi, śmiga, trawę zbiera, jak dla mnie OK
cris6
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 1 maja 2015, o 08:25

Post »

Czy ktoś wie gdzie można nabyć OLEO-MAC GV 53 TK ALLROAD 4 w dobrej cenie poniźej sugerowanej 1390 wysyłkowa albo w Krakowie?
jaro710j
200p
200p
Od: 29 mar 2015, o 21:14
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Lepiej dać 2x więcej na kosiarkę, niż 5x więcej na części i serwis :wink:
Zablokowany

Wróć do „NIEROŚLINNE tematy ogrodowe. Budowa domu. Wyposażenie ogrodu”