Czy możesz podesłać link albo zdjęcie tego modelu AL-KO 3600 BR Bio Powerline 6KM ? Bo jak jakieś akumulatorowe rozwiązanie znajduję a zdaje się że nie o to chodzi.Silver138 pisze:Ad kosiarki jak i na jaki areał.
Moje doświadczenia .23 lata uprawa dziali rekreacyjnej ,na której jestem od kwietnia do pazdziernika.
Powierzchnia 36 ar .
Maszyny Al-Ko 3600 BR Bio Powerline 6KM ,MTD silnik Briggs &Stratton 4 in1 ,czterofunkcyjna Silnik 6KM. Stiga z koszem 4.5 KM wiek 11 lat !!.
Alko wiek od zakupu 7 lat !! MTD od zakupu 6 lat !
.....
kosiarka spalinowa do 2000m2
Re: kosiarka spalinowa do 2000m2
- annodomini
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 13 sty 2008, o 15:24
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Silver138 czytam Twoje wpisy i mam mieszane odczucia. Np. ostrzenie noża wykonujesz bez wcześniejszego odkręcenia ? Czym to robisz ? Przechylanie kosiarki to norma, każdy kto ma spalinówkę, wie żeby przechylać "na siebie", by nie zalać filtra. Nie trzeba mądrych książek. Ja na 6 tysięcy metrów, mam jedną kosiarkę od lat, z tego co czytam, na połowę tej powierzchni używasz kilku kosiarek, lub już kilka zużyłeś ?
Wypowiadam się na FO, gdy mam o czymś jakiekolwiek pojęcie,
gdy go nie mam, proszę innych o radę.
Pozdrawiam Skrytopodczytywacz Adam
Troche mnie zmartwiłeś swoim komentarzem.Nie wiem skąd wnioskujesz że ostrze bez odkręcania.Wyrażnie napisałem że zdejmuję przewód ze świecy.Reszty mozna sie domyślić.Używam do ostrzenia po zdjeciu noża ,flexa z tarcza lamelka.Do wyważania używam wyważarki za 19 zł .Zdjecia jakie posiadam maja charakter prywatny.Tzn,jest na nich dużo szczegółów których nie chce upubliczniać.Dotyczczasowe materiały filmowe jakie znalazłem w sieci niczego nie pokazują.Najważaniejsze jest to jak wygląda trawa po skoszeniu.To wymaga zdjeć z bliskiej odległości .Takie też chce wykonać.Co do przechylania kosiarki lepiej poczytac w DTR kosiarki.Alko na przyklad model 4600 przechyla sie do tyłu.Czyli przód kosiarki jest u góry.Po to jest specialny uchwyt z przodu.
Kosiarki mam 3 od wielu lat .Ja mam 2.5 ha kosze tylko 3600 m2 .
Po przyjezdzie do domu wrzuce na forum zdjęcia.Sprzęt oczywiście wyglada jak sprzę który służy kilka lat.
mam pytanie czy ktoś posiada kosiarkę z systemem multiclip ????.Odpowiedz do annodomini ,kosiarek tak naprawde mam 6 lecz ich nie używam.Jeżdzę często do krajów sąsiednich i nieraz coś ustrzelę na giełdach .Stąd te zapasy.Ostatnio w Utrechcie był ciagniczek kosiarka z osprzetem , pług i coś tam jeszcze za 190 euro.
Do poprzedniego postu link wyważarki.
https://www.google.pl/search?q=wywazarka+do+nozy+kosiarki&tbm=isch&tbo=u&source=univ&sa=X&ved=0CEkQsARqFQoTCJKglcvYhMYCFUGSLAodI1IKOA&biw=1280&bih=566
maszyneria
Z lewej MTD ,do kosza ,za siebie -deflektor- ,mulczowanie po założeniu przystawki od tyłu.zielona.Z prawej Alko wyrzut boczny ,mulczowanie .MTD 6 KM ,Alko 6.5KM.
zmod. pomid.
Kosiarki mam 3 od wielu lat .Ja mam 2.5 ha kosze tylko 3600 m2 .
