![Smile :)](./images/smiles/icon_smile.gif)
Begonie z nasion cz.1
Begonia - Problem z kwiatami
Witam. Od trzech lata wysiewam begonie i niestety co roku nie umiem dobrac odpowiedniego nawozu aby roslina dostala pieknych, duzych kwiatów. Wszystkiego begonie jakie mam mają ladne liscie lecz bardzo maly kwiat. Posiada ktoś wiedze na ten temat jak zadbać o rosline zeby dostala duzy kwiat? Pozdrawiam ![Smile :)](./images/smiles/icon_smile.gif)
![Smile :)](./images/smiles/icon_smile.gif)
Re: Begonie z nasion
To chyba nie do końca jest tak. Wydaje mi się, że to zależy od odmiany. Moje zielonolistne mają duże grube liście i duże kwiaty. Ciemnolistne są intensywnie rozkrzewione, liście są drobniejsze i mają małe drobne kwiatki. Dbałam o nie tak samo.
Spróbuj je traktować może florovitem do pelargonii. Ma niewiele azotu to nie pójdą w liście a spora dawka potasu wpłynie na kwiaty.
Spróbuj je traktować może florovitem do pelargonii. Ma niewiele azotu to nie pójdą w liście a spora dawka potasu wpłynie na kwiaty.
- Margo_margo
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 27 lip 2014, o 13:08
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Ja tak patrzę, że większość obietnic to ściema Wszystko wychodzi podobne. Miło mi Gosieńko spotykać się z Tobą. Pokaż to cudo.
Masz rację. Niewielkie wow. Może się rozkręcić. Wiedziałam w Internecie po siedem zł sadzonki. Pokazują miniaturowe róże?
Masz rację. Niewielkie wow. Może się rozkręcić. Wiedziałam w Internecie po siedem zł sadzonki. Pokazują miniaturowe róże?
- Margo_margo
Ta moja miała być taka http://www.sakataornamentals.com/_ccLib ... A-3234.jpg ale bliżej jej do tej https://lh4.googleusercontent.com/-wpls ... %2Bred.jpg
Skusiłam się, bo właśnie w budowie kwiatów przypominała mi różyczkę.
Może faktycznie nieco się rozkręci- teraz jest zimno, mało słońca, bardzo wilgotno i to odbija się na liściach. Poza tym, już spotkałam się z tym, że pierwsze kwiatki nie do końca oddawały te z pełnego sezonu (tak miałam z pelargoniami czy titonią). A może w ilości tkwi siła? To przecież pierwszy![ojoj ;:oj](./images/smiles/ojoj.png)
Skusiłam się, bo właśnie w budowie kwiatów przypominała mi różyczkę.
Może faktycznie nieco się rozkręci- teraz jest zimno, mało słońca, bardzo wilgotno i to odbija się na liściach. Poza tym, już spotkałam się z tym, że pierwsze kwiatki nie do końca oddawały te z pełnego sezonu (tak miałam z pelargoniami czy titonią). A może w ilości tkwi siła? To przecież pierwszy
![ojoj ;:oj](./images/smiles/ojoj.png)
- Margo_margo
Patrz jaka szalona. Moje z bulw dopiero mają pączki a twoje z nasion już takie.
- amarylis384
- 500p
- Od: 5 sty 2014, o 18:50
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
amarylis384 jakie masz już duże i pięknie kwitnące begonie. U mnie dopiero pojawił się jeden mały kwiatuszek a sadzonki o połowę mniejsze od Twoich.
Przepiękne begonie. Moje też są zasadzone w tym roku.
- Margo_margo
Ja mam na schodach ziemiórki. Substral o ile się nie mylę - Polisect SC 250 - do podlewania. Powodzenia Małgoś w walce. ![boxing ;:134](./images/smiles/boxing.gif)
![boxing ;:134](./images/smiles/boxing.gif)
- amarylis384
- 500p
- Od: 5 sty 2014, o 18:50
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Małgosiu bardzo ładnie rozrosły się i rozkwitły "pełne, niepełne"
A begonia bulwiasta z siewu rewelacja
Gratulacje ![super2 ;:215](./images/smiles/thumbup.gif)
![brawo ! ;:138](./images/smiles/clap.gif)
![ojoj ;:oj](./images/smiles/ojoj.png)
![super2 ;:215](./images/smiles/thumbup.gif)
- Margo_margo