Pomidory-choroby i szkodniki cz.13
- Julia
- 200p
- Od: 11 wrz 2005, o 09:15
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Pomidory-choroby i szkodniki cz.13
Pomidor Mazarini w gruncie,
krzaczek ładny, bez plam,
a na nim spory już pomidorek z dużą brązową, bardzo twardą plamą,
Czyżby to juz była ZZ ?
Bardzo proszę o diagnozę!
krzaczek ładny, bez plam,
a na nim spory już pomidorek z dużą brązową, bardzo twardą plamą,
Czyżby to juz była ZZ ?
Bardzo proszę o diagnozę!
Piękno leży w oku patrzącego.
serdeczności - Julia
serdeczności - Julia
Julia
sucha zgnilizna ?
1. nie obrywaj
2. opryskaj same owoce np salertą wapniową lub CYTRYNIANEM WAPNIA (tu masz receptę: http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=42&t=52707 )
3. powód zbyt duża wilgotność podłoża
pacia30
Czy przypadkiem tam nie siedzi gąsiorek ? Niestety jakość zdjęć nie pozwala się przyglądnąć.
kurakao
Masz tu wzorcowy niedobór miedzi - liście zwijają się w tutkę.
biechu22
Łosz kurde, ale żyrafa
Po prawej na dole liść zwija się do góry - co by też świadczyło o niedoborze miedzi.
Poprzeglądaj zdjęcia kilka stron wstecz z podobnymi objawami.
Niska zawartość fosforu ogranicza pobieranie potasu i mikroelementów (żelaza, cynku i miedzi),
natomiast wysoka utrudnia pobieranie wapnia.
Mangan ogranicza pobieranie żelaza, miedź ? żelaza i manganu, natomiast cynk utrudnia pobieranie żelaza.
A stronie ipopom.inhort.pl piszą tak:
Niedobór miedzi jest przy nadmiernym nawożeniu azotem i fosforem
Więc jedni piszą że nadmiar fosforu, drudzy że niedobór wpływa na pobieranie miedzi, to ja już nie wiem
No nic jeszcze poszukam 3 źródła informacji
sucha zgnilizna ?
1. nie obrywaj
2. opryskaj same owoce np salertą wapniową lub CYTRYNIANEM WAPNIA (tu masz receptę: http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=42&t=52707 )
3. powód zbyt duża wilgotność podłoża
pacia30
Czy przypadkiem tam nie siedzi gąsiorek ? Niestety jakość zdjęć nie pozwala się przyglądnąć.
kurakao
Masz tu wzorcowy niedobór miedzi - liście zwijają się w tutkę.
biechu22
Łosz kurde, ale żyrafa
Po prawej na dole liść zwija się do góry - co by też świadczyło o niedoborze miedzi.
Poprzeglądaj zdjęcia kilka stron wstecz z podobnymi objawami.
Niska zawartość fosforu ogranicza pobieranie potasu i mikroelementów (żelaza, cynku i miedzi),
natomiast wysoka utrudnia pobieranie wapnia.
Mangan ogranicza pobieranie żelaza, miedź ? żelaza i manganu, natomiast cynk utrudnia pobieranie żelaza.
A stronie ipopom.inhort.pl piszą tak:
Niedobór miedzi jest przy nadmiernym nawożeniu azotem i fosforem
Więc jedni piszą że nadmiar fosforu, drudzy że niedobór wpływa na pobieranie miedzi, to ja już nie wiem
No nic jeszcze poszukam 3 źródła informacji
Chwieją się w polu maki purpurowe
Jakimś marzącym, sennym, dziwnym chwianiem...
W słonecznym blasku południa mdlejące...
- Julia
- 200p
- Od: 11 wrz 2005, o 09:15
Deerf super, że już wiem co to...bardzo dziękuję
Zapamiętam radę, żeby nie zrywać pomidora z krzaka.
Rozumiem, że muszę opryskać tylko chore owoce,
a zdrowe, bez oznak SZW nie?
Zapamiętam radę, żeby nie zrywać pomidora z krzaka.
Rozumiem, że muszę opryskać tylko chore owoce,
a zdrowe, bez oznak SZW nie?
