Szczepienie drzew owocowych cz.2
- NOWY 83
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 11 lis 2014, o 20:23
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Szczepienie drzew i krzewów owocowych - cz. II
Witam , z maścią to jest coś na rzeczy , tej wiosny zaopatrzyłem się w nową większą maść sumin i szczepiłem tak jak rok temu to co smarowałem resztą maści starej rośnie wszystko [nawet czereśnie] . Natomiast to co z nowego opakowania niby się obudziły pąki ale uschło wszystko w krótkim czasie [zraz brązowy zero tkanek żywych w miejscu szczepienia] Pierwsza myśl , chore zrazy , ale kilku odmian gruszy? [coś nie tak] , ale dziś zauważyłem szczepienie na przystawkę z odsłoniętymi cięciami na gruszy nie posmarowane o dziwo rośnie sobie jak trzeba . na 50 szt. grusz rośnie z 3. Farba olejna morze była by lepsza ,maść do szczepień która szkodzi szczepieniom , pięknie .
- lucas070707
- 100p
- Od: 10 wrz 2012, o 18:19
Dobrze wykonane wiązanie paskiem folii i nie potrzeba żadnych maści itp. Drobne ilości maści które mogą dostać się w miejsce łączenia podkładki ze zrazem jeszcze utrudnią zrastanie. Mam gdzieś zachomikowane pudełko maści do szczepień, leży już drugi lub trzeci rok i jeszcze nie było otwierane
-
- 50p
- Od: 13 lut 2010, o 14:59
Nie do końca jest tak prosto, jak szczepi się za korę na grubych konarach. Jak się to chce folią owinąć, to się trzeba nieźle namęczyć w porównaniu do zasmarowania maścią.lucas070707 pisze:Dobrze wykonane wiązanie paskiem folii i nie potrzeba żadnych maści itp. Drobne ilości maści które mogą dostać się w miejsce łączenia podkładki ze zrazem jeszcze utrudnią zrastanie. Mam gdzieś zachomikowane pudełko maści do szczepień, leży już drugi lub trzeci rok i jeszcze nie było otwierane
Pozdrawiam,
Radek
Radek
- lucas070707
- 100p
- Od: 10 wrz 2012, o 18:19
Szczepiłem tak wielokrotnie grusze, też tylko przy pomocy pasków i udawało się. Oczywiście wtedy jeden pasek nie wystarcza i trzeba się trochę nagimnastykować, ale da się. Jeśli szczepimy za korę na pniu albo bardzo grubych konarach, to bez maści nie da rady. Ja ogólnie staram się unikać takich szczepień, wolę jednego roku wymusić przyrost wilków gdzieś blisko pnia poprzez silną redukcję, a w kolejnym roku dopiero szczepić przez stosowanie na świeżych i niedużej średnicy gałązkach.
-
- 50p
- Od: 20 sty 2012, o 20:33
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Witam. Mam pytanie. Szczecinem w lutym w donicy jabłonie w koronie. Nadeszła pora odwiniecia folii ale przyrosty mają ok 50 cm. Jeden po odwinieciu juz się włamał. Do ilu mogę przyciąć? 3 oczka wystarczy?
-
- 50p
- Od: 13 lut 2010, o 14:59
Nie da się usztywnić np. Kijem bambusowym ?pafcio pisze:Witam. Mam pytanie. Szczecinem w lutym w donicy jabłonie w koronie. Nadeszła pora odwiniecia folii ale przyrosty mają ok 50 cm. Jeden po odwinieciu juz się włamał. Do ilu mogę przyciąć? 3 oczka wystarczy?
