Adenium obesum(róża pustyni) cz.8 uprawa, pielęgnacja, choroby
Re: Adenium obesum(róża pustyni) cz.8 uprawa, pielęgnacja, choroby
kakinto, szczerze mówiąc to ziemia uniwersalna dla tych roślinek się nie nadaje. Prawdopodobnie problem w tym tkwi. Polecam poczytać wcześniejsze wątki - tam opisana jest mieszanka, w której rośliny najlepiej się czują. Ja swoje posadziłam w ziemi do kaktusów + perlit + rozdrobniony keramzyt + niewielkie kamyczki - sprawdza się, ale zamierzam dodać jeszcze włókno kokosowe.
Kiedy Bóg drzwi zamyka - to otwiera okno
Pozdrawiam
Justyna
Pozdrawiam
Justyna
Przedstawiam swoich podopiecznych.
Ciąć już w celu rozkrzewienia czy jeszcze poczekać?
Niestety na zdjęciu nr 2 najprawdopodobniej w skutek "głodu", a następnie przejedzenia roślinka "pękła".
Ciąć już w celu rozkrzewienia czy jeszcze poczekać?
Niestety na zdjęciu nr 2 najprawdopodobniej w skutek "głodu", a następnie przejedzenia roślinka "pękła".
Kiedy Bóg drzwi zamyka - to otwiera okno
Pozdrawiam
Justyna
Pozdrawiam
Justyna
Justyno,
nic nie tnij. Te rośliny są za małe na tego typu zabiegi, niech urosną a w sprzyjających warunkach same się rozkrzewią.
nic nie tnij. Te rośliny są za małe na tego typu zabiegi, niech urosną a w sprzyjających warunkach same się rozkrzewią.
-
- 50p
- Od: 11 maja 2015, o 22:27
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Zgadzam się z Aleksandrą.
Cięcie tak młodych roślinek to "morderstwo"
kakinto
Skład mojego podłoża to:
Ziemia do kaktusów
Perlit
Drobny keramzyt
Włókno kokosowe
W proporcjach 30-30-10-30
Do tego na spód gruby keramzyt
Cięcie tak młodych roślinek to "morderstwo"
kakinto
Skład mojego podłoża to:
Ziemia do kaktusów
Perlit
Drobny keramzyt
Włókno kokosowe
W proporcjach 30-30-10-30
Do tego na spód gruby keramzyt
Adenium... Cudowna roślinka. Kaktusy- też cuda
Max i adenium
Max i adenium
Kakinto dla mnie to poparzenie słoneczne- jak długo twoje adenium przebywa na słońcu?
Pozdrawiam
Pozdrawiam
W poparzenie raczej wątpię, ponieważ tak naprawdę roślina dzisiaj pierwszy raz została wystawiona na bezpośrednie słońce, a wcześniej rosła razem z innymi roślinami na parapecie w pokoju (grubosza, który rośnie świetnie, aloes i avocado które tez wyglądają bardzo dobrze). Tak więc myślę, że może to być spowodowane podłożem, albo jakimś grzybem, sam nie wiem? W tamtym roku miał podobne objawy, ale po wypuszczeniu pierwszych "pokrzywionych" liści puszczał już proste i zdrowe. Natomiast w tym roku sytuacja nie wygląda za dobrze.
kakinto mam to samo i walczę z tym "czymś" od 2 lat.
Niestety na forum jasnej odpowiedzi nie dostałem. Objaw jest taki że gdy adenium jest w stanie spoczynku (zima) problem ten nie występuje. Nastaje wiosna, adenium sie budzi pieknie strzela zdrowymi i ładnymi liściami po czym wzrost zostaje zatrzymany, stożek wzrostu marnieje a starsze liście brązowieja, żółkną i opadaja. Tak tez jest u Ciebie?
W tym roku wymieniłem podloże na praktycznie mineralne - nie pomogło. W ubiegłym stosowałem chemię na choroby grzybowe - nie pomogło. Cały czas kombinuję z nawożeniem, bo tutaj upatruje na tą chwile problemów. W tym roku stosuje połowę dawki nawozu co drugie podlewanie, do tego mineralne podloże więc nie powinienem przesadzić z przenawożeniem, ale jak do tej pory pozytywnych efektów brak.
Może razem dojdziemy do tego co to jest. Napisz wiecej, czym nawozisz, na jakim parapecie masz rosliny itp
Niestety na forum jasnej odpowiedzi nie dostałem. Objaw jest taki że gdy adenium jest w stanie spoczynku (zima) problem ten nie występuje. Nastaje wiosna, adenium sie budzi pieknie strzela zdrowymi i ładnymi liściami po czym wzrost zostaje zatrzymany, stożek wzrostu marnieje a starsze liście brązowieja, żółkną i opadaja. Tak tez jest u Ciebie?
W tym roku wymieniłem podloże na praktycznie mineralne - nie pomogło. W ubiegłym stosowałem chemię na choroby grzybowe - nie pomogło. Cały czas kombinuję z nawożeniem, bo tutaj upatruje na tą chwile problemów. W tym roku stosuje połowę dawki nawozu co drugie podlewanie, do tego mineralne podloże więc nie powinienem przesadzić z przenawożeniem, ale jak do tej pory pozytywnych efektów brak.
Może razem dojdziemy do tego co to jest. Napisz wiecej, czym nawozisz, na jakim parapecie masz rosliny itp
Jeśli chodzi o nazwożenie to muszę się przyznać nie nie nawoziłem jeszcze w tym roku (nowe miejsce zamieszkanie nie mogę znaleźć sklepu z nawozem;/) Natomiast 2 dni temu kupiłem pałeczki do glebowe z mikoryza i guano tak wiec jeśli jest to choroba grzybowa mam nadziej że za jakis czas roslina odbije. Parapet poludniowo-zachodni słonce od 14 do 18-19 .
-
- 50p
- Od: 11 maja 2015, o 22:27
Zakochałem się w niej. Cóż to za gatunek?
Adenium... Cudowna roślinka. Kaktusy- też cuda
Max i adenium
Max i adenium
MAX,
to Adenium Obesum. Stara, wiekowa sztuka ;)
to Adenium Obesum. Stara, wiekowa sztuka ;)
- Akwelan_2009
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 10 sty 2009, o 19:27
- okazała roślina, ale chyba pokazujesz ją po raz pierwszy, bo nie przypominam sobie, żebym ją już gdzieś widział.To ja może pokażę moją największą, nie mieści się już w doniczce 20 cm.
Pamiętaj o bliskich, jeśli chcesz by oni pamiętali o tobie !!!
Mieczysław
Sukulenty, ale nie kaktusy cz. I. cz. II. cz. III. cz. IV. cz.V
Mieczysław
Sukulenty, ale nie kaktusy cz. I. cz. II. cz. III. cz. IV. cz.V
AleksandraBdg.
W jakim wieku jest?
Pozdrawiam
W jakim wieku jest?
Pozdrawiam