Tulipany cz.3

Tulipany, krokusy, narcyzy, lilie, dalie, begonie, irysy, kanny, bratki, maciejki, ...
Zablokowany
x-p-11
---
Od: 20 lut 2015, o 15:58
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Tulipany cz.3

Post »

Tulap pamiętasz jak Ci pisałem że są chore? Jeszcze sobie mogłaś ziemię zainfekować..

No i niestety, potwierdzam to co mówiła teściowa, większość tulipanów, głównie nowych, pięknych marketowych, to hybrydy- jednorazówki.
Awatar użytkownika
Tulap
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 9 lip 2014, o 09:30

Post »

Tak, pamiętam.
Te wykopane były i wyrzucone dzień po poście.
Reszta, bez oznak choroby lub z nie więcej niż 5 plamkami i na tym koniec została.
I wczoraj zdrowe wykopalem.
Były w większości zdrowe, po dwie lub jedna, ,wieksze niż przy kupnie.
2 tylko smierdzialy alkoholem,wyrzucilem(zgnite)
x-p-11
---
Od: 20 lut 2015, o 15:58

Post »

Tulap pisze:wczoraj zdrowe wykopalem. Były w większości zdrowe, po dwie lub jedna, ,wieksze niż przy kupnie
Już podzieliłeś bez wysuszenia? A może niepodzielone 'cebule' były większe od kupnych po wykopaniu
Awatar użytkownika
Jolek
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 maja 2013, o 21:24
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Wykopywałam dziś swoje cebule tulipanów które przez 3 lata nie ruszałam, ale się zagęściły. Cebulka przy cebulce. Jak wyschły liście to je z gleby powyciągałam. Dziś sobie klęłam pod nosem, w każdej cebulce małe ślimaki. Widać powłaziły przez otwór jaki pozostał po łodydze. Szkód jeszcze nie narobiły.
Awatar użytkownika
Tulap
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 9 lip 2014, o 09:30

Post »

Nie,było widać po prostu.
Ja tylko wykopałem.
lucyna78
200p
200p
Od: 11 mar 2014, o 19:08

Post »

Mam pytanie jak wykopujecie cebule to ucinacie liście czy suszycie razem z nimi? Wykopałam jakiś czas temu żąkile bo chce je przesadzić i obcięłam zielone liście przed wykopaniem :roll: nie wiem jak prawidłowo powinno to wyglądać. Tej jesieni sadzę wszystkie cebule w koszyki bo ciężko mi zaprowadzić jakiś ład gdy kwiaty przekwitną. Gdy przekwitną przeniosę koszyki gdzieś na ubocze by rabata nie straszyła schnącymi kikutami ;:138
x-o-a
---
Od: 13 mar 2015, o 18:39

Post »

Ja wyjęłam z koszykami i tak jak były wstawiłam pod schody. Teraz oczyściłam z liści i pędów Ale cebulę jeszcze w ziemi w koszykach. W przyszłym tygodniu już je stamtąd wyjmę.
thiago
50p
50p
Od: 25 lip 2014, o 19:47

Post »

Moje tulipany już uschły a niektóre tworzą nasiona.Kiedy je wykopyać?Jak przechowywać?
lucyna78
200p
200p

Post »

Mam pytanie czy cebulki wam się rozmnażają? 2-3 lata temu posadziłam chyba ze 30 tulipanów w tym roku były może 3 sztuki. Zastanawiam się czy obecne odmiany takie są ze by mieć ladne kwiaty co roku trzeba sadzić nowe cebule? Możliwe że coś je pożarło albo inna zaraza ale nie sądziłam ze w takim tempie znikną z grządki :( W tym roku zakupie nowe, posadzę w koszykach i będę co roku wykopywać.
Awatar użytkownika
Jolek
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 maja 2013, o 21:24
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

lucyna78 ja swoich tulipanów nie wykopuję co roku tylko wtedy jak się zagęszczą.
Sadzę do rozmaitych koszyków czarnych po jarzynach czy ,,własnej produkcji".
Zauważyłam jedynie , że w zależności od odmiany niektóre cebulki tulipanów wytwarzają nawet do 7 cebulek cebulowych gdy tymczasem inne 2-3 szt.
Wg mnie żywotność tulipanów w glebie zależy właśnie od niej. Gorzej ze wzrostem mają tulipany w glebie cięższej i wilgotnej w czasie kiedy powinny mieć sucho.
lucyna78
200p
200p

Post »

Jolek dziękuję za odpowiedz :) U mnie jest problem bo jest glina i często pada ( UK). Lepiej będzie wykopywać cebulki bo wydaje mi się że gniją przez lato. W 3 lata straciłam niemal wszystkie tulipany.
Po jakim czasie kwitną młode cebulki?
dziad_Jag
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 14 paź 2014, o 12:05
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Wykopałem dzisiaj cebule tulipanów. Jeden miał dużą i grubą torebkę nasienną. Na razie jest niezbyt sucha. jak myślicie? czy w środku są nasiona? A jeśli tak, to co z nich wyrośnie? jakiś mieszaniec, czy dziki?
perla76
200p
200p
Od: 18 lis 2011, o 08:21

Post »

Dziś wyjmowałam tulipany sadzone w koszyczkach i się nieco zdziwiłam, bo część cebulek przybyszowych "uciekła" mi dołem przez otwory, bądź się w nich zaklinowała . Jesienią umieszczałam cebulki gdzieś na 2 cm warstwie ziemi a jednak to za mało. Tej jesieni dno koszyczków będzie wyścielone agrotkaniną i sądzę ze tym razem mi nie zwieją ;:224
Pozdrawiam Bożena
Zablokowany

Wróć do „Rośliny CEBULOWE i jednoroczne”