Morwa (Morus)
Re: Morwa i jej uprawa
--> GENIODEKT
dziękuję za zdjęcia!
Czy będzie ktoś w stanie odpowiedzieć - ile lat średnio czeka się na owocowanie drzewka - obecnie- wielkości 1m?
dziękuję za zdjęcia!
Czy będzie ktoś w stanie odpowiedzieć - ile lat średnio czeka się na owocowanie drzewka - obecnie- wielkości 1m?
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 17 sie 2014, o 20:56
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Kupiłem ze szkółki morwę. Na kartce pisało, że to morwa czarna.
Była to sobie taka witka w doniczce może 25cm.
Teraz rośnie już czwarty, albo piąty sezon. Kwitła i będzie mieć owoce.
Chcę jeszcze zaznaczyć, że nie jest szczepiona.
Była to sobie taka witka w doniczce może 25cm.
Teraz rośnie już czwarty, albo piąty sezon. Kwitła i będzie mieć owoce.
Chcę jeszcze zaznaczyć, że nie jest szczepiona.
-
- 30p - Uzależniam się...
- Od: 8 sty 2010, o 18:24
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Z tym owocowaniem, to jeszcze się okaże. Moja morwa od 3 lat pięknie kwitnie, a potem kwiatki opadają. Drzewo ma ok.4m.
--> DARKO52
u mnie było podobnie-teraz jest drugi rok w ziemi. Tj jeszcze chwilę poczekam
pozdrawiam
u mnie było podobnie-teraz jest drugi rok w ziemi. Tj jeszcze chwilę poczekam
pozdrawiam
O to trzeba czekać. Od tego roku jestem szczęśliwym posiadaczem morwy czarnej kupionej w marcu - a pierwsze listki dopiero od połowy maja. Już myślałem że po niej.
- Geniodekt
- 500p
- Od: 27 kwie 2014, o 20:45
Na 99% jesteś posiadaczem morwy białej o czarnych owocach. Morwa czarna "Morus Nigra" prawdopodobnie nie jest w stanie przetrwać naszej zimy w gruncie.
- corazonbianco
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 1 kwie 2012, o 11:22
Może i wiedzą, ale nie chcą klientom mieszać w głowie. Sprzeda morwę białą, ta zaowocuje czarnymi owocami i przyjdzie klient z reklamacją, że został wprowadzony w błąd. Wystarczyłoby oczywiście opisać etykietę "morwa biała czarnoowocowa", ale dla mniej rozgarniętych kupujących byłoby to chyba zbyt trudne do interpretacji
Nie lubię hortensji, zimy i śniegu oraz pastelowych kolorów w ogrodzie.
-
- 50p
- Od: 29 cze 2015, o 00:18
Oinone, mam morwę od 4 lat, krzew ok. 0,5 m wysokości, przyrasta 1 cm na rok, nigdy nie kwitła. Chyba nigdy nie doczekam się owoców.
- Geniodekt
- 500p
- Od: 27 kwie 2014, o 20:45
No to coś z twoją morwą nie tak. To jest silnie rosnące drzewo/krzak- używane m.in. do tworzenia żywopłotów. Fakt, że na owocowanie trzeba poczekać, ale moja dwuletnia morwa już co najmniej podwoiła, a do końca roku pewnie zdąży potroić swoją wysokość. Może daj jakieś zdjęcia
--> karolina 51
muszę zgodzić się z przedmówcą - coś jest nie tak...moja morwa biała czarnoowocowa od 2 lat siedzi w gruncie i również podwoiła swą objętość + pięknie się odrestaurowała po zniszczeniu w dużym procencie zimą 2013/14. Może podsyp ją delikatnie np. azofoską - moja rośnie na glinie i daje radę..
muszę zgodzić się z przedmówcą - coś jest nie tak...moja morwa biała czarnoowocowa od 2 lat siedzi w gruncie i również podwoiła swą objętość + pięknie się odrestaurowała po zniszczeniu w dużym procencie zimą 2013/14. Może podsyp ją delikatnie np. azofoską - moja rośnie na glinie i daje radę..
- Lukas99
- 100p
- Od: 22 paź 2013, o 16:38
- Kontakt:
Ja u siebie mam 6 morw, niby 3 miały być czarne, a 3 czarne. Lecz po liściach wnioskuję że mam tylko 6 morw białych . No ale nie będę ich wykopywał. Szczerze wątpiłem że dadzą sobie radę na glebie gliniastej jaka jest u mnie. W 1 roku marnie mi to wyglądało, co dziwne w tym roku mnie zaskoczyły i zaczęły mieć nawet spore przyrosty. Chyba nie doceniłem moich drzewek, i mimo wszystko morwa to bardzo żywotne drzewo. Nie ma gigantycznych przyrostów, ale są dosyć jak na takie warunki.
Śmierć ogrodnika w niczym nie zagraża drzewu. Ale jeśli drzewo będzie zagrożone, ogrodnik umiera dwukrotnie...
Głupiec i mędrzec nie widzą tego samego drzewa.
Głupiec i mędrzec nie widzą tego samego drzewa.
-
- 50p
- Od: 29 cze 2015, o 00:18
Zgadzam się z Wami, ze morwa to bardzo żywotne drzewo. Pamiętam z dzieciństwa u babci, niedaleko były tory a przed nimi żywopłot morwowy (jako zapora przed śniegiem w zimie), regularnie cięty i ciągle podrastał. Ale moja morwa wcale nie jest ekspansywna, była posadzona razem ze świdośliwą, w odległości 4m. Obydwie sadzonki były w doniczkach, jakieś 40 cm wysokie. Świdośliwa ma już 1.5 m wysokości, a biedna morwa niewiele podrosła. Wygląda na zdrową, liście jędrne, bez plam, nie usychają. Spróbuję podsypać azofoski, mam trochę na działce. Tylko czy teraz? czy trochę później?