Żaby, jaszczurki,zaskrońce i inne żyjątka na działce cz.2

Nie wiesz gdzie rozpocząć przygodę z Naszym Forum ? Zacznij właśnie od tej sekcji !
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
tamburyn
200p
200p
Od: 8 gru 2014, o 10:55
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Żaby, jaszczurki i inne żyjątka na działce cz.2

Post »

Potrzebuję opinii, czy to co widziałem może być tym co mi się wydaje, że nim jest ;:14

Spotkałem na działce węża. Miał już około 40cm długości. Foty nie zrobiłem, bo trochę się bałem zbliżać telefon ;:215 , ale przyglądnąłem się i nie była to żmija, ani nie był to zaskroniec. Te dwa znam- poza tym, mają charakterystyczne ubarwienie.
Był brązowy i na grzbiecie miał łuski, które patrząc pod odpowiednim kątem mieniły się na niebieskawy kolor (równo rozłożone na ciele, dwa rzędy tych łusek).
W internetach piszą, że w Polsce prócz żmij i zaskrońców występuje wąż eskulapa (ale teoretycznie nie w moich rejonach).
Gdyby to był on, to trochę mnie przeraża świadomość, że może dorosnąć do ponad 2 metrów długości... Ale nie jest jadowity, więc no stress ;:oj :?
Jeśli na 100% nie żmija i nie zaskroniec, to ki piernik? Padalec to też nie był, bo o wiele za szybki i już za duży.
Piotrek
Awatar użytkownika
szkodnikk
200p
200p
Od: 2 sty 2014, o 10:48
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Sprawdź fotki gniewosza plamistego czy są podobne.
Awatar użytkownika
tamburyn
200p
200p
Od: 8 gru 2014, o 10:55

Post »

Po napisaniu poprzedniego posta sprawdziłem i faktycznie prócz zaskrońców, żmij i eskulapa jest jest gniewosz.
Ale to raczej nie on. Gniewosz ma wyraźny wzorek, a ten był praktycznie jednolicie brązowy (może nie tyle brązowy co oliwkowo brązowy, jako facetowi ciężko mi określić ;:131 ). Na grzbiecie te łuski o których wspomniałem to takie pojedyncze plamki co ok. 1-2cm przez całą długość ciała, wyraźniej widoczne przy odpowiednim kącie padania światła.
Być może coś przeoczyłem i nie przyglądnąłem się wyraźnie, ale po zdjęciach najbardziej mi to na eskulapa pasuje. Niestety zasięg występowania by go wykluczał.

Myślę, że go jeszcze spotkam, bo to nie pierwszy raz kiedy był widziany wąż przy domu. W sobotę mama szalała ze strachu. Podejrzewam, że spotkała tego samego. A wtedy już spróbuję trzasnąć foty.

A i jako ciekawostka- spotkałem go jak podlewałem borówki. Polazł do sąsiada w wielką trawę. Po powrocie z konewką coś w tej trawie zapiszczało i pierwszy raz w życiu widziałem tak wysoko skaczącego kota ;:oj Uciekał aż się wszystko trzęsło ;:215

e/
Piotrek
Awatar użytkownika
furious
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 28 wrz 2010, o 11:06
Kontakt:

Post »

Weźcie pod uwagę, że może to być jakiś wąż podrzutek.
Wiecie, komuś się "domowe zwierzątko" znudziło, albo wyrosło z terrarium i siup do lasu.

U mnie w parku sporo żółwi podrzutków grasuje :(
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
Aquaforta
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 cze 2012, o 16:28
Kontakt:

Post »

Kiedyś u przewodnika Roztocza słyszałam nazwę węża "miedzianka" -nie sprawdzałam informacji w necie, może to nazwa zwyczajowa "tubylcza" ale ten kolor łusek pasowałby.

Z jednej strony strach- a z drugiej myszy i nornic nie będzie. Gdyby tak jeszcze zechciał tylko w nocy grasować...
Pozdrawiam
Giaur
50p
50p
Od: 27 kwie 2013, o 07:27
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

A może to .... padalec ? Podobny do węża :wink:
Awatar użytkownika
Farel
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 lip 2009, o 17:17

Post »

Aquaforta pisze: Z jednej strony strach...
Strach przed czym? Proszę nie demonizować węży, one boją się człowieka jeszcze bardziej. No i atakują tylko we własnej obronie.
Jad żmii zygzakowatej na ogół nie jest groźny dla człowieka. Ilość jadu jednorazowego ukąszenia to ok. 6 mg, dawka śmiertelna dla człowieka o wadze 65 kg to 419 mg. Dorosła żmija ma ok 30 mg jadu w gruczołach.
Najlepsza ochrona przed ukąszeniem to wysokie buty ponad kostkę.
Awatar użytkownika
Aquaforta
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

tamburyn pisze:... to nie pierwszy raz kiedy był widziany wąż przy domu. W sobotę mama szalała ze strachu. Podejrzewam, że spotkała tego samego... Po powrocie z konewką coś w tej trawie zapiszczało i pierwszy raz w życiu widziałem tak wysoko skaczącego kota ;:oj Uciekał aż się wszystko trzęsło ;:215

e/
Farel zadaj sobie trud doczytania czego dotyczą odpowiedzi i nie cytuj bezsensownie wyrwanych z kontekstu fragmentów

Nawiasem mówiąc trudno w wysokich butach wychodzić do własnego przydomowego ogrodu przy 30* upale...
Pozdrawiam
miki331
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 lis 2012, o 18:13

