Glicynia - uprawa,problemy Cz.1
-
- 1000p
- Od: 21 sie 2011, o 14:11
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Glicynia - uprawa i pielęgnacja
Spis moich wątków Parapetowe i lilie
Nadwyżki z domu i ogrodu
Żyj tak, aby twoim znajomym zrobiło się nudno, kiedy umrzesz. Julian Tuwim
Nadwyżki z domu i ogrodu
Żyj tak, aby twoim znajomym zrobiło się nudno, kiedy umrzesz. Julian Tuwim
- lesioc
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 3 cze 2008, o 10:20
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Ja w tym tygodniu sadzę odmianę "Texas White". Dobrze się zapowiada bo juz całkiem mocno zakwitła jako 50cm sadzonka
Zapraszam: spis treści ogród
"Fotografia nie jest związana z patrzeniem lecz z czuciem. Jeżeli nie czujesz nic w tym na co patrzysz, nigdy nie uda ci się sprawić,
aby ludzie patrząc na twoje zdjęcia cokolwiek odczuwali." Don McCullin
"Fotografia nie jest związana z patrzeniem lecz z czuciem. Jeżeli nie czujesz nic w tym na co patrzysz, nigdy nie uda ci się sprawić,
- lesioc
Taką ciekawostkę znalazłem dzisiaj grzebiąc w sieci:
Największe kwitnienie wisterii jakie odnotowano należało do okazu w Ushijima w Japonii. W 1920 roku oszacowano liczbę kwiatostanów (nie kwiatów, ale kwiatostanów) na 80000 (na jednej roślinie!).
Obecnie okaz ma 1200 lat (żywotność wisterii chińskiej i japońskiej szacuje sie na 250lat, amerykańskiej na 100lat), została zasadzona przez K?b? Daishi (774-835) i jest pomnikiem przyrody w Japonii.
http://4.bp.blogspot.com/-AnWaF6MTwuE/U ... G_6233.JPG
Za najładniejszą w Japonii uznaje się wisterię w Ashikaga, którą można obejrzeć na tym filmiku: https://www.youtube.com/watch?v=H82oEtIVNj4
Chodzi o tą pierwsza, ale najwyraźniej jest tam kilka gigantycznych okazów ;)
Największe kwitnienie wisterii jakie odnotowano należało do okazu w Ushijima w Japonii. W 1920 roku oszacowano liczbę kwiatostanów (nie kwiatów, ale kwiatostanów) na 80000 (na jednej roślinie!).
Obecnie okaz ma 1200 lat (żywotność wisterii chińskiej i japońskiej szacuje sie na 250lat, amerykańskiej na 100lat), została zasadzona przez K?b? Daishi (774-835) i jest pomnikiem przyrody w Japonii.
http://4.bp.blogspot.com/-AnWaF6MTwuE/U ... G_6233.JPG
Za najładniejszą w Japonii uznaje się wisterię w Ashikaga, którą można obejrzeć na tym filmiku: https://www.youtube.com/watch?v=H82oEtIVNj4
Chodzi o tą pierwsza, ale najwyraźniej jest tam kilka gigantycznych okazów ;)
Szok...jak coś tak pieknego może sobie po prostu rosnąć , a u nas marznie:(
Właśnie zakupiłam swój pierwszyokaz, jeszcze jest w drodze,ciekaweco przyjdzie
Pozdrawiam:)
-- 21 maja 2015, o 08:50 --
Lesio gdzie dorwałeś to cudo?
Ps. też chce ))
Właśnie zakupiłam swój pierwszyokaz, jeszcze jest w drodze,ciekaweco przyjdzie
Pozdrawiam:)
-- 21 maja 2015, o 08:50 --
Lesio gdzie dorwałeś to cudo?
Ps. też chce ))
- jokaer
- -Moderator Forum-.