Piękno leży w oku patrzącego.
serdeczności - Julia
serdeczności - Julia
Wszystkie, bo jeszcze moment a plamy pojawią się
na kolejnych owocach
na kolejnych owocach
Jeśli ktoś chce skorzystać w temacie SZW
http://www.maine.gov/dacf/php/gotpests/ ... rot-sd.pdf
http://www.maine.gov/dacf/php/gotpests/ ... rot-sd.pdf
Zredukuj też liczbę liści.Nadmierny wzrost wegetatywny sam w sobie może być przyczyną SZWJulia pisze:Rozumiem, że muszę opryskać tylko chore owoce,
Witam , chciałbym zapytać , czy można łączyć w jednym oprysku Mildex (0,3%) z Mikrokomplexem (0,5%) ?
-
- 200p
- Od: 13 maja 2015, o 12:14
Witam!
A czy na niedobór miedzi wystarczy nawożenie dolisne, nawozem z mikroelementami do pomidorów, czy trzeba inaczej uzupełnić braki?
A czy na niedobór miedzi wystarczy nawożenie dolisne, nawozem z mikroelementami do pomidorów, czy trzeba inaczej uzupełnić braki?
Widzę, że w temacie niedoboru miedzi powstała jakaś nerwica natręctw.
Zdjęcie nr 5 i rozdział "Physiological leaf roll"
http://www.maine.gov/dacf/php/gotpests/ ... e-okla.pdf
Jest tu też co nieco o pomidorach ze skręconymi wierzchołkami- zdjęcie nr 4. Częsta to tu przypadłość.
Zdjęcie nr 5 i rozdział "Physiological leaf roll"
http://www.maine.gov/dacf/php/gotpests/ ... e-okla.pdf
Jest tu też co nieco o pomidorach ze skręconymi wierzchołkami- zdjęcie nr 4. Częsta to tu przypadłość.
- mroovka
- 100p
- Od: 10 kwie 2014, o 18:13
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Dokładnie. Nie przesadzajmy też w drugą stronę...
Jakby każdy przeczytał cały wątek, na którym zadaje pytanie, to pewnie znalazłby odpowiedź.
Jeżeli tego nie robi (z braku czasu, bądź chęci), to niech pyta i nie kręci nosem, jeśli forma czy ton odpowiedzi nie do końca mu odpowiada.
Linków do polskich stron, dotyczących uprawy pomidorów i problemów z tym związanych, podano na forum setki, więc nie widzę powodu, dla którego nie można podać ang. Tłumacz średnio tłumaczy, ale ogólny sens łatwo wyłapać.
Oby więcej było chętnych do rzeczowych, fachowych odpowiedzi na problemy nas wszystkich, a mniej pretensji...
Jeszcze się taki nie urodził, co by wszystkim dogodził.
I na koniec - dzięki forumowicz
Jakby każdy przeczytał cały wątek, na którym zadaje pytanie, to pewnie znalazłby odpowiedź.
Jeżeli tego nie robi (z braku czasu, bądź chęci), to niech pyta i nie kręci nosem, jeśli forma czy ton odpowiedzi nie do końca mu odpowiada.
Linków do polskich stron, dotyczących uprawy pomidorów i problemów z tym związanych, podano na forum setki, więc nie widzę powodu, dla którego nie można podać ang. Tłumacz średnio tłumaczy, ale ogólny sens łatwo wyłapać.
Oby więcej było chętnych do rzeczowych, fachowych odpowiedzi na problemy nas wszystkich, a mniej pretensji...
Jeszcze się taki nie urodził, co by wszystkim dogodził.
I na koniec - dzięki forumowicz
Ola
forumowicz
W latach ubiegłych miałem dokładnie tak pozwijane liście w tutki i kruche na różnych odmianach. W tym właśnie pod kątem tych tutek w ramach doświadczenia dostały Cu i B póki co tego nie ma. Wyczytałem że kruchość wiąże się z brakiem boru.
A co do zdjęcia 4 to piszą o herbicydach, zgaduje że nikt z tych osób nie stosował
W zeszłym tak miałem i widzę że aby tradycji stało się za dość i w tym jednemu zaczyna deformować szczyt, nawet nie czekałem i wczoraj już poobrywałem i puszczam wilka.
