Pomidory-choroby i szkodniki cz.13

Warzywa w gruncie i pod osłonami.
Zablokowany
x-p-o
ZBANOWANY
Od: 16 lut 2011, o 19:24
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Pomidory-choroby i szkodniki cz.13

Post »

My tu w kółko rozprawiamy na temat Borasolu i Ty mając taką wiedzę praktyczną dopiero przypadkiem puszczasz parę z ust będąc niejako przeze mnie sprowokowany ?.

Nie fair.
aszartur
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 6 cze 2015, o 05:21
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Witam to i ja może usłyszę co zkopałem przy moich pomidorkach , działeczkę zakupiłem wczesną wiosną , na miejscu szklarenki , którą postawiłem była zwykła trawka , zdarłem darninę , przekopałem ziemię na głębokość około 35 -40 cm , wsadziłem do tego około 300 litrów ziemi ogrodniczej do warzyw takiej z worków , i worek 10 kg obornika też sklepowy , podlewając ją gnojówką około 3 razy , po około 2 tygodnia czyli w granicy połowy maja wysadziłem swoje pomidorki , w tym czasie podlane były dwa razy pokrzywą i , podlewane codziennie po garnuszku wodą na wieczór raz zauwżyłem rano jak by były całe spocone , i od tego czasu zaczyna sie z nimi robić coraz gorzej na stan wczorajszy wygladają tak
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Awatar użytkownika
ekopom
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 3 cze 2010, o 17:32
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Może być łącznie kilka przyczyn, poczynając od szoku termicznego i światła, po fitotoksyczność środków w glebie, bądź w oprysku. Jak zauważyłeś, gdy zaczęły intensywniej pobierać składniki z gleby (pocenie), to im skład tego nie bardzo zaczął służyć.
Awatar użytkownika
joannamm
500p
500p
Od: 27 lut 2013, o 20:20
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

"podlewane codziennie po garnuszku wodą na wieczór"
A ile litrów w takim garnuszku?
Czy nie lepiej podlać np. 2 razy w tygodniu większą ilością wody?
Jak miałam szklarnię na działce oddalonej od mojego zamieszkania o 25 km, to jeździłam dwa razy w tygodniu i pod jeden krzak pomidora dawałam ok. 5 litrów wody sposobem cztery razy obchodziłam szklarnię i wlewałam po trochę aby dobrze wsiąkła woda i pomidorki rosły pięknie i nigdy nie było problemu, że miały za sucho.
aszartur
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 6 cze 2015, o 05:21

Post »

garnuszek pół litrowy ,działke mam oddalona o 2 km i nie jest mi problem zaglądać co dzień , to jest szklarnia i pechem jest że dookoła niema drzew a co za tym idzie od 5 rano do 20 świeci na nią słońce w ostatnim czasie cześć szklarni zamalowałem wapnem w przeciwnym razie temp. osiągnełaby pewno z 40+ albo lepiej ,myślę jeszcze ze albo je po prostu temperatura podgrzała wcześniej przed zamalowaniem , albo ziemia jest po prostu kiepska w jakieś składniki tylko czego przez 3 tygodnie wszystko szło aż się chciało patrzec :(
Czy nie lepiej podlać np. 2 razy w tygodniu większą ilością wody?
Jak miałam szklarnię na działce oddalonej od mojego zamieszkania o 25 km, to jeździłam dwa razy w tygodniu i pod jeden krzak pomidora dawałam ok. 5 litrów
wydaję mi się że nie , wcześniej jak miałem działkę też oddaloną około 20 km i jeżdziłem raz na 3 -4 dni i podlewałem w ten sam sposób sporą ilość wody i cisza na te 3-4 dni pomidory były nie smaczne i zbyt twarde skórki , dowiedziałem się od starszych działkowiczów że to za sprawą niedoboru wody i robi się tam jakaś ochrona właśnie na skórce przez co jest twarda

Piszemy poprawną polszczyzną, zaczynając zdania wielką literą- mod. jokaer.
x-o-a
---
Od: 13 mar 2015, o 18:39

Post »

I znowu to samo. Ziemia z nawozem startowym do tego obornik. Czy ktoś może wytłumaczyć po co jeszcze ta gnojówka? Teraz przy tej suszy i upałach te pomidory się kończą. I kotka można zagłaskać na śmierć.
Awatar użytkownika
Hagaart
200p
200p
Od: 1 cze 2011, o 10:11

Post »

Witam.Ja mam ten sam problem co aszartur .Już nie wiem co mam robić:(Myślałam ,że to od przegrzania ale o poranku nadal nie jest dobrze-ale liście są w lepszym stanie.Dodatkowo zasłaniamy siatką wciągu dnia:(.Tunel otwarty całą dobę.
W zeszłym sezonie nie było tego problemu a sposób uprawy ten sam.
x-p-o
ZBANOWANY

Post »

A pomidory te same ?

Zrób Ty analizę gleby to się dowiesz prawdy.

Wiecie w czym tkwi problem ?. Ja staram się uprawiać w gruncie takie odmiany, które mi urosną- w pierwszym rzędzie. Założę się, że dużo z Was kieruje się wyglądem. Nie ma jak mięsiste, karbowane, takie, żeby sąsiadowi gały wyszły z orbit. Wybieracie więc odmiany w większości generatywne, walicie im nawozy nie dość, że na pałę, to jeszcze bez opamiętania. Nie znacie wymagań poszczególnych odmian, a do tego jeszcze na jednym stanowisku uprawiacie nawet czasem po kilkadziesiąt odmian.
To tak, jak się w wyborze żony kieruje wyglądem. Potem tylko płacz i zgrzytanie zębów.

aszartur pisze: zauwżyłem rano jak by były całe spocone
Pojawienie się zjawiska gutacji świadczy o dwóch rzeczach. Za duża różnica temperatur dzień- noc i za duża wilgotność powietrza. Korzenie pobierają wodę, ale niestety liście nie mogą jej wyparować, bo w powietrzu jest już tyle pary wodnej, że więcej już się jej nie zmieści a do tego temperatura rankiem jest niska. Natura przewidziała takie sytuacje i wyposażyła rośliny w możliwość pozbycia się nadmiaru wody prącej od korzeni.

