Ogórki gruntowe-cz.3 uprawa,choroby,szkodniki
Re: Ogórki gruntowe-cz.3 uprawa,choroby,szkodniki
Zaraz zapiszę i spróbuje powiększyć. A z barwą to bardzo możliwe. Popatrz tu http://www.swiatkwiatow.pl/thumb.php?im ... .jpg&w=300
Strasznie małe zdjęcie 150 x 112 pikseli, to prawie jak avatar.
Strasznie małe zdjęcie 150 x 112 pikseli, to prawie jak avatar.
- BobejGS
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 31 lip 2013, o 17:44
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Kontakt:
Też próbowałem. Po powiększeniach/wyostrzeniach i tak tylko pomarańczową kropke widać. ![hmm ;:131](./images/smiles/blush.gif)
![hmm ;:131](./images/smiles/blush.gif)
- legina
- 1000p
- Od: 21 maja 2013, o 11:19
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Dziś swoje ogórki pryskałem HT ,każdy liść od spodu.W trakcie zabawy udusiłem ręcznie 8
szt.zmieników w międzywęźlach,a kilka opryskanych uciekło.Przędziorków na razie nie ma.
![;:304 ;:304](./images/smiles/0drinks.gif)
![wybij ;:124](./images/smiles/bangin.gif)
I nadal pod górkę, ograniczenie aparatu... kiepsko to widać. Spróbuję jutro coś poprawić, ale z tego co widziałem to nie miały skrzydełek, także myślę, że to pierwszy przypadek. Są bardziej podobne do mszycy tylko kolor inny.
- BobejGS
- Od: 31 lip 2013, o 17:44
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Kontakt:
A to nie jednak mszyce?
Ale czy one mogą powodować te przebarwienia ?
Ta czarna to mszyca emigrantka.
A ta pomarańczowa wygląda na mszycę dzieworódkę.
Ale jest sprawa równie poważna . Na tym zdjęciu widać wyraźnie http://images68.fotosik.pl/963/32d042f41637c227gen.jpg
Tomek, ziemia wokół ogórków musi być delikatnie wzruszana. Gleba Twoja ma sporo koloidu i przy schnięciu pęka. Takie pęknięcia powodują rozrywanie korzeni co może negatywnie wpływać na wzrost ogórków.. Poza tym taka zasklepiona gleba traci szybko wodę i to też jest jedną z przyczyn pękania.
A ta pomarańczowa wygląda na mszycę dzieworódkę.
Ale jest sprawa równie poważna . Na tym zdjęciu widać wyraźnie http://images68.fotosik.pl/963/32d042f41637c227gen.jpg
Tomek, ziemia wokół ogórków musi być delikatnie wzruszana. Gleba Twoja ma sporo koloidu i przy schnięciu pęka. Takie pęknięcia powodują rozrywanie korzeni co może negatywnie wpływać na wzrost ogórków.. Poza tym taka zasklepiona gleba traci szybko wodę i to też jest jedną z przyczyn pękania.
Chyba nigdy bym się tego nie domyślił. Jutro ziemia będzie wzruszona, a co z mszycą ? Jak podlewać ? Mam Decis może być ?
Witam.W zeszłym roku moje ogórki szklarniowe zabiła chyba szara pleśń ,tz. zawiązały się owoce a następnie z czarniały i odpadły .Po czasie również padły krzaki .Chciałabym się zapytać czy naprzemienne opryski HT i OW powinny załatwić sprawę?Jest bardzo ciepło mimo to opryskiwać wieczorem? Chciałam też zrobić CW ale ocet nie zareagował z kredą, czy mogę tą kredę zamienić kredą malarską? ![heya :wit](./images/smiles/witaj.gif)
![heya :wit](./images/smiles/witaj.gif)
-
- Od: 17 kwie 2008, o 11:49
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Wygląda toto na mączniaka prawdziwego, z tym można sobie poradzić bo z mączniakiem rzekomym to nie za bardzo. Z ekologicznych oprysków coś mi się obiło o uszy, że można go utłuc sodą oczyszczoną ale nic więcej nie wiem, musisz poszperać, poszukać.
Pozdrawiam! Gienia.
-
- Od: 17 kwie 2008, o 11:49
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
aha, sprawdź czy ściera się palcem ten nalot, jeśli tak to jest mączniak prawdziwy.
Pozdrawiam! Gienia.
Dziękuję Ci bardzo.Ściera się,zrobiliśmy oprysk z wywaru skrzypu.Wiem ,że trzeba to powtarzać ale na razie wygląda to jeszcze gorzej.Chcę jutro zrobić oprysk sodą.Nie orientuje się ktoś czy to opryskiwać całą roślinę czy tylko zarażone liście?Zna może ktoś jakiś sprawdzony sposób ?. Robił ktoś oprysk z wyciągu z grejpfruta ?Może jednak skoro już są chore zastosować chemię bo jest za późno na ekologiczne opryski? ![heya :wit](./images/smiles/witaj.gif)
![heya :wit](./images/smiles/witaj.gif)