Pomidory-choroby i szkodniki cz.13
Re: Pomidory-choroby i szkodniki cz.13
Ocia ,u mnie na niektórych odmianach, szczególnie wegetetywnych , pojawiły się właśnie takie nierozwinięte pomidorki w czasie , gdy wiązanie trafiło na te zimne, deszczowe dni.
Oberwałam im trochę liści od dołu/ jednorazowo do trzech sztuk/, popstrykałam mocniej i na razie wiążą.
Widzę, że tych liści u Ciebie też jest dużo.
Oberwałam im trochę liści od dołu/ jednorazowo do trzech sztuk/, popstrykałam mocniej i na razie wiążą.
Widzę, że tych liści u Ciebie też jest dużo.
- ekopom
- -Moderator Forum-.
- Od: 3 cze 2010, o 17:32
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
W Bormax'e bor jest w formie przyswajalnej dla roślin, można nim opryskiwać całe rośliny i jest stosowany w praktycznie wszędzie, w warzywnictwie i sadownictwie. Taki litr to nie jest aż tak dużo, na pewno można zużyć w ciągu kilku lat na małej powierzchni. Np. w ziemniakach w jednym sezonie nawet można zużyć kilka litrów, o ile nie nawozi się nawozami, które nie mają w składzie boru.
pozdrawiam Ludwik
Uprawa pomidorów na zbiór jesienny
Uprawa pomidorów na zbiór jesienny
Sugerujesz oprysk borem czy on jest potrzebny, czy nie ?. Nie wiesz, że nadmiar boru też jest szkodliwy dla roślin ?
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 30 sie 2013, o 16:03
No ja też opryskiwałam Betoksonem. Dwa lata temu i miałam nasiona, ale czytając ludzi myślałam, że wcześniej same się zapyliły. Jednak rok temu kilka krzaków mi zupełnie nie wiązało owoców. Oprysk zrobiłam i się owocami zajadałam. Nasiona były normalnie we wszystkich.
-
- 100p
- Od: 11 lut 2010, o 11:54
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Bardzo mnie cieszy, że mieliście po betoksonie nasiona Pryskam zatem spokojnie dalej. W poprzednich latach miałam problemy z wiązaniem w szklarni, zakładałam że to przez szarą pleśń, ale wygląda na to, że pleśń była raczej wtórnym problemem.
Pozdrawiam Joanna
Spostrzeżenia i praktyka Alyaa i Joamor zdają się potwierdzać moją sugestię oprysku gron kwasem bornym.
- emilka79
- 200p
- Od: 29 maja 2014, o 12:26
Ja też wszystkie pomidory- bez wyjątku, nawet koktajlowe pryskam roztworem boraksu, oprócz tego buraczki.
Pozdrawiam -Marta
Oprysk u mnie wykonany. Dam znać jak tam efekty.
A właśnie odnośnie efektów, oprysk pomoże na kwiaty które się dopiero tworzą, czy te co są już rozwinięte lub blisko rozwinięcia też skorzystają?
A właśnie odnośnie efektów, oprysk pomoże na kwiaty które się dopiero tworzą, czy te co są już rozwinięte lub blisko rozwinięcia też skorzystają?
-
- 30p - Uzależniam się...
- Od: 23 kwie 2015, o 15:37
Przypomniała mi się opowieść o płycie DVD. Że pomidor (i pewnie każda roślina) odtwarza warunki z okresu wzrostu. Otóż, wszystkie moje pomidory, nawet te posadzone do gruntu miały "wyschnięte" brzegi liści. To pewnie efekt ich nawożenia. Pamiętam jakiś post Tadeusza, w którym pisał, że sadzonek pomidorów nie tyka nawozami. A ja je podlewałem florovitem pod koniec. Wtedy pewnie zostały zasolone (mało podlewałem) i potem po wysadzeniu to się odbiło. Na szczęście tych sadzonek nie ruszałem. Doszły do siebie i mają się dobrze. Są już kwiaty a na niektórych owoce. Jak się okazało miały dobrą glebę. dzięki demeter za radę
- whitedame
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 17 lut 2012, o 16:22
Fajna nazwa Catface na staśmione pomidorki. Nawet są podobne do kociej mordki
Beata
Umysł jest jak spadochron. Nie działa, jeśli nie jest otwarty Frank Zappa
Umysł jest jak spadochron. Nie działa, jeśli nie jest otwarty Frank Zappa
- emilka79
- 200p
- Od: 29 maja 2014, o 12:26
Dopiero teraz zauważyłam co napisałam - nie boraksu, a Borasoluemilka79 pisze:Ja też wszystkie pomidory- bez wyjątku, nawet koktajlowe pryskam roztworem boraksu, oprócz tego buraczki.
Pozdrawiam -Marta