Oceniając kłopoty z pomidorami , zjawisko gutacji też wypadałoby brać pod uwagę, bo świadczy ono o niewłaściwych warunkach klimatycznych. Poprzez gutację roślina również może pozbywać się nadmiaru soli i asymilantów.

Obserwując pomidory aszartur zobaczcie, jak wyraźnie widać na nich zmianę warunków wzrostu. Od dołu krępe z prawidłowymi liśćmi aż tu nagle wystrzeliwują w górę od pewnego momentu. Zmiana wyglądu pokrywa się prawdopodobnie ze zmianą średnich dobowych temperatur i nasłonecznienia. Dlatego przyczyny szukałbym w niedoborze składników potrzebnych do budowy komórek nowych przyrostów a jednocześnie trudno przemieszczających się w roślinie.
Najgorzej być bezczynnym. Na miejscu tych, którzy mają podobne problemy szukałbym sam niezależnie od porad tu na forum. Jedną roślinę opryskać borem inna saletrą wapniową, a jeszcze inną np mocznikiem, a jeszcze innej np zakwasić podłoże. I obserwować. I przede wszystkim zaprzestać im dogadzać na jakiś czas, jeśli nie wyglądają na niedożywione.
Ostatnio zmieniony 7 cze 2015, o 10:19 przez jokaer, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: połączenie postów
Awatar użytkownika
GRANIA
500p
500p
Od: 3 lut 2012, o 20:29

Post »

I ja to przerabiałam, i na niektórych malinowych dokładnie tak wyglądały wierzchołki.
Potem zaczęły mi mdleć, schnąć i większość musiałam usunąć. A ja im troszkę pokrzywówki, troszkę witaminek. Tylko troszkę ;:124
I żadna siatka do cieniowania nie pomogła, ani malowanie szyb.
A jak zrobiłam wiosną analizę gleby, to za głowe się złapałam ;:oj Kilkakrotne przekroczenie. Azotu również.
I co? Za radą kolegi forumowicz wymiana ziemi w dołkach a raczej dołach.
Teraz jest super, ale jeszcze niektóre lekko rolkują wierzchołki. Puściłam je na 3- 4 pędy by nie szły wegetatywnie i przejadły nadmiar. Póżniej może skrócę kilka.
I nie będę zasilać nawet ze 3 sezony. Tylko woda. I co dzień nie latam z konewką, i nie mam zaraz na wierzchu korzonków, bo poszły sobie w głąb, a tam jest całkiem wilgotno.
Czoło praktycznie bez drzwi, przez które wali słońce.
Lepiej troszkę chudsze, niż przeżarte.
Jedyny problem to trochę mszyc. Widocznie mrówki zadomowiły się.
I w przyszłym roku selekcja. Tylko te, które w tunelu ładnie rosną i plonują.
x-p-o
ZBANOWANY

Post »

Lepszego przykładu Grażynko na poparcie moich sugestii nie ma. Pozwolę sobie tu wkleić analizę Twojej gleby ku opamiętaniu pozostałych miłośników uprawy pomidorów

Obrazek

Dla porównania / po raz setny/
Optymalna dla pomidora zawartość składników pokarmowych w 1dm3 gleby
wynosi: 90-120 mg N, 60-80 mg P, 200-250 mg K, 60-90 mg Mg i 1200-1500 mg Ca.
https://www.google.pl/url?sa=t&rct=j&q= ... GQ&cad=rja

Popatrz 10 razy zanim sięgniesz choć po konewkę z gnojówką z pokrzyw.
baiko83
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 7 maja 2015, o 20:33

Post »

Witam! Zgodnie z sygnalizacją groźnych agrofagów zamieszczonej na stronie PIORIN u mnie w powiecie pojawiła się już zaraza ziemniaczana. Swoje pomidory jak dotąd 2 razy pryskałam pokrzywą. I teraz nie wiem co robić, liczyć na cud że ta pokrzywa je uchroni przed zz czy opryskać odpowiednim środkiem?
Awatar użytkownika
demeter
100p
100p
Od: 19 cze 2009, o 20:36

Post »

parys8703 napisał http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... 5#p5237555

Skład obornika bydlęcego zależy też od czasu, ile leżał np. na pastwisku. Zaschnięte ?placki? krowie mają zdecydowanie mniej azotu niż świeże. Jeśli leżały długo na łące, to nawet? prawie wcale. Nie oznacza to, że to nawóz bezwartościowy. Też nadaje się do ogrodu, bo zawiera sporo fosforu, magnezu, potasu, wapnia.
Skoro uważasz że podlanie raz w tygodniu gnojówką z pokrzyw wystarczy dla pomidora mięsistego to trudno bedzie Ci się dochować pomidorków.
x-p-o
ZBANOWANY

Post »

baiko83

A czy kiedykolwiek wcześniej pokrzywa uchroniła Cię od zarazy ?.

Zaraza jest sygnalizowana w oparciu o monitorowanie wczesnych ziemniaków. Na pomidorach pojawia się z pewnym poślizgiem. Przy aktualnej pogodzie epidemia nie grozi.
A jakie masz środki do oprysku ?
Zablokowany

Wróć do „Uprawy WARZYWNICZE”