Ja akurat stosuję do oprysku mydło potasowe z czosnkiem, ale spojrzałam na skład mojego płynu do mycia naczyń (nie mogę podać nazwy, by nie robić reklamy, ale producent chwali się, że 1.zawiera naturalne składniki aktywne, 2.związki powierzchniowo czynne pochodzenia roślinnego o wysokiej i szybkiej biodegradacji, 3.Brak szkodliwych substancji chemicznych, jak fosforany, borany, formaldehyd, NTA, EDTA, związki chlorowcoorganiczne, PCW .... itd. ale nie to jest tu najistotniejsze) i jakoś mnie tak nie przeraził jak składy powszechnie stosowanych chemicznych preparatów do zwalczania mszyckaLo pisze:mymysteryy
Wiesz jaki skład ma płyn do mycia naczyń,że tak go polecasz?Z ekologią nie ma wiele wspólnego.
Papryczka chili-jak pielęgnować cz.4
- mymysteryy
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 6 sie 2014, o 07:58
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Papryczka chili-jak pielęgnować cz.4
- MARIOooZIOOM
- 100p
- Od: 25 lut 2014, o 17:46
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Gekoon confidor jest chemiczny, ja gdybym u siebie w foli gdzie jest kilkadziesiąt tysięcy kwiatów bawił się w ekologie to mszyce wszystko by zeżarły
- BobejGS
- Od: 31 lip 2013, o 17:44
- Kontakt:
No właśnie.
Rozróżniajmy te dwie sprawy. Uprawę amatorską, a profesjonalną z ogromną ilością sadzonek.
To kwestia idndywidualna czym każdy z nas będzie pryskać ale pozwólmy każdemu poznać opinie z innego punktu. Niech zna opinie osób stosujących naturalne opryski, tak samo jak chemiczne.
Sam później zdecyduje co wybrać.
Rozróżniajmy te dwie sprawy. Uprawę amatorską, a profesjonalną z ogromną ilością sadzonek.
To kwestia idndywidualna czym każdy z nas będzie pryskać ale pozwólmy każdemu poznać opinie z innego punktu. Niech zna opinie osób stosujących naturalne opryski, tak samo jak chemiczne.
Sam później zdecyduje co wybrać.
-
- Od: 17 kwie 2013, o 12:13
Terapie naturalne mają to do siebie,że nie zawsze działają."Pani sobie ziółek zaparzy,jak nie pomogą,to na pewno nie zaszkodzą". .W ekologicznych poradnikach przeciw mszycom polecany jest wyciąg z liści pomidorów lub ziemniaków.Co zastosować na mszyce żerujące na w/w roślinach?Wyciąg z porzeczki,wiśni
czy innych ogórków?
czy innych ogórków?
-
- 200p
- Od: 14 kwie 2014, o 16:28
Witam jednak przesadziłam moją papryczkę,zanim ktoś zdołał mi odpisać .To moja największa papryczka,czy powinnam ją przyciąć,bo nie wiem kiedy przestaie rosnąć.
Co ile ją nawozić florovitem do pelargonii.
https://imageshack.us/i/f089Wft5j
https://imageshack.us/i/ipcw7cyRj
Co ile ją nawozić florovitem do pelargonii.
https://imageshack.us/i/f089Wft5j
https://imageshack.us/i/ipcw7cyRj
- minia821
- 500p
- Od: 20 wrz 2010, o 13:48
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Monika daj tej papryce już spokój.
Ona teraz po przesadzeniu trochę przystopuje ze wzrostem.
A co nawożenia, to poczytaj wątki, bo Florovit ostatnio nie jest tu polecany.
Ona teraz po przesadzeniu trochę przystopuje ze wzrostem.
A co nawożenia, to poczytaj wątki, bo Florovit ostatnio nie jest tu polecany.
Pozdrawiam Kaśka
- sachel
- 100p
- Od: 14 lut 2014, o 14:10
Nie mecz tej papryki, daj jej odpocząć od.. siebie.. ;)
i po co 2 w jednej doniczce? moja Aji Francos była sama w takiej doniczce i tez tak początkowo wyglądała, a pod koniec sezonu cala doniczka była przerosnieta korzeniami
i po co 2 w jednej doniczce? moja Aji Francos była sama w takiej doniczce i tez tak początkowo wyglądała, a pod koniec sezonu cala doniczka była przerosnieta korzeniami
- ullak
- Od: 10 mar 2015, o 11:45
Przepis na BIAŁY OLEJ na mszyce:
2 szklanki oleju
1/2 szklanki czystego mydła
Wymieszać i wstrząsnąć. Dodawać 10 ml na l wody.
