Amatorzy pomidorów gruntowych. Część 5
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 26 sty 2013, o 20:47
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Amatorzy pomidorów gruntowych. Część 5
Mam takie pytanie ,czy radzicie mi opryskać pomidory jakimś preparatem,zaraz zacznie się sezon truskawkowy więc będe zajeta przez ok.2 tygodnie i pomidory będą bez opieki.W ubiegłym roku jak wróciłam już grasowała ZZ.Mam Ridomil ,Acrobat i Curzate ,który byłby najlepszy .Pomidory dotąd były pryskane co tydzień HT
Pozdrawiam Teresa
Pozdrawiam Teresa
- Marta50
- 30p - Uzależniam się...
- Od: 12 paź 2013, o 00:04
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
forumowicz wg. Twoich zaleceń opryskałam chore krzaki poczwórnym KSM ,oberwałam chore liście - w niedzielę,a wczoraj znowu oprysk ale HT 2,5ml / litr H2O chore i zdrowe krzaki.Na tę chwilę plamy na łodygach zastopowały,zostały tylko jasne czubki. Kwasku cytr.nie mam,za to cytryn mnóstwo w każdym ogrodzie.W jakich proporcjach można rozcieńczyć sok z cytryny do zakwaszenia gleby wokół pomidorów??? i które rośliny nie lubią wysokiego pH 7,8. Czy nadmiar wapnia 3750 utrudnia wchłanianie innych składników pokarmowych ???
Pozdrawiam Marta
Myślę, że sok z jednej średniej wielkości cytryny na 10 l wody.
Powiedz mi jeszcze, czy ta chloroza jest tylko na krzakach na których są plamy ?
Przy nadmiarze wapnia jest zakłócone pobieranie magnezu, potasu oraz mikroelementów : żelaza,manganu , cynku i boru.
PS. Poczwórnym KSM miały być zasmarowane plamy na łodygach , a nie pryskane krzaki.Nie można zbytnio przekraczać stężenia, bo grozi to deformacją liści.
Powiedz mi jeszcze, czy ta chloroza jest tylko na krzakach na których są plamy ?
Przy nadmiarze wapnia jest zakłócone pobieranie magnezu, potasu oraz mikroelementów : żelaza,manganu , cynku i boru.
PS. Poczwórnym KSM miały być zasmarowane plamy na łodygach , a nie pryskane krzaki.Nie można zbytnio przekraczać stężenia, bo grozi to deformacją liści.
- apw81
- 200p
- Od: 11 lis 2011, o 17:09
ostatnia szansa pytałaś kiedy sadziłam swoje pomidory. Ja to ryzykantka jestem z tymi sadzonkami- coś przed 10.maja. Moje tak jak Zuzi (jesteśmy z jednych okolic) przeżyły ulewy z wichurami a potem suszę. Miałam też bardzo kiepskie sadzonki ale naprawdę pięknie teraz rosną, zadbałam o nie w tym roku (gnojówka z pokrzyw dolistnie, raz saletra amonowa i raz oprysk dolistny wapnowitem i dwukrotny oprysk betoksonem na zawiązywanie owoców). Pierwszy raz mam tak dorodne sadzonki choć nie tak ładne jeszcze jak forumowicz czy Zuzi
pozdrawiam Asia
"Willst du ein Tag glücklich sein, betrinke dich. Willst du ein Jahr glücklich sein, heirate. Willst du ein Leben lang glücklich sein, werde Gärtner." Życie- to życie- nie miód, a jednak cud a jednak cud
"Willst du ein Tag glücklich sein, betrinke dich. Willst du ein Jahr glücklich sein, heirate. Willst du ein Leben lang glücklich sein, werde Gärtner." Życie- to życie- nie miód, a jednak cud a jednak cud
- Marta50
forumowicz chloroza jest tylko na krzakach z plamami.Nadmiar wapnia w glebie i podlewanie ze studni głębinowej powiększyło ilość wapnia,bo woda z kranu bywa biała ,a od miesiąca susza -deszcz padał dziś wieczorem.
