Pomidory-choroby i szkodniki cz.13
Re: Pomidory-choroby i szkodniki cz.13
http://bazalekow.mp.pl/leki/doctor_subst.html?id=175
Decyzja zależy od Ciebie. Dodam tylko , że z przewodu pokarmowego wchłania się b. słabo. Ulega fotodegradacji, ale ewentualne użycie powinno się poprzedzić próbą na fitotoksyczność.
Decyzja zależy od Ciebie. Dodam tylko , że z przewodu pokarmowego wchłania się b. słabo. Ulega fotodegradacji, ale ewentualne użycie powinno się poprzedzić próbą na fitotoksyczność.
Witam
Moje pomidorki w foliówce chyba nie wiążą owoców. Ładnie rosną i kwitną, ale nie rosną owocki. Co ciekawe wsadziłam też 5szt pomidorków obok foliówki i na jednym jest owocek ok 1cm.
Zamieszczam zdjęcia, taki stan trwa już kilka dni, kwiatuszek opadł, pod spodem jest pomidorek wielkości ok 2-3 mm ale nie rośnie.
Wcześniej był problem z żółknięciem młodych liści-niedobór żelaza, oraz żółknięcie starszych liści-niedobór magnezu - na dolegliwości pomógł oprysk dolistny nawozem agrecol do pomidorów i papryki. Nie jestem pewna czy to odpowiedni środek do nawożenia dolistnego, na opakowaniu nic nie ma na ten temat, ale tylko to udało mi się kupić ( w jednym sklepie pani powiedziała że nic odpowiedniego niema, a w drugim dała mi właśnie to)
Pomidorki raz były podlane wodą z gnojówką z pokrzyw i żywokostu i wczoraj wodą z nawozem agrecol.
Bawole serce
Moje pomidorki w foliówce chyba nie wiążą owoców. Ładnie rosną i kwitną, ale nie rosną owocki. Co ciekawe wsadziłam też 5szt pomidorków obok foliówki i na jednym jest owocek ok 1cm.
Zamieszczam zdjęcia, taki stan trwa już kilka dni, kwiatuszek opadł, pod spodem jest pomidorek wielkości ok 2-3 mm ale nie rośnie.
Wcześniej był problem z żółknięciem młodych liści-niedobór żelaza, oraz żółknięcie starszych liści-niedobór magnezu - na dolegliwości pomógł oprysk dolistny nawozem agrecol do pomidorów i papryki. Nie jestem pewna czy to odpowiedni środek do nawożenia dolistnego, na opakowaniu nic nie ma na ten temat, ale tylko to udało mi się kupić ( w jednym sklepie pani powiedziała że nic odpowiedniego niema, a w drugim dała mi właśnie to)
Pomidorki raz były podlane wodą z gnojówką z pokrzyw i żywokostu i wczoraj wodą z nawozem agrecol.
Bawole serce
I żółty ożarowski
Oprócz tego mam saint pierre (późno wsadziłam, jeszcze nie kwitną, oraz lima, pokusa, koktajlowy czarny, jakiś rosyjski (sprzedawca nie wiedział jaki), i jakiś cud miód (też nie wiadomo co)
W zasadzie wszystkie zachowują się tak samo. Czy z tego urosną jeszcze owocki, czy są nie zapylone, lub jeszcze coś innego?
Ja chce pomidorki
Oprócz tego mam saint pierre (późno wsadziłam, jeszcze nie kwitną, oraz lima, pokusa, koktajlowy czarny, jakiś rosyjski (sprzedawca nie wiedział jaki), i jakiś cud miód (też nie wiadomo co)
W zasadzie wszystkie zachowują się tak samo. Czy z tego urosną jeszcze owocki, czy są nie zapylone, lub jeszcze coś innego?
Ja chce pomidorki
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 30 sie 2013, o 16:03
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Jeżeli potrząsasz krzakami z kwiatami, a one nie wiążą to oprysk borem (przepisu forumowicz) lub Betoksonem. Jeżeli jednak nie poruszasz krzakami/kwiatkami to zacznij.
potrząsałam potrząsałam
Znalazłam przepis forumowicz w tym temacie http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... m#p4848097 na wodę borową
Znalazłam przepis forumowicz w tym temacie http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... m#p4848097 na wodę borową
Czy to o to chodziło? Jak często pryskać kwiaty?1,5 ml na litr wody. Opryskiwać same kwiaty.. Zawarty w wodzie borowej kwas borny spełnia dwie funkcje. Jest mikroelementem oraz działa grzybobójczo.
- BobejGS
- Od: 31 lip 2013, o 17:44
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Kontakt:
Ocia Utrzymuj odpowiednią wilgotność w tunelu, bo w pierwszym Twoim poście, na drugim zdjęciu, na słupku zawiązanego pomidorka, u góry zdjęcia, widzę chyba atak szarej pleśni. Nie wiem czy to nie jest przyczyna Twojego kłopotu.
znalazłam inny
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... r#p5039561
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... r#p5039561
7,5 ml na litr wody. Opryskujemy tylko rozwinięte kwiaty dwukrotnie w ciągu tygodnia.
Można sobie przygotować roztwór w małym opryskiwaczu np 0,5 l. Niezużyty roztwór może stać, nic mu się nie stanie.
Dodatkowa zabawa, przejść dwa razy w tygodniu i opryskiwać grona kwiatowe.
Brązowy jest sam koniuszek słupka, patrząc z boku jest zielony, brązowa jest tylko ta płaska powierzchnia.BobejGS pisze:Ocia Utrzymuj odpowiednią wilgotność w tunelu, bo w pierwszym Twoim poście, na drugim zdjęciu, na słupku zawiązanego pomidorka, u góry zdjęcia, widzę chyba atak szarej pleśni. Nie wiem czy to nie jest przyczyna Twojego kłopotu.
- BobejGS
- Od: 31 lip 2013, o 17:44
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Kontakt:
Właśnie o to mi chodzi.
I ten jest poprawny. Odpowiada stężeniu nowego Betoksonu sugerowanemu w etykiecie tego środka w przeliczeniu na czysty bor.Ocia pisze:znalazłam inny
Ocia
Pryskasz widzę i podlewasz różnościami swoje pomidorki, a boisz się prysnąć kwiaty borem ?.
A więc?
co powinnam zrobić? na innych "owocach" czy kwiatach nie ma nic niepokojącego, jeśli to nawet szara pleśń to tylko jeden zalążek - na wszelki wypadek usunęłam.
Opryskać roztworem wody borowej, czy lepiej zrobić coś innego?
Na stronie jednej z popularnych aptek znalazłam preparat borasol 3%, czy może być ten?
co powinnam zrobić? na innych "owocach" czy kwiatach nie ma nic niepokojącego, jeśli to nawet szara pleśń to tylko jeden zalążek - na wszelki wypadek usunęłam.
Opryskać roztworem wody borowej, czy lepiej zrobić coś innego?
Na stronie jednej z popularnych aptek znalazłam preparat borasol 3%, czy może być ten?