Jeśli coś miało mu zaszkodzić i ja to spowodowałem to może być to właśnie Cu, bo akurat jest w rzędzie który był traktowany tylko miedzią. Z tym że pozostałe mają się bardzo dobrze. Ogólnie to doświadczalnie część popryskana była: mocznik + MgSO4 +Ti, Cu+Ti, wieloskładnikowy+Ti oraz grupa kontrolna.
kurakao
Jak już to dolistnie.
Haneczka2013
Niestety ale taka jest prawda czym więcej czytasz na jakiś temat, czym bardziej się zagłębiasz tym okazuje się że zamiast stawać się to łatwiejszym robi się coraz bardziej skomplikowane
Czym mniej wiesz tym śpisz spokojniej
W latach ubiegłych miałem dokładnie tak pozwijane liście w tutki i kruche na różnych odmianach. W tym właśnie pod kątem tych tutek w ramach doświadczenia dostały Cu i B póki co tego nie ma. Wyczytałem że kruchość wiąże się z brakiem boru.
A co do zdjęcia 4 to piszą o herbicydach, zgaduje że nikt z tych osób nie stosował
W zeszłym tak miałem i widzę że aby tradycji stało się za dość i w tym jednemu zaczyna deformować szczyt, nawet nie czekałem i wczoraj już poobrywałem i puszczam wilka.
Jeśli coś miało mu zaszkodzić i ja to spowodowałem to może być to właśnie Cu, bo akurat jest w rzędzie który był traktowany tylko miedzią. Z tym że pozostałe mają się bardzo dobrze. Ogólnie to doświadczalnie część popryskana była: mocznik + MgSO4 +Ti, Cu+Ti, wieloskładnikowy+Ti oraz grupa kontrolna.
kurakao
Jak już to dolistnie.
Haneczka2013
Niestety ale taka jest prawda czym więcej czytasz na jakiś temat, czym bardziej się zagłębiasz tym okazuje się że zamiast stawać się to łatwiejszym robi się coraz bardziej skomplikowane
Chwieją się w polu maki purpurowe
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 17 kwie 2008, o 11:49
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Dokładnie! Miałam problem z pomidorami, były takie przysadziste i bardzo, ale to bardzo ciemnozielone z lekkim odcieniem fioletowym- wyczytałam- brak wapna!? Dałam do gleby wapno magnezowe, innego tu nie dostałam, potem lało przez dwa dni. Po około 20-stu dniach pomidory nadal były bardzo ciemnozielone ale z odcieniem niebieskim, znowu szperałam, no i okazało się, że prawdopodobnie brak miedzi. To było prawdopodobne bo nie robiłam pierwszego oprysku miedzianem. Tydzień temu opryskałam mimo kwitnącego już 3-go grona miedzianem. Dziś już widzę różnice między liśćmi starymi a wierzchołkowymi- te nowe mają już normalny kolor. A wydawałoby się- ogródek powstał tej wiosny, po trawniku (od 30-stu lat, czyli od daty wybudowania domu), wcześniej były tu farmy, więc powinny być w miarę wszystkie składniki w glebie, glina ale woda szybko wsiąka. Wydawałoby się -idealna ziemia! Wypoczęta, a tu guzik z pętelką.Deerf pisze: Haneczka2013
Pozdrawiam! Gienia.
- ullak
- Od: 10 mar 2015, o 11:45
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Dlaczego miała by być wypoczęta po trawniku - przecież ciągle produkowała trawę, i ta trawa chyba była koszona i usuwana?
Słomiany zapał, czyli u leniwego ogrodnika
Tilling the soil is the equivalent of an earthquake, hurricane, tornado, and forest fire occurring simultaneously to the world of soil organisms.
USDA
Tilling the soil is the equivalent of an earthquake, hurricane, tornado, and forest fire occurring simultaneously to the world of soil organisms.
USDA
-
- Od: 17 kwie 2008, o 11:49
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
No i była nawożona, z tego co wiem od poprzedniej właścicielki. Trawa nie potrzebuje aż tylu składników co chcą mieć pomidory.
Pozdrawiam! Gienia.