Pozdrawiam Marta
Moje pytanie było celowe- Marta. Obawiam się, że ta chloroza- to nie z braku żelaza, a plamy na łodygach- to nie zaraza ziemniaczana.
Ile masz takich krzaków ?
Ile masz takich krzaków ?
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 26 lis 2009, o 18:14
apw81
Dzięki za odpowiedź odnośnie sadzenia, a kiedy siałaś? Zaintrygował mnie ten pomidor wielkości pięści. U mnie nie ma takich (siałam część pomidorów 2 lutego i sadziłam w kwietniu). Czy to z jakiejś wczesnej odmiany?
U mnie największy jest Pikuś siany 16 marca i sadzony 19 maja. Wielkoowocowe tak się nie zachowują.
Dzięki za odpowiedź odnośnie sadzenia, a kiedy siałaś? Zaintrygował mnie ten pomidor wielkości pięści. U mnie nie ma takich (siałam część pomidorów 2 lutego i sadziłam w kwietniu). Czy to z jakiejś wczesnej odmiany?
U mnie największy jest Pikuś siany 16 marca i sadzony 19 maja. Wielkoowocowe tak się nie zachowują.
Moje nowe imię Szansa
"Są ludzie, którzy tak boją się śmierci, że rezygnują z życia."
"Są ludzie, którzy tak boją się śmierci, że rezygnują z życia."
- Xeper
- 100p
- Od: 27 maja 2014, o 16:09
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Dziękuję za Wasze odpowiedzi! Ale mam jeszcze trochę pytań:
1. Czy HT można robić ze świeżego tymianku i oregano? Mam jedno i drugie w zielniku i mógłbym użyć zamiast suszek ze sklepu...
2. Tymol w czystej postaci (ca. 99%) jest również dostępny na allegro - czy to to samo co osiągamy z wyciągania olejków z tymianku/oregano? Jeśli tak, to czy można go stosować i w jakim stężeniu?
3. Czy wspomagać zapylanie kwiatów? Chodzi mi szczególnie o 2 krzaki, które mam w donicach na tarasie - tam mało bzyczków dociera...
1. Czy HT można robić ze świeżego tymianku i oregano? Mam jedno i drugie w zielniku i mógłbym użyć zamiast suszek ze sklepu...
2. Tymol w czystej postaci (ca. 99%) jest również dostępny na allegro - czy to to samo co osiągamy z wyciągania olejków z tymianku/oregano? Jeśli tak, to czy można go stosować i w jakim stężeniu?
3. Czy wspomagać zapylanie kwiatów? Chodzi mi szczególnie o 2 krzaki, które mam w donicach na tarasie - tam mało bzyczków dociera...
Ten rok jest rokiem wielkiej nauki. Wiem, że nic nie wiem ;)
- Marta50
forumowicz-na 20 krzaków sadzonych 2w1 zainfekowanych jest 8 + 1 tylko z żółtymi czubkami listków,reszta ma się dobrze,bez żadnych oznak. Były sadzone 20 .04.15 i od dwóch tygodni jem pomidorki Cherolla. Te zaatakowane to: Ildi , Cherolla i Truskawkowy. Ale zagadka,co tym biedakom dolega ??? Dziś ,po deszczu jest ok. plamy nie powiększają się, jutro zakwaszę ziemię bo teraz nie da się wejść ,tak dolało.
Pozdrawiam Marta
- leszek0921
- 50p
- Od: 28 mar 2014, o 07:50
Mam pytanie, czym pryskac pomidory żeby wiązały owoce, bo coś słabo u mnie i normalnie gdzie to się kupuje w Polsce, to będę szukać tu w Niemczech.
Pozdrawiam Kamilla
- kama_80
- 1000p
- Od: 30 wrz 2013, o 09:33
Leszku co to za odmiany? Wielgachne pomidorki już masz
Pozdrawiam Jola