Pomidory-choroby i szkodniki cz.13
Re: Pomidory-choroby i szkodniki cz.13
Co prawda jest to musztarda po obiedzie, ale powiedz jeszcze w jaki sposób Ty nawoziłaś te pomidory tym obornikiem granulowanym ?. Powiedz mi jeszcze ile tych pomidorów masz i jakiej pojemności są te donice.
Sugestia Błażeja też nie jest od rzeczy.
Sugestia Błażeja też nie jest od rzeczy.
Ok- jutro zrobię zdjęcia całych krzaków i wstawię. Mam pomidory z dwóch tur jakby, jedne młodsze, jedne starsze i z wszystkimi dzieją się podobne rzeczy. Nawoziłam na początku, wymieszalam obornik taki granulowany z ziemią, a później wsadziłam do niej pomidory. No musi się dac cos zrobić:(((( Pomidorów mam 4 donice, każda po 3 roślinki pojemność donic około 12-15 litrów. Aha, dodam że górne liscie pomidorow wygladają całkiem ładnie.
Dziękuję za sugestie i podpowiedzi odnośnie moich Kalmanów.
forumowicz - dzięki, że wyjaśniłeś przyczynę fioletowych czubków. A w podlewaniu będę też uwzględniać wilgotność i temperaturę powietrza.
forumowicz - dzięki, że wyjaśniłeś przyczynę fioletowych czubków. A w podlewaniu będę też uwzględniać wilgotność i temperaturę powietrza.
- krynka
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 13 sty 2014, o 19:27
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Aniami- wiesz może jakiej odmiany są Twoje pomidorki? Moje Indigo Rose i P-20 wyglądały w ubiegłym roku tak samo.
Plamami na dolnych liściach bym się nie przejmowała. Ale jeśli to odmiany wysokie,to 1 szt w donicy . I tak w upały trudno będzie zapanować nad wysychaniem podłoża.
Plamami na dolnych liściach bym się nie przejmowała. Ale jeśli to odmiany wysokie,to 1 szt w donicy . I tak w upały trudno będzie zapanować nad wysychaniem podłoża.
Pozdrawiam serdecznie- Ela
- BobejGS
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 31 lip 2013, o 17:44
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Kontakt:
W poprzednim swoim wpisie też napisałem, że mam nadzieje, że to któreś z tych dwóch odmian i niestety nie otrzymałem odpowiedzi co to za odmiany. A to w takim przypadku bardzo ważne.
BobejGS, przepraszam, nie wiedziałam, że piszesz do mnie o tych odmianach:) Nazwy odmiany nie pamiętam ale zachowałam opakowanie po nasionach więc je znajdę i razem ze zdjęciami będę mogła napisać co to za odmiana. Z tym, że tylko część pomidorków jest tej odmiany bo kilka dostałam już jako spore sadzonki. Istotny może być fakt, że gdy je dostałam to były śliczne i zieloniutkie a po około 2 tyg liscie wyglądają jak na zdjęciach.
A więc tak:
Pomidory które otrzymałam w prezencie są no name, dowiedziałam się jedynie że to czerwone pomidorki koktajlowe. Zauważyłam, że są fioletowe od spodu, zwłaszcza te starsze liście. Od góry wyglądają według mnie ładnie, problem zasychania i zmiany koloru jest głównie na dolnych liściach. Oto ich zdjęcia z dwóch donic:
Pomidorki które ja wysiewałam są to: Yellow pearshaped i "malinowy smaczek" lycopersicon lycopersicum, tyle wyczytałam z opakowania. Roślinki są nieco mniejsze bo są młodsze, liście nie są fioletowe, są żywozielone, ale dolne liście również schną i żółkną.
Proszę chociaż o jakieś sugestie co można spróbować zrobić.
