Pomidory-choroby i szkodniki cz.13
Re: Pomidory-choroby i szkodniki cz.13
Pojawił się u mnie komunikat o ZZ, ale co chwilę pada. Tak się zastanawiam czy jak oprysk coś da?
Oj,Panowie,chyba popełniacie błąd. Chcecie dodawać żelazo do gleby, skoro korzenie go nie pobierały?.
A na mapę pogody Ty czasem patrzysz, planując oprysk ?
http://sat24.com/en/pl
Na pewno nic nie da niepryskanietomekz pisze:Pojawił się u mnie komunikat o ZZ, ale co chwilę pada. Tak się zastanawiam czy jak oprysk coś da?
A na mapę pogody Ty czasem patrzysz, planując oprysk ?
http://sat24.com/en/pl
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 17 kwie 2013, o 12:13
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Też racja,nie wiadomo tylko z jakich powodów go nie pobrały.Jeśli z jego braku,to powinno się szybko wyjaśnić.Jeśli nie ,to trzeba będzie poszukać głębiej albo opryskać Mikrovitem Fe.
To jest - powiedziałbym- normalna reakcja pomidorów na zalanie.
forumowicz planować można jak się ma wolny dzień, a ja mam wolne tylko popołudnie , ale chyba dzisiaj m być ok to może się uda. Dzięki
forumowicz czyli nic nie mam interweniować na te zmiany na liściach? Przesuszyć ziemię (o ile brak opadów na to pozwoli) i czekać co będzie
Pozdrawiam Janek
Jakim preparatem pryskacie pomidorki w gruncie zapobiegawczo jak się pojawi komunikat? Myślałem Amistarem popryskać, albo Miedzianem ?
tomekz
Zapobiegawczo Amistar powinien dać radę. Może być też Amistar Opti o nieco szerszym działaniu.
Z miedzianem natomiast należy uważać. Nieumiejętnie używany powoduje poparzenia, deformacje liści i zaburza wzrost roślinki. Przede wszystkim temperatura dla miedziana poniżej 20 stopni. Natomiast Amistar raczej nie powinien wpłynąć negatywnie o ile nie przedawkujesz i nie będziesz pryskał w słońcu.
Zapobiegawczo Amistar powinien dać radę. Może być też Amistar Opti o nieco szerszym działaniu.
Z miedzianem natomiast należy uważać. Nieumiejętnie używany powoduje poparzenia, deformacje liści i zaburza wzrost roślinki. Przede wszystkim temperatura dla miedziana poniżej 20 stopni. Natomiast Amistar raczej nie powinien wpłynąć negatywnie o ile nie przedawkujesz i nie będziesz pryskał w słońcu.
Pozdrawiam Janek
Mam jeszcze Revus, ale on działa chyba wgłębnie. Ja raczej wolałbym na razie kontaktowy środek. Aha pryskać też od spodu liści ?
Zastosuj Amistar i staraj się bardzo dokładnie opryskać cały krzak a więc liście od spodu także. Od dobrego doboru stężęnia oraz dokładnego oprysku zależy skuteczność oprysku.
Pozdrawiam Janek
Nie jestem pewien, czy na opakowaniu jest uwzględniony pomidor jeśli chodzi o stężenie to jakie powinno być?
Na moim jest 0, 8- 1 ml w 0, 8l /10m kw
Dziękuję bardzo za pomoc i wskazówki.