Post »

Farel pisze:
Aquaforta pisze: Z jednej strony strach...
Strach przed czym? Proszę nie demonizować węży, one boją się człowieka jeszcze bardziej. No i atakują tylko we własnej obronie.
Jad żmii zygzakowatej na ogół nie jest groźny dla człowieka. Ilość jadu jednorazowego ukąszenia to ok. 6 mg, dawka śmiertelna dla człowieka o wadze 65 kg to 419 mg. Dorosła żmija ma ok 30 mg jadu w gruczołach.
Najlepsza ochrona przed ukąszeniem to wysokie buty ponad kostkę.
Jeszcze lepszą ochroną jest strój nurka głębinowego ( sardoniczny sarkazm )
Awatar użytkownika
gupibelfer
100p
100p
Od: 29 gru 2014, o 21:56
Kontakt:

Post »

ewa2019 pisze:Dzisiaj na działce leżał na "plecach" piękny owad-motyl? miał czerwone barwy, po odwróceniu szary ;:218
Troszkę nie wyraźnie, bo telefonem-co to za owad?
Ewa, na 99% to nastrosz półpawik Smerinthus ocellata. Motyl, a właściwie ćma. Pod tymi szarymi brzydkimi skrzydełkami kryją się śliczne różowe z pawim oczkiem!
Czasami przy zaniepokojeniu, wygina ciało i podnosi te skrzydełka, żeby przestraszyć potencjalnego amatora ćmich odwłoków. Stroszy się, dlatego "nastrosz". A z racji tego, że widać mu pawie oczka, to "półpawik". Gdyby miał oczko na tych dużych skrzydłach, to pewnie byłby "całopawik". Albo i "PAW", a co tam! :lol:

Tak czy inaczej - ładny owad/motyl/ćma. Gratuluję obserwacji!

Pozdrawiam!
Awatar użytkownika
gupibelfer
100p
100p
Od: 29 gru 2014, o 21:56
Kontakt:

Post »

tamburyn pisze:Na grzbiecie te łuski o których wspomniałem to takie pojedyncze plamki co ok. 1-2cm przez całą długość ciała, wyraźniej widoczne przy odpowiednim kącie padania światła.
Jeśli mieszkasz na południe od KRK, to faktycznie mógł być gniewosz plamisty, czyli miedzianka. Widywano osobniki w Beskidach. Ponoć nawet w Krakowie na Zakrzówku był jakiś. To może po drodze zawitał do Ciebie... :lol:
Najłatwiej odróżnić od żmii po spojrzeniu w oko - źrenica gniewosza jest okrągła, a żmii pionowa, zwężona.
Od zaskrońca odróżniamy po żółtych plamach po boku głowy. Jak są - zaskroniec. Jak nie ma - patrzymy czule w oczy i rozróżniamy zgodnie z opisem wyżej.
Nie ma wyjścia, musisz się z tym wężem (kto wie, może to wężyca :-D ) umówić na jeszcze jedną randkę. I poznać się bliżej...
tamburyn pisze:Być może coś przeoczyłem i nie przyglądnąłem się wyraźnie, ale po zdjęciach najbardziej mi to na eskulapa pasuje. Niestety zasięg występowania by go wykluczał.
I tu masz absolutną rację. Wąż Eskulapa występuje w Polsce na kilku izolowanych stanowiskach i raczej nie ma możliwości, żeby z Bieszczad na piechotę dał radę do Krakowa dotrzeć.

Ale nie odrzucałbym tropu, który też się już pojawił - uciekinier z terrarium. Zakładam, że w takim przypadku mógł to być wąż zbożowy, prosty w hodowli, dla początkujących. To i ucieka tym początkującym pewnie od czasu do czasu...

Pozdrawiam!
Awatar użytkownika
Ala66
50p
50p
Od: 28 sie 2014, o 22:54

Post »

U mnie na działce mieszka taki zwierzak
Obrazek
Pozdrawiam

Największe bogactwo, to robienie tego, co kochasz. - Colin P. Sisson
Awatar użytkownika
bogdanm
200p
200p
Od: 29 kwie 2014, o 19:49

Post »

Awatar użytkownika
andziula30
200p
200p
Od: 9 kwie 2012, o 16:32

Post »

Kermit pozdrawia :) Mieszka u mnie dwa lata w studzience. Wczoraj powróciła z włóczęgi ( bo to ona) za kawalerem pewnie poleciała ;)
Obrazek

Obrazek
I niech patrzą liście, tak łatwo upaść jak one wszystkie.
Niech kwiaty zobaczą, że ludzie choć tańczą razem, sami płaczą...
Awatar użytkownika
Aquaforta
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Dzisiaj lekkim popołudniem przebiegl mi drogę przed domem mały myszowaty stworek. Pierwsza myśl- mysz biegnie do domu. Ale zwierzątko było bardzo malutkie, ok 5 cm, ciemna grafitowo-brązowy kolor futerka z ciut jaśniejszym brzuszkiem i dziwnie wydłużonym pyszczkiem. Ryjówka?-jeśli tak to ścisła ochrona. Dla pewności przechwycono w wiaderko i szybko w necie wpisanie hasla. Zdjęcia "swojej" ryjówce nie zrobiłam, wypuszczona w pobliskie truskawki byla widziana jeszcze kilka razy :)
Pozdrawiam
ODPOWIEDZ

Wróć do „Supersekcja HOT. Wybrane, najciekawsze tematy Forum - START -”