Pomidory które otrzymałam w prezencie są no name, dowiedziałam się jedynie że to czerwone pomidorki koktajlowe. Zauważyłam, że są fioletowe od spodu, zwłaszcza te starsze liście. Od góry wyglądają według mnie ładnie, problem zasychania i zmiany koloru jest głównie na dolnych liściach. Oto ich zdjęcia z dwóch donic:
Pomidorki które ja wysiewałam są to: Yellow pearshaped i "malinowy smaczek" lycopersicon lycopersicum, tyle wyczytałam z opakowania. Roślinki są nieco mniejsze bo są młodsze, liście nie są fioletowe, są żywozielone, ale dolne liście również schną i żółkną.
Proszę chociaż o jakieś sugestie co można spróbować zrobić.
Witam
Mam problem z moimi pomidorami, wierzchołki są koloru fioletowego, oraz skręcają się liście. Wydawało mi się że jest to brak azotu, w związku z czym podlałam krzaki dwa razy rozcieńczoną gnojówką z pokrzyw (1:10) ostatni raz 4 dni temu, niestety nie ma żadnej poprawy. Bardzo proszę bardziej doświadczonych forumowiczów o potwierdzenie mojej diagnozy ewentualnie podanie innej przyczyny zaistniałej sytuacji.
Krzaki pomidorów rosną w foli, ziemia była nawożona jesienią kurzyńcem.
Mam problem z moimi pomidorami, wierzchołki są koloru fioletowego, oraz skręcają się liście. Wydawało mi się że jest to brak azotu, w związku z czym podlałam krzaki dwa razy rozcieńczoną gnojówką z pokrzyw (1:10) ostatni raz 4 dni temu, niestety nie ma żadnej poprawy. Bardzo proszę bardziej doświadczonych forumowiczów o potwierdzenie mojej diagnozy ewentualnie podanie innej przyczyny zaistniałej sytuacji.
Krzaki pomidorów rosną w foli, ziemia była nawożona jesienią kurzyńcem.
- ekopom
- -Moderator Forum-.
- Od: 3 cze 2010, o 17:32
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
To tak na początek, dać im spokój, są przekarmione.
pozdrawiam Ludwik
Uprawa pomidorów na zbiór jesienny
Uprawa pomidorów na zbiór jesienny
Aniami. Twoje pomidory będą żyć. Podejrzewam, że dogodziłaś im strasznie mieszając obornik z podłożem, które zawierało w sobie dużo nawozu. Widać, że zbierają się do życia. Poza tym będą miały ciasno.
No właśnie. Ciekaw jestem, jak to mieszanie obornika granulowanego z podłożem wyglądało.
Oborniki te zawierają ca 4 % azotu. Na doniczkę 15 l potrzeba azotu ok 2 g. zatem na doniczkę wypada ok 50 g obornika. No ciekaw jestem jak równomiernie wymieszać 15 l ziemi z 50 gramami obornika do tego granulowanego ?
Jestem przekonany, że tego obornika poszło zdecydowanie więcej niż 3 g/l. Druga sprawa to czas aplikacji obornika. Jeżeli został on dany do podłoża tuż przed wsadzeniem pomidorów mogło dojść do uszkodzenia korzeni przez amoniak.
Oborniki te zawierają ca 4 % azotu. Na doniczkę 15 l potrzeba azotu ok 2 g. zatem na doniczkę wypada ok 50 g obornika. No ciekaw jestem jak równomiernie wymieszać 15 l ziemi z 50 gramami obornika do tego granulowanego ?
Jestem przekonany, że tego obornika poszło zdecydowanie więcej niż 3 g/l. Druga sprawa to czas aplikacji obornika. Jeżeli został on dany do podłoża tuż przed wsadzeniem pomidorów mogło dojść do uszkodzenia korzeni przez amoniak.
forumowicz widzę, że dość dobrze ogarniasz chemię Mam do Ciebie pytanie związane z Twoim przepisem na HT. Czy zamiast zwykłej wódki mogę użyć spirytusu medycznego rozcieńczonego w połowie wodą? Spirytus medyczny to jest Alkohol etylowy 96%, Chlorheksydyna 0,5%. Generalnie chodzi mi tu o Chlorheksydynę, czy nie będzie miała jakiegoś negatywnego wpływu podczas jedzenia owoców Dodatkowe działanie antybakteryjne chyba jest plusem?