Po przyjezdzie do domu wrzuce na forum zdjęcia.Sprzęt oczywiście wyglada jak sprzę który służy kilka lat.
mam pytanie czy ktoś posiada kosiarkę z systemem multiclip ????.Odpowiedz do annodomini ,kosiarek tak naprawde mam 6 lecz ich nie używam.Jeżdzę często do krajów sąsiednich i nieraz coś ustrzelę na giełdach .Stąd te zapasy.Ostatnio w Utrechcie był ciagniczek kosiarka z osprzetem , pług i coś tam jeszcze za 190 euro.
Do poprzedniego postu link wyważarki.
https://www.google.pl/search?q=wywazarka+do+nozy+kosiarki&tbm=isch&tbo=u&source=univ&sa=X&ved=0CEkQsARqFQoTCJKglcvYhMYCFUGSLAodI1IKOA&biw=1280&bih=566
maszyneria
Z lewej MTD ,do kosza ,za siebie -deflektor- ,mulczowanie po założeniu przystawki od tyłu.zielona.Z prawej Alko wyrzut boczny ,mulczowanie .MTD 6 KM ,Alko 6.5KM.
zmod. pomid.
Silver138, dzięki za foto. Ta kosiarka Al-Ko 3600 BR Bio Powerline wygląda kozacko.
Ps. "Ja mam 2.5 ha kosze tylko 3600 m2" .... hehe tylko 3600m2 ?
Ps. "Ja mam 2.5 ha kosze tylko 3600 m2" .... hehe tylko 3600m2 ?
- annodomini
Silver138, napisałeś " Nie wiem skąd wnioskujesz że ostrze bez odkręcania."
Wywnioskowałem z Twojego wcześniejszego wpisu: "Nie wspominam o nożu ,który ZAWSZE musi być ostry !! .Jak przechylac kosiarke do ostrzenia ,trzeba poczytać w mądrych ksiązkach."
Masz fotki, czterech innych swoich kosiarek ?
Wywnioskowałem z Twojego wcześniejszego wpisu: "Nie wspominam o nożu ,który ZAWSZE musi być ostry !! .Jak przechylac kosiarke do ostrzenia ,trzeba poczytać w mądrych ksiązkach."
Masz fotki, czterech innych swoich kosiarek ?
Ok moja wina moja bardzo wielka wina.będę sie starał pisac dokładniej.
Chciałem jeszcze wtrącic moje obserwcje odnośnie mulczowania czy mielenia jak kto woli.Z jednej strony mam taka droge dojazdową ,która czesto wożę cięzary.Po jakimś czasie wyłysiała.Cały czas trawe zbierałem do kosza.Rok temu zdziwienie, od 4 lat trawy nie zbieram a trawnik ,droga gęsta jak dywan.Piekna i zielona.To po prostu nawożenie i utrzymywanie wilgoci w glebie.Trawa nie jest odwodniona i ma sie wspaniale.W miare możliwości wkleje dwa zdjęcia żeby porównać stan obu sposobów koszenia.Zdjęć mam setki nie zawsze nazwane ,to może potrwac
Zachęcam do robienia dla siebie ,tzw. przeze mnie zdjęć czysto technicznych.Ja takie zdjęcia robie cały czas .szczególnie jeśli chodzi o szate roślinna.mam namacalne dowody gdzie robie dobrze a gdzie knoce robote.AlKo 3600BR Bio jest faktycznie potężna maszyna ,niestraszne kretowiska ,młode topole czy krzaczki.czasami jest problem z dzika marchwią lub z wybujałym szczawiem.Myśle jednak że kazda kosiarka ma z tym problem jeśli jest to wysokości 90cm.
Ostry nóż i czyszczenie kosiarki od spodu po pracy to podstawa !!!.Pozdrawiam Dzięki za uwagi.
zł .Wymiana 30 min.Pozdrawiam
Hej, hej!. Hola, hola! Proszę się wstrzymać z traktowaniem forum, jako portalu informacyjnego o aukcjach handlowych, niepotrzebny i nieprzemyślany przez Ciebie fragment postu, usunęłam. Dalsze korzystanie przez Ciebie z tego forum bez znajomości regulaminu forum, czarno widzę. Przypominam o poprawnej pisowni, niechlujne posty są przesuwane do loży honorowej- śmietnika forumowego. pomid.
