Sukulentowy Meksyk - ejacek
-
- 200p
- Od: 24 sty 2011, o 13:56
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Sukulentowy Meksyk - ejacek
Dopiero jak przyniosłam moją agawę i porównałam z Twoimi zdjęciami to stwierdziłam, że jednak wygląda tak samo jak agawa na drugim zdjęciu. Wobec tego proszę o nazwę tej drugiej.
Pozdrawia Urszula.
- ejacek
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 16 lis 2008, o 19:58
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Druga to Agave isthmensis.
No właśnie jakiś czas temu pytałem i zdania są podzielone co do zimotrwałości , dlatego postanowiłem moje delospermy trzymać w pojemnikach. Choć niektórzy twierdzą , że wytrzymują na zewnątrz cały rok.raflezja pisze:Ale ładnie kwitnie delosperma!
A wiesz, że ja taką, albo prawie taką trzymam w ogrodzie przez cąły rok?
-
- Od: 1 lut 2011, o 15:10
Na Agave potatorum ostrzę sobie od dawna ząbki, mimo zniechęcającego tempa wzrostu. Mała piękność! Reszta też kusząca, ale gabaryty stanowią dla mnie skuteczny ogranicznik. Trzymam kilka większych w pracy - otrzymane niegdyś z ogrodu botanicznego w Poznaniu, ale nie mam pojęcia jak się nazywają - próbowałam je zidentyfikować, ale bez skutku - kiedyś je pokażę w swoim wątku i poproszę, żebyś rzucił okiem - może je rozpoznasz...Uwielbiam takie z wyraźnymi śladami/odciskami sąsiednich liści z okresu kiedy były jeszcze stulone podczas rozwoju (czy u agawy w ogóle można mówić o pąku liściowym???)
A ta rozeta o liściach biało obrzeżonych (fot nad Delosperma) to też agawa, czy Furcraea?
A ta rozeta o liściach biało obrzeżonych (fot nad Delosperma) to też agawa, czy Furcraea?
- piasek pustyni
- Od: 10 cze 2012, o 11:33
Nieprzeciętne widoki u Ciebie, zacne i godziwe okazy... Co do agaw, jestem całkowicie jak najdalej. Niestety, jakoś do: haworcji, juk, dracen, agaw kompletnie nie mam ręki. Pomijam, że miejsca również, ale z tymi grupami roślin zawsze mi było nie po drodze. Zdecydowanie jednak podziwiam je u innych - jak teraz u Ciebie
- ejacek
No właśnie to jest ten ból , że mam wszystkie trzy już dość długo i ani razu nie kwitły. Dlatego szczególnie z zazdrością oglądam kwitnące u innych.raflezja pisze:Piękne i dorodne! Kwitły Ci?
Jacku,
u Ciebie jak zawsze piękne rośliny. Trzymam kciuki aby Steniaki jak najszybciej pokazały kwiaty
u Ciebie jak zawsze piękne rośliny. Trzymam kciuki aby Steniaki jak najszybciej pokazały kwiaty
- ejacek
Jeśli sama te swoje próbowałaś zidentyfikować i bez skutku to nie wiem czy dam radę ?bebos pisze:Na Agave potatorum ostrzę sobie od dawna ząbki, mimo zniechęcającego tempa wzrostu. Mała piękność! Reszta też kusząca, ale gabaryty stanowią dla mnie skuteczny ogranicznik. Trzymam kilka większych w pracy - otrzymane niegdyś z ogrodu botanicznego w Poznaniu, ale nie mam pojęcia jak się nazywają - próbowałam je zidentyfikować, ale bez skutku - kiedyś je pokażę w swoim wątku i poproszę, żebyś rzucił okiem - może je rozpoznasz...Uwielbiam takie z wyraźnymi śladami/odciskami sąsiednich liści z okresu kiedy były jeszcze stulone podczas rozwoju (czy u agawy w ogóle można mówić o pąku liściowym???)
Co do potatorum ... , jest pełno agaw miniatur i średnich nawet na aledrogo , tylko mieć kasę i kupować
Ja zdecydowaną większość z tych co mam to mam albo z sadzonek najmniejszego sortu w granicy 5zł , albo z nasion.
Ta nad Delospermą to Agave angustifolia var. marginata , ale Furcraea też mam , jednak nie w szklarni bo jest od agaw wrażliwsza na zimno.
Można mówić nie tyle o pąku liściowym co stożku wzrostu Tak mi się wydaje.
- ejacek
Dziękuję za pochwały. Masz rację że to trzeba czuć co kogo kręci i co chce mieć u siebie , dobrze że pod tym względem się różnimy , przynajmniej jest co na forum ogladać , kto ma jaki styl prowadzenia swojej kolekcji .piasek pustyni pisze:Nieprzeciętne widoki u Ciebie, zacne i godziwe okazy... Co do agaw, jestem całkowicie jak najdalej. Niestety, jakoś do: haworcji, juk, dracen, agaw kompletnie nie mam ręki. Pomijam, że miejsca również, ale z tymi grupami roślin zawsze mi było nie po drodze. Zdecydowanie jednak podziwiam je u innych - jak teraz u Ciebie
-- Śr 17 cze 2015 21:05 --
Ja je już tak długo mam u siebie że już na kwiaty nie liczę , nie wiem co źle robię Piszą , że trzeba je prędzej wybudzać itd , a one i tak ani drgną w tym temacieAleksandraBdg pisze:Jacku,
- hen_s
- Od: 16 paź 2010, o 15:24
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Obrazy mówią głośno i wyraźnie: ładnie tutaj!
- piasek pustyni
- Od: 10 cze 2012, o 11:33
No kurcze bardzo ładnie, no! Moje astraki