Maliny - uprawa, nawożenie cięcie cz.2

Drzewa owocowe
Zablokowany
Oinone
200p
200p
Od: 16 paź 2010, o 08:53
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Malina - uprawa, nawożenie, cięcie cz. 2

Post »

Z(a)nikające maliny ? BŁAGAM o porady...

Drodzy Forumowicze,

Błagam-poradźcie co robić, bo ręce mi już opadają i łzy same cisną się do oczu...

Brzmi strasznie melodramatycznie, wiem, ale naprawdę nie wiem już co robić z roślinami, które ponoć powinny rosnąć bujnie przy zachowaniu zasady ? trochę wody i słońca i plon gotowy...

W wielkim skrócie sprawa wygląda tak, że próbuję ?dorobić? się malin od 2009 roku ?BEZSKUTECZNIE... Jesienią 2009 roku posadziłam w mojej glebie GLINA z IŁEM 30 krzaczków malin polana i polka (żeby ułatwić im życie posadziłam je w dołkach wypełnionych ziemią ogrodniczą) - że nie odbiły na wiosnę 2010 mogę zrozumieć, bo miały maleńkie korzonki i ? powiedzmy ? coś tam im się mogło stać...Od tego czasu sadzę ROKROCZNIE na wiosnę/czasem dosadzam jesienią, w nadziei, że odbiją na wiosnę, sadzonki kupione w szkółkach czy na placach od rolnikow którzy twierdzą, że ?po prostu wyjęli je z ziemi ze swojego ogrodu?. Wybieram sadzonki z dużym systemem korzeniowym, przed wsadzeniem do ziemi moczę korzenie przynajmniej kilka godzin, sadzę je w tej mojej glinie w dołkach ziemi ogrodniczej, podsypuję azofoską i...CZEKAM jak na zbawienie... wschodzą rachityczne, nawet jeśli wzejdą jakieś lepsze i zbiorę trochę sztuk (wystarcza tylko do zjedzenia z ręki ? o przetworach mogę zapomnieć) to ... nie odbijają na wiosnę następnego roku...i muszę zabawę zaczynać od nowa... Gatunki sadzone? ? polana/polska/polesie. Na działce są nornice, ale nie wierzę żeby to one były głównym/jedynym winowajcą, bo inne rośliny-porzeczki, drzewka iglaste i owocowe, róże rosną bez problemu...

POMÓŻCIE...co robić..? ;-( tak uwielbiam te owoce i...dlaczego nie mogę się ich doczekac?
Awatar użytkownika
klakier7
200p
200p
Od: 21 cze 2014, o 19:23
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Kupuj sadzonki z niewyschniętym systemem korzeniowy,jeśli moczysz korzenie to 1.5 h w zupełności wystarczy,zbyt długie moczenie może spowodować zamarcie korzeni włośnikowych.Nawożenie,odpowiednie ,pH gleby przed sadzeniem,malina ma rosnąć przecież na tym miejscu kilka lat. Posadź do tak przygotowanej gleby,nie do dołków,w czasie deszczu zbiera się w nich woda i korzenie się topią.Pozdrawiam klakier.
Awatar użytkownika
GRANIA
500p
500p
Od: 3 lut 2012, o 20:29

Post »

Ciekawe, ile tej Azofoski podsypujesz. Może podpalisz korzenie? Lepszy po spód byłby obornik, więcej próchnicy. Jak już to lepiej rozpuścić Azofoskę w wodzie ogólna zasada -5 dkg/10 l. wody.
Lepiej poczekać z nawożeniem. Może Twoja gleba ma wystarczającą ilość składników odżywczych?
Ja nigdy nie moczyłam korzeni.
Nornice raczej odpadają, bo u nas są, a ludziom ładnie rosną i owocują malinki.
Awatar użytkownika
annodomini
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 sty 2008, o 15:24

Post »

Z uporem stetryczałego maniaka pytam, w tym i wielu innych wątkach, po co podsypujecie nawozy pod nowoposadzone rośliny. Dajcie im czasu, H2O i światła.
Wypowiadam się na FO, gdy mam o czymś jakiekolwiek pojęcie,
gdy go nie mam, proszę innych o radę.
Pozdrawiam Skrytopodczytywacz Adam
Oinone
200p
200p

Post »

Odpowiadając na wszystkie posty:

-podsypuję azofoskę - mała garstka do dołka - żeby dac malinom substancji odżywczych - staram się sypać w glebę tak, żeby nie dotykała bezpośrednio korzeni. Muszę podsypać bo moja gleba to ostatni raz 6 lat temu uprawiantane pole na którym bez nawozów nic nie rośnie. No, poza chwastami.

Maliny sadziłam do dołków bo chciałam korzeniom ułatwić start - najpierw rozrastają się w bardziej miękkiej glebie, a potem - walczą z gliną...takie było założenie...
Awatar użytkownika
seedkris
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 lut 2009, o 11:56

Post »

Ja wczoraj nawoziłem. Pokrzywianką z kurzeńcem. Sadzonki sadzone wiosną tego roku. Sadzę wyłącznie zdoniczkowaną rozsadę. Mam 100% przyjęć.
Pozdrawiam z Podlasia seedkris
Oinone
200p
200p

Post »

SEEDKRISS

jakiej wielkości są te 'zdoniczkowane rozsady'?
A 'pokrzywiankę z kurzeńcem' jak się tworzy?
Awatar użytkownika
seedkris
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 lut 2009, o 11:56

Post »

Zdoniczkowane rośliny mają ok. 20cm wys. Jeszcze w tym roku dadzą dobry plon.
Pozdrawiam z Podlasia seedkris
Awatar użytkownika
annodomini
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Sadzę z gołym korzeniem, również 100% przyjęć. Owocują również w pierwszym roku, fakt słabiej niż w drugim, ale owocują.
Darko52
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 sie 2014, o 20:56

Post »

Tą rozsadę w doniczkach, przygotowujesz pewnie sam.
Mógłbyś podzielić się swoją wiedzą i opisać od początku, jak to robisz?
Wiosną przysłali do mnie z gołym korzeniem, Laszkę, oraz Glen Ampl.
Procent przyjęcia, tragiczny.
Pozdrawiam. Darek.
Awatar użytkownika
violla
100p
100p
Od: 7 paź 2014, o 19:43

Re: Maliny

Post »

Nie wytrzymałam.Wykopałam maliny i wkopałam jeszcze raz.Mysle,że były zbyt głęboko wsadzone w ziemię.Są tez słabo ukorzenione.Daje im czas do jesieni.Jak nie ożyja,to wylecą wszystkie.
Awatar użytkownika
annodomini
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Darko52, po co seedkris miałby sadzić w doniczki, by ponownie przesadzić je na stałe miejsce. Tak się robi do sprzedaży. Ale poczekajmy na odpowiedź seedkrisa.
Ewao4
500p
500p
Od: 2 mar 2014, o 13:51

Post »

A tą azofoską to ile razy w sezonie? Ja w kwietniu podsypałam Polanę florovitem do truskawek.Na opakowaniu było napisane,że nadaje się do malin i krzewów owocowych.I zastanawiam się czy to wystarczy bo moje maliny jakieś mikre.
Pozdrawiam Ewa
Zablokowany

Wróć do „Drzewa i krzewy OWOCOWE”