Dalie wymagania,problemy - cz.3
- Jolek
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 12 maja 2013, o 21:24
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Dalie wymagania,problemy - cz.3
Moje małe rozczarowanie Jnca
Trochę daleko jej do zdjęcia z opakowania. Po rozwinięciu się kwiatu jest czerwony, potem różowieje poprzeplatany pasemkami coś w kolorze złamanego pomarańczu aby ostatecznie być w jasnym kolorze.
Trochę daleko jej do zdjęcia z opakowania. Po rozwinięciu się kwiatu jest czerwony, potem różowieje poprzeplatany pasemkami coś w kolorze złamanego pomarańczu aby ostatecznie być w jasnym kolorze.
Mi na ponad 100 posadzonych nie wyszły 3 - dzisiaj rozgrzebałam i ani śladu kiełka, ale bulwa wygląda dobrze, wiec zagrzebałam z powrotem - moze jeszcze się namyśli....
Moja skromna kolekcja liczy 4 sztuki. Wszystkie wyszły i czekam aż zakwitnie bo to ich pierwszy sezon
A moje aż trzy, ślimaki już kończą jeść, jak w tamtym roku.
- alicjad31
- Od: 28 lip 2013, o 20:38
Wczoraj znowu wyciągnęłam znowu kilka zgniłych .Jak tak dalej pójdzie to niewiele mi zostanie .Wściekła jestem ,że przez całą zimę nic im się nie stało ,a teraz gniją .
Pozdrawiam Alicja
- Gabriel
- 200p
- Od: 28 gru 2010, o 20:15
Alicjo, współczuję strat, to okropne kiedy nasza praca idzie na marne i nie możemy nic zrobić.
U mnie też są straty, nie wyszło w sumie 12 dalii i chyba już nie wyjdą.
U mnie też są straty, nie wyszło w sumie 12 dalii i chyba już nie wyjdą.
Pozdrawiam, Gabriel
- alicjad31
- Od: 28 lip 2013, o 20:38
Gabrielu 12 szt to dużo niezależnie od tego ile się ma .A tak na marginesie to po tej zimie kwiatów gruntowych też nie wiele mi zostało .
Zastanawiam sie czy w przyszłym roku kupować skoro mam takie straty
Zastanawiam sie czy w przyszłym roku kupować skoro mam takie straty
Pozdrawiam Alicja
- rys11
- 200p
- Od: 11 wrz 2012, o 12:40
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Kontakt:
Witam miłośników dalii!
Mam pytanie dla znawców tematu o daliach.Ponieważ praktycznie wszystkie karpy puściły mi pędy, a co nie które maja już pąki kwiatowe z czego się bardzo cieszę!Lecz dwie karpy które dostałem w prezencie po 2 miesiącach od posadzenia nie ruszyły z miejsca, a wyglądają na zdrowe.To dalie od naszego wspaniałego hodowcy Stanisława Lipienia.nr170 i 297
Mam pytanie dla znawców tematu o daliach.Ponieważ praktycznie wszystkie karpy puściły mi pędy, a co nie które maja już pąki kwiatowe z czego się bardzo cieszę!Lecz dwie karpy które dostałem w prezencie po 2 miesiącach od posadzenia nie ruszyły z miejsca, a wyglądają na zdrowe.To dalie od naszego wspaniałego hodowcy Stanisława Lipienia.nr170 i 297
Serdecznie pozdrawiam.Ryszard:)
- Gabriel
- 200p
- Od: 28 gru 2010, o 20:15
U mnie tak samo, nie wyrosły karpy takie jak na zdjęciach, a nawet ładniejsze.
Dotyczy to również dalii kupionych w sklepach. Nie mam pojęcia co im się mogło stać.
Wszystkie sadziłem w tym samym czasie, inne rosną bardzo dobrze.
Dotyczy to również dalii kupionych w sklepach. Nie mam pojęcia co im się mogło stać.
Wszystkie sadziłem w tym samym czasie, inne rosną bardzo dobrze.
Pozdrawiam, Gabriel
- rys11
- 200p
- Od: 11 wrz 2012, o 12:40
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Kontakt:
Tak wyglądają u mnie dalie posadzone dokładnie 2 miesiące temu! Mają różną wysokość i pąki kwiatowe!
Serdecznie pozdrawiam.Ryszard:)
Mam dokładnie to samo - nie wyrosła mi jedna od Stanisława i dwie moje. Wykopałam i wyglądają na zdrowe, ale ani śladu kiełków. Ale doszłam do wniosku, ze to mogą być ślimaki - obgryzają kiełki jeszcze pod ziemią. Nad jedną postawiłam uciętą butelkę i wszystkie obsypałam granulkami na ślimaki; można by jeszcze miedzianem spryskać bulwę. Zobaczymy czy to pomoże.
- Jolek
- Od: 12 maja 2013, o 21:24
- mateola
- 200p
- Od: 20 kwie 2008, o 12:47
Jedna z moich od p. S. też nie wyrosła. Kłącze po dwóch miesiącach siedzenia w ziemi okazało się zmurszałe - pod naciskiem palców rozsypało sie w na wióry. Dodam, że od początku wyglądało podejrzanie: był to mały, suchawy twór doczepiony do resztki przeciętej wzdłuż na częsci ubiegłorocznej potężnej łodygi.
Miałam nadzieję, że jednak jakieś życie w nim przetrwa...
Niestety, Namiki Michi seppuku, harakiri. Zmoderowano./Iwona
Miałam nadzieję, że jednak jakieś życie w nim przetrwa...
Niestety, Namiki Michi seppuku, harakiri. Zmoderowano./Iwona
Pozdrawiam - Małgosia