- Od: 14 lut 2008, o 08:21
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: Pogórze Ciężkowickie 385 m npm; na granicy Małopolski z Podkarpaciem
Pozdrawiam- Jola Spis treści w uprawie warzyw
----------------------------------------------------
Sprzedam/Kupię/Wymienię Moje krzyżówki Na pohybel zimie
----------------------------------------------------
Sprzedam/Kupię/Wymienię Moje krzyżówki Na pohybel zimie
-
- 30p - Uzależniam się...
- Od: 21 maja 2015, o 18:52
mam 2 młodę glicynie (białą i niebieską), od miesiąca pęd podwoił swoją długość. nie wiem czy to normalne. na razie posadziłam w doniczce, gdyż szukam odpowiedniego miejsca na moje cudowne pnącza. martwi mnie że u jednaj ta część która urosła jest taka wiotka i blada w dodatku na końcu zwiędła i chyba uschnie. zastanawiam się jak będzie dalej rosła, okręciłam je na podpórce zrobionych z grubszych kijów. co dalej nie wiem
Roślina nie musi być Kwiatem, by cieszyć.
- lesioc
To normalne, glicynie na wiosnę potrafią puszczać nawet 2m pędy w ciagu jednego miesiąca. Nawet małe sadzonki potrafią cisnąć mocno do góry o ile pęd jest utrzymywany pionowo (połozenie go poziomo od razu spowalnia prędkość wzrostu) i ma się o co owijać.
Przypalona końcówka też jest zjawiskiem normalnym, albo zostałą przypadkowo nadłamana, albo dotknęła miejsa wybitnie ciepłego (nasłoneczniona folia lub szyba, rozgrzane elementy dachu, nagrzana blach itp). U mnie masowo to się zdaża u wisterii rosnących pod dachem z poliwęglanu, wszystkie pędy po zetknięciu z tym plastikiem odparzają się w pierwszy słoneczny dzień. W sumie wyręcza mnie to trochę z koniecznosci przycinania ;) Ale dokładnie to samo zaobserwowałem u sadzonek które trzymałem w tunelu ogrodniczym, raz dotknęły folii i końcówki odpadały. Generalnie nie ma się co przejmowac - na pewno odrośnie.
Przypalona końcówka też jest zjawiskiem normalnym, albo zostałą przypadkowo nadłamana, albo dotknęła miejsa wybitnie ciepłego (nasłoneczniona folia lub szyba, rozgrzane elementy dachu, nagrzana blach itp). U mnie masowo to się zdaża u wisterii rosnących pod dachem z poliwęglanu, wszystkie pędy po zetknięciu z tym plastikiem odparzają się w pierwszy słoneczny dzień. W sumie wyręcza mnie to trochę z koniecznosci przycinania ;) Ale dokładnie to samo zaobserwowałem u sadzonek które trzymałem w tunelu ogrodniczym, raz dotknęły folii i końcówki odpadały. Generalnie nie ma się co przejmowac - na pewno odrośnie.
-
dzięki za odpowiedź, moja dotkneła parapetu nagrzanego słońcem, przez noc urosła tyle, że ją wyłożyło. a dlaczego ma jasne liście, są jaśniejsza od tych pierwszych jak kupiłam.lesioc pisze:To normalne, glicynie na wiosnę potrafią puszczać nawet 2m pędy w ciagu jednego miesiąca. Nawet małe sadzonki potrafią cisnąć mocno do góry o ile pęd jest utrzymywany pionowo (połozenie go poziomo od razu spowalnia prędkość wzrostu) i ma się o co owijać.
czy ma ktoś jakieś mądre rady, jeżeli chodzi o wyhodowane glicynii na bonsai ( drzewko na ogródku)?
-
moje glicynie kupilam je miesiąc temu, jak już wspomniałam, miał ok 30-40 cm. a są takie miałm je zostawić w doniczce przez zime, ale nie wiem czy jest sens. posadzici je teraz czy poczekać do wiosny