Jak dojdziesz do wniosku,że wszystkie inne metody zawiodły i drzewko wygląda coraz gorzej.cewe pisze:Przyrostów nie ma wielkich.10-15cm. Ewentualnie kiedy ciąć?
Śliwa - choroby i szkodniki Cz.1
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 17 kwie 2013, o 12:13
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Śliwa - choroby i szkodniki
-
- 200p
- Od: 26 cze 2012, o 13:18
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
mszyce-mrówki
Mam problem z mszycami na moich węgierkach. Jedna rosnąca w dołku na "wygwizdowiu" jest tak oblepiona że aż żal, liście poskręcane prawie nie ma przyrostów. Pryskałem wywarem z łodyg czosnku ale chyba zrobiłem to dużo za późno bo niewiele to dało. Mszyce siedzą pod spodem na poskręcanych liściach i się tuczą a niektóre mają już skrzydełka. Pod każdym drzewkiem jest mnóstwo mrówek które żyją z mszycami w symbiozie.
Czytałem że jak odetnie się mrówki to i mszyce znikną. Pomyślałem by kupić taśmę lepową i tym sposobem uniemożliwić mrówką dostęp.
Czy zamiast taśmy można użyć funabenu? 2 lata temu sadziłem drzewka jabłonek jedno z nich też bylo całe oblepione mszycami. Ponieważ miało niewielkie uszkodzenie kory zamalowałem je funabenem. w tym roku już nie ma problemu z mszycami na tym drzewku, mrówek też nie widzę. Czyżby to zasługa funabenu? Czy może jabłonka jako że starsza jest silniejsza i przez to mniej atakowana?
Mam problem z mszycami na moich węgierkach. Jedna rosnąca w dołku na "wygwizdowiu" jest tak oblepiona że aż żal, liście poskręcane prawie nie ma przyrostów. Pryskałem wywarem z łodyg czosnku ale chyba zrobiłem to dużo za późno bo niewiele to dało. Mszyce siedzą pod spodem na poskręcanych liściach i się tuczą a niektóre mają już skrzydełka. Pod każdym drzewkiem jest mnóstwo mrówek które żyją z mszycami w symbiozie.
Czytałem że jak odetnie się mrówki to i mszyce znikną. Pomyślałem by kupić taśmę lepową i tym sposobem uniemożliwić mrówką dostęp.
Czy zamiast taśmy można użyć funabenu? 2 lata temu sadziłem drzewka jabłonek jedno z nich też bylo całe oblepione mszycami. Ponieważ miało niewielkie uszkodzenie kory zamalowałem je funabenem. w tym roku już nie ma problemu z mszycami na tym drzewku, mrówek też nie widzę. Czyżby to zasługa funabenu? Czy może jabłonka jako że starsza jest silniejsza i przez to mniej atakowana?
- NOWY 83
- Od: 11 lis 2014, o 20:23
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Witam, mszyce przenoszą wiele chorób np. groźną szarkę śliw i wiele wiele innych , mszyca przyciąga mrówki ]ja bym się nie wahał użyć czegoś mocniejszego decis, karate .
Ja zastosowałem taśmę lepową. Bo już byłem mega wkurzony na to co robią nie mszyce a mrówki. Ciężko się niszczy mszyce przy mrówkach. Teraz zamiast mrówek widzę że biedronki mi się pojawiły. Oczywiście pojedyncze mrówki też mi się zdarzają. Nie wiem jak one to robią.
-
- 100p
- Od: 25 wrz 2011, o 23:16
może to niedobór magnezu,zelaza ?
Moja trzy letnia śliwa Empress. Zastanawia mnie jasny, niemal żółty kolor liści, i czy ten mój Albinos tak ma wyglądać? Czy coś jej dolega, czy taka jej natura?
Pozdrawiam Józef
O jaką taśmę chodzi i jak jej użyłeś? ja mam straszny problem i z mrówkami i mszycami.Darkat pisze:Ja zastosowałem taśmę lepową. Bo już byłem mega wkurzony na to co robią nie mszyce a mrówki. Ciężko się niszczy mszyce przy mrówkach. Teraz zamiast mrówek widzę że biedronki mi się pojawiły. Oczywiście pojedyncze mrówki też mi się zdarzają. Nie wiem jak one to robią.
Ponadto może ktoś pomoże mi zdiagnozować coś takiego:
-
- Od: 17 kwie 2013, o 12:13
Forma niecodzienna,ale było już o tym grzybku w zeszłym roku.Rozwija się w drewnie i dlatego rokowania nie są pomyślne.Wytnij do zdrowego drewna i zasmaruj.
Mam 3 śliwy węgierki i 2 lengrody?(okrągłe) owoców może ze 10 sztuk mimo iż kwiatów było dużo, na samym początku nawet pojawiły się zawiązki owocu ale zrobiły się czarne i opadły- gdyby byl przymrozek to bym zrozumiał... i tak na dwóch zaczęły rosnąć huby a praktycznie wszystkie 5 drzew jak co roku obsiadło stado mszyc.... zastanawiam się czy się ich nie pozbyć i nie posadzić 5 sztuk brzoskwini Redheaven...
Mam dokładnie taki sam problem i też mam już w głowie ich usunięcie , drugi rok to samo
Pozdrawiam Kamilla
wystarczy mospilangrapes pisze:mszyce-mrówki
- maryann
- Od: 3 wrz 2007, o 14:31
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Moja młoda Renkloda bardzo późno- w tym roku pierwszy raz zaowocowała, chyba po 5 latach. Huby koniecznie usunąć razem z drzewem. A brzoskwinie też chorują, a dodatkowo na mrozy wrażliwsze.
Tyle z patrzenia na ładnego,
co ze słuchania mądrego.
(Badania przeprowadzone na Uniwersytecie w Oslo w 2015 roku wykazały, że mózg uwalnia dopaminę do naszego organizmu, kiedy patrzymy na coś przyjemnego)
co ze słuchania mądrego.
(Badania przeprowadzone na Uniwersytecie w Oslo w 2015 roku wykazały, że mózg uwalnia dopaminę do naszego organizmu, kiedy patrzymy na coś przyjemnego)