Chciałem jeszcze wtrącic moje obserwcje odnośnie mulczowania czy mielenia jak kto woli.Z jednej strony mam taka droge dojazdową ,która czesto wożę cięzary.Po jakimś czasie wyłysiała.Cały czas trawe zbierałem do kosza.Rok temu zdziwienie, od 4 lat trawy nie zbieram a trawnik ,droga gęsta jak dywan.Piekna i zielona.To po prostu nawożenie i utrzymywanie wilgoci w glebie.Trawa nie jest odwodniona i ma sie wspaniale.W miare możliwości wkleje dwa zdjęcia żeby porównać stan obu sposobów koszenia.Zdjęć mam setki nie zawsze nazwane ,to może potrwac
Zachęcam do robienia dla siebie ,tzw. przeze mnie zdjęć czysto technicznych.Ja takie zdjęcia robie cały czas .szczególnie jeśli chodzi o szate roślinna.mam namacalne dowody gdzie robie dobrze a gdzie knoce robote.AlKo 3600BR Bio jest faktycznie potężna maszyna ,niestraszne kretowiska ,młode topole czy krzaczki.czasami jest problem z dzika marchwią lub z wybujałym szczawiem.Myśle jednak że kazda kosiarka ma z tym problem jeśli jest to wysokości 90cm.
Ostry nóż i czyszczenie kosiarki od spodu po pracy to podstawa !!!.Pozdrawiam Dzięki za uwagi.
zł .Wymiana 30 min.Pozdrawiam
Hej, hej!. Hola, hola! Proszę się wstrzymać z traktowaniem forum, jako portalu informacyjnego o aukcjach handlowych, niepotrzebny i nieprzemyślany przez Ciebie fragment postu, usunęłam. Dalsze korzystanie przez Ciebie z tego forum bez znajomości regulaminu forum, czarno widzę. Przypominam o poprawnej pisowni, niechlujne posty są przesuwane do loży honorowej- śmietnika forumowego. pomid.
-
- 200p
- Od: 15 wrz 2008, o 19:10
- Kontakt:
Ja nawet jak nie mulczuje, to mam taki filc ze starej trawy na ziemi (pewnie po zimie jeszcze a dwa razy aeratorem jechałem).
Kalendarz ogrodnika przypomni ci o najważniejszych zaplanowanych pracach w ogrodzie http://kalendarzogrodniczy.pl"
Właśnie, to jest ciekawe.ja po wielu latach nie mam takich problemów.Myśłę że może zależy to od rodzaju roślin jakie rosną na trawniku.W moim przypadku jest to łąka gdzie rośnie dosłownie wszystko.Kocimietka,lawenda,oset,kocanka,i chyba wsztstkie rodzaje traw .Najgorsze są szczawie i dzika marchew która wybija w wysokie pędy.Przy trawniku z trawą szlachetną mogą byc problemy.Może ktoś na forum opisze swoje doświadczenia z mulczowaniem .W moim przypadku trawa rosnie na glebach od torfowej po piaski .Nawet przy stawie gdzie jest torf wysoki nie ma efektu filcu,a trawa jest gęsta i zbita.Nie wiem od czego to zależy.Zaznaczam że co najmniej dwa razy w sezonie zbieram trawe do kosza .Przeważnie w lipcu i w drugiej połowie sierpnia.Na zime mulcz zostaje na ziemi.
Masz racje ,lepiej zajme sie pracą ,a nie pisaniem.
- annodomini
Silver, nie unoś się. Ja pracuję od 6.30 rano do 20.30 wieczorem. Wtedy sobie usiądę. Bywa, że w ciągu dnia, jak jestem to tu, to tam - zaloguję się i coś wpiszę na FO. Masz wiedzę o kosiarkach. Pracuj i pisz.
Kosiarka do 2500
Witam,
padła mi moja staruszka 17 letnia kosiarka NAC i jestem zmuszony do zakupu nowej.
Teren koszenia to ok 2000 m działki. Terem można zaliczyć do trudniejszych tzn nierówności, krety, rożne chwasty itd.
