Papryka do gruntu. Część 5
- legina
- 1000p
- Od: 21 maja 2013, o 11:19
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Papryka do gruntu. Część 5
Moje dwie z trzech papryk balkonowych również wykazują braki magnezu.Dziś dostaną oprysk 0,5 %
siarczanem magnezu.Gruntowe na razie rosną spokojnie i nie widać żadnych braków.W nocy dostały dużą dawkę deszczu.
siarczanem magnezu.Gruntowe na razie rosną spokojnie i nie widać żadnych braków.W nocy dostały dużą dawkę deszczu.
Czy oprysku kwasem bornym do poprawy wiązania owoców można zastosować również na paprykach? Powoli zaczynają kwiatki rozkwitać wiec juz czas, bo w zeszłym roku dużo kwiatów mi papryka zarzuciła.
Jeśli tylko powodem słabego wiązania jest niedobór boru, to oprysk Ci może pomóc.
- BobejGS
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 31 lip 2013, o 17:44
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Kontakt:
Myśle, że to jednak jest nadmiar azotu, przez co wystąpił niedobór miedzi, tak wygląda ta druga.
Jednak na tej pierwszej jest niedobór żelaza.
Jednak na tej pierwszej jest niedobór żelaza.
Once more- jak mówią AnglicyErazm pisze:Jakich składników pokarmowych brakuje tym dwóm paprykom .
http://tomatoheadquarters.com/wp-conten ... raphic.png
Wapń/ Calcium/ po tłumaczeniu
Nowe liście zniekształcone albo skarłowaciałe . Liście pozostają zielone.
-
- Od: 17 sie 2005, o 13:10
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Nie potrafię przetłumaczyć forumowicz.
Na wszelki wypadek edytowałem post z tłumaczeniem
-
Czyli brakuje wapnia i dlatego liście są zniekształcone przy tej papryce.
No tak mi to wygląda. Oba nawozy, które zastosowałeś nie mają w składzie wapnia. Wszystko mają, nawet magnez, ale wapnia nie a liście wierzchołkowe są zniekształcone, co widać zwłaszcza na ostatnim zdjęciu. Normalnie, przy uprawach polowych opryskuje się paprykę saletrą wapniową. Tobie radzę opryskiwać na razie OW jako, że te papryki nie wyglądają na niedoazotowane.
-
Wykonam oprysk OW - stężenie 0,4 g/l czy 0,6 g/l. Czy nie będzie "konfliktu" między opryskami, gdyż wczoraj paprykę opryskałem HT. Mam też saletrę wapniowo - magnezową.
BobejGS napisał "Myślę, że to jednak jest nadmiar azotu, przez co wystąpił niedobór miedzi, tak wygląda ta druga.
Jednak na tej pierwszej jest niedobór żelaza." forumowicz czy podlać też nawozem, który ma miedź i żelazo.
BobejGS napisał "Myślę, że to jednak jest nadmiar azotu, przez co wystąpił niedobór miedzi, tak wygląda ta druga.
Jednak na tej pierwszej jest niedobór żelaza." forumowicz czy podlać też nawozem, który ma miedź i żelazo.
Ile razy będziesz opryskiwał tymi mikroelementami ?. We florovicie- są mikroelementy, w Mikrovicie - też . Nie myśl , że tylko makroskładniki się wzajemnie blokują. Mikroelementy też.
Na temat wzajemnych relacji OW i HT też już pisałem. Tymol nie reaguje z octanem wapnia. Stężenie 0,4 g/l
Na temat wzajemnych relacji OW i HT też już pisałem. Tymol nie reaguje z octanem wapnia. Stężenie 0,4 g/l