Piwonia (peonia) wymagania, uprawa cz.2
- tralaluszy
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 5 sty 2010, o 18:46
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Piwonia (peonia) wymagania, uprawa cz.2
A u mnie zimno i piwonie mają paki zaciśnięte jak pięści. Za to są strasznie wysokie tego roku.
Pozdrawiam - BabajAGA
- Gosia1704
- 200p
- Od: 21 maja 2014, o 11:02
Moje majowe (lekarskie) lub officinalis - to jedno i to samo - kwiaty rubry pleny poszły do córki (mamusiu one już nie będą kwitły dłużej niż tydzień, to sobie u mnie postoją). Wraz z nimi poszła 1 wczesna różowa lactiflora (chińska). Red Charm został ze mną w ogródku. Zrobiłam zdjęcie, ale oczywiście nie oddaje pełni czerwieni kwiatu. Aparaty sobie z tym nie radzą (z mocną i głęboką czerwienią). Nie wszyscy dobrzy fotograficy sobie z tym radzą. Red Charm trzeba podziwiać w naturze. Dla tych, którzy nie wiedzą jest to mieszaniec peonii lekarskiej i chińskiej (pachnie podobnie jak peonia chińska i ma wzniesione liście jak ona, lecz kształtem przypominają one peonię majową).
Piękna biała piwonia. Ja mam różową ale coś kiepsko mi kwitnie. Zazwyczaj ma 3-4 kwiaty.
Ile takie szaleństwo kosztuje? Przepiękna. Żółta. Ja się nie znam. Ale żółta mi się marzy.
- ZbigniewG
- Od: 3 cze 2010, o 18:42
lepiej nie pytaj
ceny od 60do 150zł ta w donicy z pąkiem 120
Itoh GARDEN TREASURE'
ceny od 60do 150zł ta w donicy z pąkiem 120
Itoh GARDEN TREASURE'
Ja mam 50m kwadratowych ogródka plus podjazd. Ogród po kieszeni mnie więc nie bije. Na takie jedno cudo mnie stać. Dziękuję serdecznie za nazwę.
- tu.ja
- Od: 21 lip 2008, o 09:18
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Majowa w tym roku ciut się ociągała, ale ładnie zakwitła mimo, że rośnie wśród krzewów.
- tu już troszkę "oskubana" do wazonu
Jako druga zakwitła Coral Sunset:
- wciąż mnie zachwyca
Ostatnie miejsce na podium wywalczyła różowa NN odziedziczona po poprzednim właścicielu działki:
Pozostałe odmiany zakwitną lada dzień...
- tu już troszkę "oskubana" do wazonu
Jako druga zakwitła Coral Sunset:
- wciąż mnie zachwyca
Ostatnie miejsce na podium wywalczyła różowa NN odziedziczona po poprzednim właścicielu działki:
Pozostałe odmiany zakwitną lada dzień...
- zuzia55
- Od: 24 kwie 2008, o 21:26
- ZbigniewG
- Od: 3 cze 2010, o 18:42
- Jolek
- Od: 12 maja 2013, o 21:24
Moja NN,,wiekowa" która rośnie już u mnie 15 lat w oponie od traktora. Nie wiem ile lat rosła u poprzednich właścicieli. Może ktoś rozpozna z nazwy?
Moja następna NN która nie jest ,,Rock's variety" jest piękną białą piwonią o dużych średnio pachnących kwiatach. Ma problem z utrzymaniem ich w pionie. Też bym prosiła o identyfikację.
Moja następna NN która nie jest ,,Rock's variety" jest piękną białą piwonią o dużych średnio pachnących kwiatach. Ma problem z utrzymaniem ich w pionie. Też bym prosiła o identyfikację.