Hippeastrum(zwartnica) cz.1

Rośliny doniczkowe
Zablokowany
Awatar użytkownika
Nela
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 18 paź 2006, o 17:09
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Zobacz na moją cebulę Picotee- kupiłam już jakiś czas temu- leżała w "kącie" i dopiero teraz wypuszcza pąki i to 2 ! Środkiem będą wychodzić liście- ale najpierw urosną łodygi z pąkami- potem po przekwitnięciu zaczną wychodzić liście :D Teraz mogę ja wsadzić do ziemi. :D

Obrazek
Biedny, kto gwiazd nie widzi bez uderzenia w zęby... St.J.Lec
pEtr
500p
500p
Od: 18 cze 2008, o 01:31

Post »

Mam takie pytanie... czy to że Hippeastrum ma trzy pąki jest normalne? Czy roślinka się nie wysila zbytnio i czy nie powinienem jej ulzyc?
Awatar użytkownika
Graszka 2
500p
500p
Od: 14 mar 2008, o 19:16

Post »

Kupiłam w tym roku dwie cebule z zapewnieniem sprzedającego , że są trzypędowe.
Są trzypędowe, są takie, które mają powyżej ośmiu kwiatów na jednym pędzie i takie , które potrafią zakwitnąć prawie bez pędu jak zimowity.
Awatar użytkownika
miaaa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 lut 2008, o 13:58
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Moi drodzy ja też od niedawna jestem posiadaczką "hipcia" :lol: z tego co zdążyłąm tu wyczytać to chyba odmiana Susan :D na razie raczkuję w tym temacie, ale zabieram się powoli za lekturę tego wątku od początku, bo w uprawie tej roslinki jestem zupełną amatorką :P
Awatar użytkownika
kozula
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 sie 2008, o 20:42
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

Witam !
Chciałabym przedstawić swoich podopiecznych , niestety nie robiłam zdjęć innym , a mam chyba z 10 odmian . Od paru lat cebul nie wykopuję , zdjęcia były robione na wiosnę . Obrazek Obrazek

Pozdrawiam . kozula
Awatar użytkownika
asiula
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 27 mar 2008, o 10:18

Post »

:shock: :shock: pięknie wygląda ta kępa chyba red lion
Awatar użytkownika
nusia
1000p
1000p
Od: 3 mar 2007, o 18:43

Post »

kozula jestem pod wrażeniem :P
Piękny widok.
Ten na dole to jaka odmiana?
Pochwal się pozostałymi :)
Awatar użytkownika
Nela
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post »

:D Obfitość tych czerwonych robi wrażenie. Spróbuję i ja takie same trzymać w jednej donicy i niech się rozmnażają- chciałabym widzieć taki okaz u siebie na parapecie. :wink: :D
Awatar użytkownika
misia
500p
500p
Od: 28 lip 2006, o 10:40

Post »

Witam,

Proszę o radę :)

Otóż w sierpniu przeniosłam mojego hipka na odpoczynek. Wyjmując cebule z doniczki zobaczyłam że ma przegniłe korzenie. Oberwałam je. Cebula została bez korzeni. Czy tę cebulę można posadzić (jest w dobrym stanie tyle że bez korzeni)?

Pozdraiwam
--
Beata
Awatar użytkownika
Nela
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post »

A kedy skończył kwitnienie? Jeżeli w sierpniu- to musi jeszcze rosnąć , bo nabiera sił do następnego kwitnienia. Ja bym do grudnia- stycznia potrzymała jeszcze w ziemi- potem nie podlewać i z końcem stycznia obcięła bym liście - i cebule do piwnicy- obsuszyć i trzymać w chłodnym miejscu ze 3 m-ce...A potem czekać na wypuszczenie nowych pąków... / Wszystko tak- mniej więcej- nie da sie dokładnie określic terminów.../
Awatar użytkownika
Graszka 2
500p
500p

Post »

kozula

Jak Ty to zrobiłaś :D Rewelacja.Gratulacje.
Ja kombinowałam i nie dałam rady nawet dwóch cebul razem wsadzić, wychodziła mi bardzo duża donica do dwóch dużych cebul. U mnie bardzo przyrastają.Jesienią nie mogłam wyjąć jednej cebuli z doniczki , która byla trochę trójkątna i minimalnie zachylona do środka.

Ale mam cztery czerwone i marzy mi się jedna donica dla nich i jedna dla trzech różowych.

Dzisiejszy widok. Jeden pęd przekwita, drugi rozkwita
Obrazek

Pozdrawiam.Graszka
Awatar użytkownika
kozula
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 sie 2008, o 20:42
Kontakt:

Post »

Do Niusi - niestety nie mam pojęcia jaka to odmiana . Uparcie kupuję od kilku lat ciemnoróżowego . Dorobiłam się już ładnej kolekcji , a różowego jak nie miałam tak nie mam dalej . Niektórymi jestem mile zaskoczona , innymi nie bardzo . Na pozostałe zdjęcia trzeba czekać do wiosny , bo nie robiłam .

Do Graszki - nic nie robię tylko karmię i na początku co roku przesadzam do większej donicy , później misy . Nie rozdzielam tylko przekładam cały klon wtedy jak ma martwe korzenie , żeby podrzucić troszkę świeżej ziemi i ew. upchnąć gdzieś z boku cebulę innej odmiany .Cebule są na wierzchu , więc można upychać do woli . Za parę dni dam fotkę jak teraz wyglądają. W tej misie jest 5 odmian , niestety nie trafiłam z terminem kwitnienia i są na raty . Czerwony na żywo zwala z nóg , kwiaty ma ogromne , w dodatku w słońcu opalizuje .
Jakieś marne zdjęcie jeszcze wygrzebałam , ale ten jest już chyba na forum w pełnej okazałości.
Obrazek

Pozdrawiam wszystkich kwiatomaniaków . kozula
Awatar użytkownika
Graszka 2
500p
500p

Post »

kozula, dziękuję.

Drugi pęd czerwonego ma sześć kwiatków w pąku , pierwszy miał cztery.Zaskoczył mnie.
Obrazek
Zablokowany

Wróć do „Rośliny DONICZKOWE, balkonowe, egzotyczne, tarasowe. Diagnostyka, identyfikacja, porady”