Pozdrawiam,
Radek
Radek
-
- 50p
- Od: 29 maja 2015, o 07:48
Brakuje mi cierpliwości i postanowiłem zaszczepić na pniu 2 drzewka... na klonie jaworze zaszczepiłem 4 oczka klonu Krimson King i czekam na EFEKT ....Na jarzębinie zaszczepiłem też 4 oczka ARONII Kora ładnie mi odchodziła od drewna a szczepiłem w literkę T i teraz mam nadzieję na dobre efekty
dam radę i sam wyhoduję
- NOWY 83
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 11 lis 2014, o 20:23
Oby zdążyły zdrewnieć po rozwinięciu przed zimą , do odważnych świat należy . A ja mam pytanie odnośnie siewek czereśni z pod drzew przy drodze czy macie jakieś uwagi 'jako podkładki' ??
-
- 50p
- Od: 29 maja 2015, o 07:48
podobno DZIKA trześnia to świetna podkładka do CZEREŚNI....gdzieś mi się taki wątek rzucił w oczy no ale teraz jest POSTĘP i te wszystkie M204, M106 i inne to ZDURNIEĆ idzie....tylko SZKÓŁKARZE się w tym łapią Ja robię metodą prób i błędów
dam radę i sam wyhoduję
-
- 50p
- Od: 20 sty 2012, o 20:33
No właśnie jest problem - cieniutkie ok 4mm grubości zrazy założone były ok 5 cm od pnia, nie ma do czego przywiazac bambusa, może uda się wykałaczkę ( ale to i tak niewiele da)rpilski pisze: Nie da się usztywnić np. Kijem bambusowym ?
-
- 200p
- Od: 21 lip 2009, o 09:17
Witam
Chciałbym zaszczepić nową odmianę śliwy na już rosnącej śliwce. Kiedy to najlepiej zrobić i jaką metodą?
Mam też czereśnie odmiany Vega i Burlat. Chciałbym zaszczepić na odmianie Vega jedną gałąź Burlata, czy można to zrobić przez oczkowanie (na gałęzi) w sierpniu?
Proszę o odpowiedzi.
Chciałbym zaszczepić nową odmianę śliwy na już rosnącej śliwce. Kiedy to najlepiej zrobić i jaką metodą?
Mam też czereśnie odmiany Vega i Burlat. Chciałbym zaszczepić na odmianie Vega jedną gałąź Burlata, czy można to zrobić przez oczkowanie (na gałęzi) w sierpniu?
Proszę o odpowiedzi.
Czereśnie najlepiej zokulizować pod koniec lipca lub na początku sierpnia, najlepiej wybrać niezbyt gruby pęd podkładkowy , tak mniej więcej do 10-12 mm średnicy i założyć 3-4 oczka na przystawkę, z mojego doświadczenia wynika , że ta metoda okulizacji jest trochę lepsza niż w literę T, no chyba, że mamy tylko dość grube pędy do okulizowania. Zwykle najlepiej rozwija się oczko najwyżej umiejscowione na pędzie podkładkowym, nie mniej jednak pozostałe pełnią rolę swoistego zapasu, gdyby któreś z oczek padło lub zostało wyłamane. Jeżeli chodzi o śliwy , to ja zawsze okulizowałem ( z powodzeniem) w połowie sierpnia, czasem okulizowałem wiosną, w maju , oczkami , które przechowywałem do wiosny w lodówce, jednak odsetek przyjęć był wyraźnie mniejszy.
-
- 200p
- Od: 21 lip 2009, o 09:17
Dzięki za szybką odpowiedź.
Czy po okulizacji czereśni, mam skrócić gałąź na której są założone oczka? Chyba coś pomyliłeś bo oczkowanie to nie przystawka.
To samo pytanie odnośnie śliwy. Na śliwce chcę wymienić wszystkie gałęzie, oczywiście stopniowo a nie w jednym roku.
Czy po okulizacji czereśni, mam skrócić gałąź na której są założone oczka? Chyba coś pomyliłeś bo oczkowanie to nie przystawka.
To samo pytanie odnośnie śliwy. Na śliwce chcę wymienić wszystkie gałęzie, oczywiście stopniowo a nie w jednym roku.