Druga wersja:
1/2 szklanki oleju
Łyżka startego mydła
1 szklanka wody
Wymieszać i wstrząsnąć, gotowe do użycia.
Nie stosować w upały ani na miękkich/owłosionych liściach.
To z tej strony:
http://deepgreenpermaculture.com/diy-in ... en-sprays/
Wypróbowałam wersję ze startym mydłem i działała bardzo dobrze. Zamierzam jeszcze wypróbować z mydłem potasowym/ogrodniczym w płynie, bo chyba będzie miało najprzyjaźniejszy skład?
2 szklanki oleju
1/2 szklanki czystego mydła
Wymieszać i wstrząsnąć. Dodawać 10 ml na l wody.
Druga wersja:
1/2 szklanki oleju
Łyżka startego mydła
1 szklanka wody
Wymieszać i wstrząsnąć, gotowe do użycia.
Nie stosować w upały ani na miękkich/owłosionych liściach.
To z tej strony:
http://deepgreenpermaculture.com/diy-in ... en-sprays/
Wypróbowałam wersję ze startym mydłem i działała bardzo dobrze. Zamierzam jeszcze wypróbować z mydłem potasowym/ogrodniczym w płynie, bo chyba będzie miało najprzyjaźniejszy skład?
Słomiany zapał, czyli u leniwego ogrodnika
Tilling the soil is the equivalent of an earthquake, hurricane, tornado, and forest fire occurring simultaneously to the world of soil organisms.
USDA
Tilling the soil is the equivalent of an earthquake, hurricane, tornado, and forest fire occurring simultaneously to the world of soil organisms.
USDA
- krynka
- Od: 13 sty 2014, o 19:27
A tym olejem da się pryskać po roślinie? Może to pędzelkiem trzeba nanosić?
Pozdrawiam serdecznie- Ela
- ullak
- Od: 10 mar 2015, o 11:45
Łatwo się pryska.
Słomiany zapał, czyli u leniwego ogrodnika
USDA
USDA
-
- 200p
- Od: 14 kwie 2014, o 16:28
Niestety mam więcej sadzonek i chce zeby jak najmniej doniczek użyć,wiec do większej dalam 2.sachel pisze:Nie mecz tej papryki, daj jej odpocząć od.. siebie.. ;)
- kama_80
- 1000p
- Od: 30 wrz 2013, o 09:33
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Szkoda tylko, że taki olej czopuje spryskiwacz. Miałam miksturę z łyżeczką sody, litrem wody i łyżką oleju. Musiałam długo płukać w gorącej wodzie dyszę i część psikającą by pozbyć się oleju. Co kto lubi. Natomiast na mszyce na róży to zadziałało. Sama róża błyszczy się nieziemsko... Papryka jakoś takim lepiszczem potraktowana nie podobałaby mi się.
Moje papryki strasznie gęste się zrobiły. Zrzucam to na ciągłe deszcze i chłód. Kwiaty śpią. Miałam już zrobić oprysk dolistny florowitem do pelargonii a tu piszecie, że się nawóz zepsuł. Pytałam w ogrodniczym ale nic nie wiedziali by się od ubiegłego roku skład nawozu zmienił
Moje papryki strasznie gęste się zrobiły. Zrzucam to na ciągłe deszcze i chłód. Kwiaty śpią. Miałam już zrobić oprysk dolistny florowitem do pelargonii a tu piszecie, że się nawóz zepsuł. Pytałam w ogrodniczym ale nic nie wiedziali by się od ubiegłego roku skład nawozu zmienił
Pozdrawiam Jola
-
- 20p - Rozkręcam się...
- Od: 15 cze 2015, o 10:35
No bo skład się nie zmienił, zmieniły się przepisy ;) Okazało się że zawiera konserwant, który bodajże nie jest dopuszczony do użycia na żywności Teraz producent musi umieścić info o tym na opakowaniu, wcześniej tego nie robił więc wszyscy radośnie i nieświadomie się podtruwali.