Piwonia (peonia) wymagania, uprawa cz.2
- jode22
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 22 lut 2011, o 14:07
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Piwonia (peonia) wymagania, uprawa cz.2
Ta druga to może być Duchesse de Nemours. Mam ją . Krzak wysoki, ale łodygi są trochę wiotkie i pod ciężarem kwiatów kładą się. Trzeba palikować i podwiązywać. Zapach słabo wyczuwalny. Kolor biały a w środku takie jakby maślane maźnięcia.
- magduska81
- 500p
- Od: 11 wrz 2012, o 22:16
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Przez moj ogród przewineło się wiele osób... po każdym została jakaś pamiątka. Najdroższe są te, które pozostały w sercu.
Sprzedam/wymienię:Byliny Krzewy Kwiaty rustykalne
Moje małe co nieco
Sprzedam/wymienię:Byliny Krzewy Kwiaty rustykalne
Moje małe co nieco
- a-dem
- 10p - Początkujący
- Od: 19 mar 2015, o 21:17
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Kochani, pomóżcie proszę. W zeszłym roku kupiłam działkę i na jesieni, wczesnej jesieni przesadziłam piwonie w docelowe miejsce. Dodam, że rosły one bardzo głęboko nie były pielęgnowane ani nawożone, rosły dosłownie w środku trawnika a ziemia była tam tak twarda, że ciężko było wbić szpadel w ziemię. Wiosną podsypałam je świeżą ogrodową ziemią i dałam nawóz (azofoska). Ale w tym roku moje piwonie są liche i pąki raczej się nie rozwiną.
Moje pytanie brzmi - co powinnam zrobić aby w przyszłym roku pięknie zakwitły? Może muszą przechorować?
A co jeszcze przyszło mi do głowy, ziemia na działce jest na pewno uboga i lekko zakwaszona, może to jest problem
Moje pytanie brzmi - co powinnam zrobić aby w przyszłym roku pięknie zakwitły? Może muszą przechorować?
A co jeszcze przyszło mi do głowy, ziemia na działce jest na pewno uboga i lekko zakwaszona, może to jest problem
- gardener1987
- 500p
- Od: 10 lip 2010, o 21:47
a-dem. Przeczytaj kilka wcześniejszych stron. Też o to pytałam niedawno. Masz tam odpowiedzi kilku osób.
- Jolek
- Od: 12 maja 2013, o 21:24
Duchesse de Nemours tak mam opisaną w książce; syn, "Mrs Gwyn Lewis" ma silnie pachnące mocne pełne kwiaty z bardzo dużymi, delikatnie bladoróżowymi, z czasem białymi zewnętrznymi płatkami i kremowo żółtymi, nieregularnie obrzeżonymi płatkami wewnętrznymi.jode22 pisze:Ta druga to może być Duchesse de Nemours. Mam ją . Krzak wysoki, ale łodygi są trochę wiotkie i pod ciężarem kwiatów kładą się. Trzeba palikować i podwiązywać. Zapach słabo wyczuwalny. Kolor biały a w środku takie jakby maślane maźnięcia.
Nie pasuje mi w opisie te zewnętrzne na początku bladoróżowe zewnętrzne płatki i raczej pachnie niezbyt intensywnie-delikatny jak jest nos przy kwiatku . Od początku kwitnienia były białe.
Czy Twoje też teraz tak wyglądają
Mała fotorelacja od początku.
- ktoś
- Od: 11 lis 2008, o 10:15
- jode22
Jolek, moja Duchesse de Nemours ma kwiaty bardziej pełne niż ta twoja - jest ich bardzo dużo, te wewnętrzne są postrzępione i im bliżej środka tym są węższe. Zapach - pomyliłam z drugą białą. Ta ma faktycznie mocny zapach.
Nie mam zdjęcia kwiatu w zbliżeniu a tylko całego krzaka (kilka gałęzi poszło już do wazonu )
Nie mam zdjęcia kwiatu w zbliżeniu a tylko całego krzaka (kilka gałęzi poszło już do wazonu )
- Jolek
No to nie wiem czy zaliczyć ją do tej nazwy? Duchesse de Nemours To jest 2-3 sadzonka.
Przegrzebałam internet ale na 80% jestem zdecydowana tak ją nazwać. Nigdzie nie ma zdjęć rozwiniętego kwiatu.
Przegrzebałam internet ale na 80% jestem zdecydowana tak ją nazwać. Nigdzie nie ma zdjęć rozwiniętego kwiatu.
- jode22
Jeżeli jest młoda i jeżeli ma kiepską ziemię, to mogła nie pokazać swoich możliwości
- Jolek
Patrząc po wielkości kwiatów to kiepskiej ziemi nie ma. Dodatkowo wszystkie kwiaty są zasilane w sezonie kurzeńcem.
Może kiedyś uda się ją rozszyfrować na 100%. Gdzieś na forum kiedyś trafiłam na link z białymi piwoniami u producenta ale nie umiem go znaleźć.
Może kiedyś uda się ją rozszyfrować na 100%. Gdzieś na forum kiedyś trafiłam na link z białymi piwoniami u producenta ale nie umiem go znaleźć.
- jode22
Pojadę na działkę, to zrobię zbliżenie swojej. Ale w sumie, to każda piwonia jest piękna. Z moich kilku sztuk kupionych 2 lata temu jedna okazała się być inną odmianą. Chciałam pełną żółto-pomarańczową, jest różowa z pojedynczymi płatkami. Ale jest piękna