Pomidory pod folią cz.2
- besia
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 28 maja 2014, o 18:17
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Pomidorowy szał podfoliowy cz.2
Ja wczoraj przy przeglądzie pomidorów odkryłam na nich mszyce . Co prawda na pomidorach w gruncie , siedziały na łodygach kilku krzaczków . W szklarni szkodnika nie znalazłam . Wykonałam oprysk OW , oczywiście równieź w szklarni . Zadziałało doskonale , ale już wiem , że trzeba pilnie obserwować i szybko reagować . Jednocześnie otworzyłam sezon oprysków OW , HT , KSM . Mam nadzieje , że z poważniejszą ,, chemią ,, nie będę musiała wkraczać .
Pozdrawiam, Beata.
-
- Od: 30 sie 2013, o 16:03
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Te wyglądające jak muszki nic pomidorom nie zrobią. Ale te nielatające już tak. W zeszłym roku zaatakowały kilka krzaków - marniały w oczach. Wtedy użyłam stężone HT (na liściaqch z mszycami) + normalne (wszystkie krzaki) do oprysku i znikły.
- besia
To były mszyce , ładne , zielonoszfirowe .Szczególnie ładnie prezentowały się na ciemnych łodygach Indigo Blue .
Pozdrawiam, Beata.
-
- Od: 30 sie 2013, o 16:03
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
To te mi w zeszłym roku zaatakowały w gruncie pomidory. Teraz już obserwuję uważnie. Do folii pomidory wczoraj wysadziłam (nie spodziewałam się w tym roku mieć foliaka jak siałam). Teraz codzienna obserwacja...
Kilka lat temu na pomidorach mojego taty była taka inwazja mszyc, że pokryte były całe owoce pomidorów i papryk drobnymi ciemnozielonymi mszycami. Było ich tak dużo, że owoce wyglądały jakby były omszone-bleeee. Tata doprowadził swoją szklarnię do takiego stanu, bo myślał, że mszyce nie lubią pomidorów i odfruną Potem już było za późno. Cała uprawa poszła na kompost.
-
- Przyjaciel Forum - Ś.P.
- Od: 14 sty 2014, o 19:16
- BobejGS
- Od: 31 lip 2013, o 17:44
- Kontakt:
Dostał za dużo azotu.
-
- 20p - Rozkręcam się...
- Od: 25 kwie 2015, o 15:25
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Church
- 30p - Uzależniam się...
- Od: 13 maja 2015, o 12:15
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
do MIKAR
Jeżeli to do mnie pytanie, to miały być to holenderskie.. jaka dokładnie to nie wiem, zostały zakupione na początku kwietnia jako sadzonka na targu, wtedy była tylko taka odmiana. Pozostałe, te nie w doniczkach mam z własnej rozsady. Posadzone od razu pod folię, dlatego są w doniczkach.
Jeżeli to do mnie pytanie, to miały być to holenderskie.. jaka dokładnie to nie wiem, zostały zakupione na początku kwietnia jako sadzonka na targu, wtedy była tylko taka odmiana. Pozostałe, te nie w doniczkach mam z własnej rozsady. Posadzone od razu pod folię, dlatego są w doniczkach.
- besia
Moje wysadzone do szklarni 20 maja dopiero zaczynają kwitnąć , a i to nie wszystkie . Tylko w dwie noce temperatura przekroczyła 10 C , a tak od 6C do 8C . Wczoraj w ciągu dnia było 30C , a dzisiaj o czwartej 3,5 C . W szklarni miałam 5C , bo nie zamknęłam okien .
Ładne te Wasze pomidorki , ja na moje jeszcze troszkę poczekam .
Ładne te Wasze pomidorki , ja na moje jeszcze troszkę poczekam .
Pozdrawiam, Beata.