Borówka amerykańska - 6 cz
- patryk10015
- 500p
- Od: 1 maja 2015, o 20:05
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Borówka amerykańska - 6 cz
Tak mam kwasomierz pH gleby 4. Nawożone w kwietniu raz siarczanem amonu, i jakiś tydzień temu vilmorin guano naturalny nawóz do borówek.
-- 10 cze 2015, o 10:44 --
Poza tym na obrzeżach dołków po 20 g siarki pod krzaczek jakieś 2 tygodnie temu.
-- 10 cze 2015, o 10:46 --
Wilgotnościomierz również posiadam ale nigdy nie robiłem tym pomiarów.
-- 10 cze 2015, o 10:44 --
Poza tym na obrzeżach dołków po 20 g siarki pod krzaczek jakieś 2 tygodnie temu.
-- 10 cze 2015, o 10:46 --
Wilgotnościomierz również posiadam ale nigdy nie robiłem tym pomiarów.
clockens dzięki. Będzie pryskanie. Dam znać jak coś się zmieni.
Czy zawirusowane krzaczki mogą pozarażać zdrowe???
pozdrawiam wszystkich
Czy zawirusowane krzaczki mogą pozarażać zdrowe???
pozdrawiam wszystkich
Czy mogłby mi ktoś doradzic jak przyśpieszyć wzrost młodych odrostpow ze starych pędów ?
Tutaj więcej - http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... 8#p5243688
Tutaj więcej - http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... 8#p5243688
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 30 sie 2013, o 16:03
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Witam. Z borówkami dopiero zaczynam "zabawę". W tym roku kupiłam 3 sadzonki. Podsypałam torfem (pod to obornik suszony, nie za dużo, przykryty ziemią), teraz zaczynają schnąć i nie puszczają nowych liści. Długo już nie pada, a ja ich 4 dni nie podlewałam, czy to może być z braku wody? Ich liście są lekko czerwone. W tym roku jeszcze nie kwitły (sadzonki były zakupione małe). Czy borówce mogę zrobić oprysk dolistny nawozem takim jak warzywa (np pomidory)?
@Alyaa
ja nic nie podsypywałem tylko wykopałem dołki na każdego krzaka 40x30 torf wymieszany z ziemią do dołków, stosunek 1:1. Pod krzaczki nawóz do borówek i rosną ładnie.
Uważaj na nawóz kurzy, odradzam jest zbyt trudny do kontroli i można "spalić" małe krzaczki. Nawet obornika suszonego bym sie bał. Pamietaj ze jak sypiesz nawóz to zdala od środka krzaka.
Warto także posypać pod krzaczka jak juz bedziesz miec w dołku odp. ziemię, korę sosnową, trzyma wilgoć a borówki ją kochają.
ja nic nie podsypywałem tylko wykopałem dołki na każdego krzaka 40x30 torf wymieszany z ziemią do dołków, stosunek 1:1. Pod krzaczki nawóz do borówek i rosną ładnie.
Uważaj na nawóz kurzy, odradzam jest zbyt trudny do kontroli i można "spalić" małe krzaczki. Nawet obornika suszonego bym sie bał. Pamietaj ze jak sypiesz nawóz to zdala od środka krzaka.
Warto także posypać pod krzaczka jak juz bedziesz miec w dołku odp. ziemię, korę sosnową, trzyma wilgoć a borówki ją kochają.
-
Nawozu to akurat daję bardzo mało w sensie obornika i koniecznie przykryty warstwą ziemi (tak mnie rodzice uczyli). Torf też właśnie dany do takiego rowka gdzie rosną z ziemią uniwersalną. Ona miała nawóz, więc jeszcze nic więcej im nie dawałam.
Czy nowe sadzonki można pozyskiwać przez ukorzenienie? Jeśli te padną to będę musiała szukać innych
Czy nowe sadzonki można pozyskiwać przez ukorzenienie? Jeśli te padną to będę musiała szukać innych

-
- Od: 17 kwie 2013, o 12:13
Jeśli posadziłaś "doniczkę"bez rozluźnienia korzeni,to tak będzie.Ziemia uniwersalna ma zbyt dużo nawozu,poza tym jest odkwaszana kredą.Kup worek torfu sphagnowego i posadź of nowa.
-
Tylko, że one tam są już ponad miesiąc. A zaczęły schnąć dzisiaj (ostatnie dni bez podlewania). Zastanawiam się czy przyczyną jest brak wody czy coś innego... Takie samo podłoże mają żurawina i jagoda kamczacka - one rosną normalnie.
-
- Od: 17 kwie 2013, o 12:13
Tylko że one mają rozrośnięte korzenie.Jeśli nie ?rozdrapałaś"bryły korzeniowej,to borówki m
ają wody tyle ,ile miały w doniczce.
ają wody tyle ,ile miały w doniczce.
-
Były posadzone dokładnie tak samo i tego samego dnia. Jakoś nie wierzę by przez miesiąc ponad było ok i nagle nie było z powodu posadzenia. Tym bardziej, że nie sadzę roślin pierwszy raz... Nie mówiąc o tym, że były w sporych doniczkach - korzenie nie "oplotły" całej ziemi w nich, bo tam gdzie kupowałam sadzą sadzonki do sporych doniczek i sprzedają w zależności od tego jak urosną duże.
-
- 50p
- Od: 30 mar 2010, o 18:07
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Słuchajcie zastanawiam się nad nawożeniem borówki naturalnymi gnojówkami. Czytałam coś o liściach rabarbaru ale nie chciałabym spalić tematu dlatego jeśli ktoś ma doświadczenie jakie ilości i czego można użyć by wzbogacić borówki będę wdzięczna 

- patryk10015
- 500p
- Od: 1 maja 2015, o 20:05
Ja mam ten torf pod swoimi borówkami ale więcej będę mógł powiedzieć dopiero w następnym roku ponieważ w tym roku dopiero krzaczki zostały posadzone jak na razie dobrze na nim rosną został wymieszany z glebą z działki i przekompostowanymi trocinami.
-- 11 cze 2015, o 18:09 --
[quote="Kinomad"]Witam tutaj moja analiza gleby czy ktoś mógłby wypowiedzieć się na ten temat? Co poprawić najlepiej?

pH gleby na pewno za wysokie jak pod borówkę co do reszty niech się doświadczeni wypowiedzą.
-- 11 cze 2015, o 18:09 --
[quote="Kinomad"]Witam tutaj moja analiza gleby czy ktoś mógłby wypowiedzieć się na ten temat? Co poprawić najlepiej?

pH gleby na pewno za wysokie jak pod borówkę co do reszty niech się doświadczeni wypowiedzą.
-
- 30p - Uzależniam się...
- Od: 21 maja 2015, o 18:52
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
mam dwie borówki 2 letnie jedna mniejsza u ubiegłym roku miała 5 borówek, większa nic. w tym roku ta większa urosła sporo mniejsza nadal jesy mała i tylko trochę urosła chyba o dwa listki.
obie nie kwitły i owoców nie ma
i nie wiem w czym problem 

Roślina nie musi być Kwiatem, by cieszyć.