Trochę powertowałem internet i proszę o wyłonienie faworyta:
1. MTD ADVANCE 53 SPKV HW KAWASAKI - zmoderowano
2. ALKO 525 VS - zmoderowano
3. Oleo Mac G 53 TBX ALLROAD 4 - zmoderowano
4. Toro 20955
Ja również witam.
I od razu pragnę zaprosić do bliższego zapoznania się z obowiązującym tutaj Regulaminem Forum, po to,
by w przyszłości uniknąć np wizyt takich jak ta moja.
bab...
padła mi moja staruszka 17 letnia kosiarka NAC i jestem zmuszony do zakupu nowej.
Teren koszenia to ok 2000 m działki. Terem można zaliczyć do trudniejszych tzn nierówności, krety, rożne chwasty itd.
Trochę powertowałem internet i proszę o wyłonienie faworyta:
1. MTD ADVANCE 53 SPKV HW KAWASAKI - zmoderowano
2. ALKO 525 VS - zmoderowano
3. Oleo Mac G 53 TBX ALLROAD 4 - zmoderowano
4. Toro 20955
Ja również witam.
I od razu pragnę zaprosić do bliższego zapoznania się z obowiązującym tutaj Regulaminem Forum, po to,
by w przyszłości uniknąć np wizyt takich jak ta moja.
bab...
Zdecydowanie Toro! Bardzo dobra maszyna z bardzo wygodnym napędem, mocnym korpusem i solidnymi częściami. Druga w kolejności to Oleo-Mac. Sprawdź lokalne serwisy i dowiedz się w których naprawiają te maszyny. Powinni w każdym Cię powitać radośnie ale lepiej być pewnym. Obie maszyny są tego samego dystrybutora więc jak trafisz na serwisanta, który akceptuje jedno to będzie w stanie zrobić obie.
Bądź jednak bardziej ostrożny z nową maszyną na takim terenie jak opisujesz. Dziś nikomu się nie opłaca produkować maszyn o niebywałej konstrukcji i wytrzymałości i sprzedawania jej w cenie zwykłych maszyn. Twój wieloletni NAC był trochę inaczej budowany niż dzisiejsze kosiarki. Wały w silnikach mogą pewnie wytrzymać mniej niż kiedyś. Sam Nac jest dziś cieniem swojej dawnej maszyny.
Bądź jednak bardziej ostrożny z nową maszyną na takim terenie jak opisujesz. Dziś nikomu się nie opłaca produkować maszyn o niebywałej konstrukcji i wytrzymałości i sprzedawania jej w cenie zwykłych maszyn. Twój wieloletni NAC był trochę inaczej budowany niż dzisiejsze kosiarki. Wały w silnikach mogą pewnie wytrzymać mniej niż kiedyś. Sam Nac jest dziś cieniem swojej dawnej maszyny.
Dziękuję za odpowiedz ... miałem jeszcze nadzieję że ktoś dopisze coś
Moje pytanie bardziej doprecyzuję
Oleo-mac GV53TK - cena 1399
czy jednak
TORO 20955 - cena 2599
czy Toro będzie aż tak lepsze żeby wydać 1200 zł więcej?
Co do Toro jest problem że u mnie na Śląsku jest parę punktów które sprzedają i serwisują ale raczej nikt nie ma na stanie... i niestety mała wiedzą o tych kosiarkach ewentualnie nie zależy im
Jak zadzwoniłem do Victus to miła Pani na pytanie co doradza spuściła mnie na drzewo i powiedziała żebym sobie zadzwonił do przedstawicieli... Tak więc ciężko cokolwiek dowiedzieć się o Toro bądź ją zobaczyć...
Moje pytanie bardziej doprecyzuję
Oleo-mac GV53TK - cena 1399
czy jednak
TORO 20955 - cena 2599
czy Toro będzie aż tak lepsze żeby wydać 1200 zł więcej?
Co do Toro jest problem że u mnie na Śląsku jest parę punktów które sprzedają i serwisują ale raczej nikt nie ma na stanie... i niestety mała wiedzą o tych kosiarkach ewentualnie nie zależy im
Jak zadzwoniłem do Victus to miła Pani na pytanie co doradza spuściła mnie na drzewo i powiedziała żebym sobie zadzwonił do przedstawicieli... Tak więc ciężko cokolwiek dowiedzieć się o Toro bądź ją zobaczyć...