Hippeastrum(zwartnica) cz.1
- Nela
- Przyjaciel Forum
- Od: 18 paź 2006, o 17:09
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Zobacz na moją cebulę Picotee- kupiłam już jakiś czas temu- leżała w "kącie" i dopiero teraz wypuszcza pąki i to 2 ! Środkiem będą wychodzić liście- ale najpierw urosną łodygi z pąkami- potem po przekwitnięciu zaczną wychodzić liście Teraz mogę ja wsadzić do ziemi.
Biedny, kto gwiazd nie widzi bez uderzenia w zęby... St.J.Lec
- Nela
- Przyjaciel Forum
- Od: 18 paź 2006, o 17:09
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
A kedy skończył kwitnienie? Jeżeli w sierpniu- to musi jeszcze rosnąć , bo nabiera sił do następnego kwitnienia. Ja bym do grudnia- stycznia potrzymała jeszcze w ziemi- potem nie podlewać i z końcem stycznia obcięła bym liście - i cebule do piwnicy- obsuszyć i trzymać w chłodnym miejscu ze 3 m-ce...A potem czekać na wypuszczenie nowych pąków... / Wszystko tak- mniej więcej- nie da sie dokładnie określic terminów.../
Biedny, kto gwiazd nie widzi bez uderzenia w zęby... St.J.Lec
kozula
Jak Ty to zrobiłaś Rewelacja.Gratulacje.
Ja kombinowałam i nie dałam rady nawet dwóch cebul razem wsadzić, wychodziła mi bardzo duża donica do dwóch dużych cebul. U mnie bardzo przyrastają.Jesienią nie mogłam wyjąć jednej cebuli z doniczki , która byla trochę trójkątna i minimalnie zachylona do środka.
Ale mam cztery czerwone i marzy mi się jedna donica dla nich i jedna dla trzech różowych.
Dzisiejszy widok. Jeden pęd przekwita, drugi rozkwita
Pozdrawiam.Graszka
Jak Ty to zrobiłaś Rewelacja.Gratulacje.
Ja kombinowałam i nie dałam rady nawet dwóch cebul razem wsadzić, wychodziła mi bardzo duża donica do dwóch dużych cebul. U mnie bardzo przyrastają.Jesienią nie mogłam wyjąć jednej cebuli z doniczki , która byla trochę trójkątna i minimalnie zachylona do środka.
Ale mam cztery czerwone i marzy mi się jedna donica dla nich i jedna dla trzech różowych.
Dzisiejszy widok. Jeden pęd przekwita, drugi rozkwita
Pozdrawiam.Graszka
- kozula
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 21 sie 2008, o 20:42
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
Do Niusi - niestety nie mam pojęcia jaka to odmiana . Uparcie kupuję od kilku lat ciemnoróżowego . Dorobiłam się już ładnej kolekcji , a różowego jak nie miałam tak nie mam dalej . Niektórymi jestem mile zaskoczona , innymi nie bardzo . Na pozostałe zdjęcia trzeba czekać do wiosny , bo nie robiłam .
Do Graszki - nic nie robię tylko karmię i na początku co roku przesadzam do większej donicy , później misy . Nie rozdzielam tylko przekładam cały klon wtedy jak ma martwe korzenie , żeby podrzucić troszkę świeżej ziemi i ew. upchnąć gdzieś z boku cebulę innej odmiany .Cebule są na wierzchu , więc można upychać do woli . Za parę dni dam fotkę jak teraz wyglądają. W tej misie jest 5 odmian , niestety nie trafiłam z terminem kwitnienia i są na raty . Czerwony na żywo zwala z nóg , kwiaty ma ogromne , w dodatku w słońcu opalizuje .
Jakieś marne zdjęcie jeszcze wygrzebałam , ale ten jest już chyba na forum w pełnej okazałości.
Pozdrawiam wszystkich kwiatomaniaków . kozula
Do Graszki - nic nie robię tylko karmię i na początku co roku przesadzam do większej donicy , później misy . Nie rozdzielam tylko przekładam cały klon wtedy jak ma martwe korzenie , żeby podrzucić troszkę świeżej ziemi i ew. upchnąć gdzieś z boku cebulę innej odmiany .Cebule są na wierzchu , więc można upychać do woli . Za parę dni dam fotkę jak teraz wyglądają. W tej misie jest 5 odmian , niestety nie trafiłam z terminem kwitnienia i są na raty . Czerwony na żywo zwala z nóg , kwiaty ma ogromne , w dodatku w słońcu opalizuje .
Jakieś marne zdjęcie jeszcze wygrzebałam , ale ten jest już chyba na forum w pełnej okazałości.
Pozdrawiam wszystkich kwiatomaniaków . kozula