Apteka na działce i w domu cz. II
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 5 lip 2008, o 06:39
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Apteka na działce i w domu cz. II
Dostałam dzisiaj 2 reklamówki płatków maku polnego.Co można z nich zrobić oprócz nalewki ? Wiem ,że mak polny ma właściwości lecznicze,ale znalazłam tylko przepis na nalewkę .No i suszenie płatków.
pozdrawiam Marzena
Spis moich linków
Spis moich linków
- grazynarosa22
- Od: 16 mar 2009, o 12:18
To ja też chce ten przepismarzena 63 pisze:Krysiu
a ja ruszam w sobotę po kolejną porcję płatków ,bo muszę zrobić jeszcze eliksir różany.Ten co nastawiłam w tamtym tygodniu jest tak dobry ,że zrobię chyba jeszcze ze 3 litry Codziennie zwiększam częstotliwość mieszania ,żeby tylko móc oblizać częściej łyżkę
Krysiu-podasz ???
Mam u siebie pięknie kwitnacy czarny bez.
Co mozna zrobić z jego kwiatów oprócz syropku
Co mozna zrobić z jego kwiatów oprócz syropku
-
Ja oprócz syropu robię nalewkę z kwiatów czarnego bzu
pozdrawiam Marzena
Spis moich linków
Spis moich linków
Dziękuje Marzenko
Czyli robimy syropek a potem dodajemy alkohol
Czyli robimy syropek a potem dodajemy alkohol
-
Ja zalewam kwiaty gorącym syropem.Odstawiam na kilka dni ,co jakiś czas mieszając .Sprawdzam ,czy czasem nie fermentuje .Po kilku dniach odcedzam syrop i dolewam alkohol.Odstawiam w chłodne miejsce na 4 tygodnie .
Przepisy są różne ,więc można zrobić wg własnego uznania.Każda na pewno będzie dobra
Przepisy są różne ,więc można zrobić wg własnego uznania.Każda na pewno będzie dobra
pozdrawiam Marzena
Spis moich linków
Spis moich linków
Marzenko po raz kolejny.
Eliksir z platków róży zrobiony,a nalewka z kwiatów czarnego bzu w trakcie
Syropek z bzu z wodą mineralną i kostką lodu na upały - pycha
Eliksir z platków róży zrobiony,a nalewka z kwiatów czarnego bzu w trakcie
Syropek z bzu z wodą mineralną i kostką lodu na upały - pycha
- christinkrysia
- Od: 26 maja 2006, o 18:37
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Brawo
Produkcja idzie pełną parą ... u mnie szałwia ( głównie do suszenia) ale sporo kwiatów mrożę bo lubię dodawać świeże do herbat - wspaniały aromat a także jako przyprawa w kuchni.
Lada chwila cięcie i suszenie melisy, tymianku bo pojawiły się pierwsze kwiaty więc idealny czas.
Co do bzu czarnego - przez jakiś czas robiłam syropy z kwiatów i owoców, a kiedyś tez oranżadę z kwiatów bzu ... musowała jak dobry szampan.
Jednak po pewnym czasie przesyt czy coś innego spowodowało,że na sam zapach juz mnie mdli a szkoda
Minęło kilka lat i wstręt nie mija.
Produkcja idzie pełną parą ... u mnie szałwia ( głównie do suszenia) ale sporo kwiatów mrożę bo lubię dodawać świeże do herbat - wspaniały aromat a także jako przyprawa w kuchni.
Lada chwila cięcie i suszenie melisy, tymianku bo pojawiły się pierwsze kwiaty więc idealny czas.
Co do bzu czarnego - przez jakiś czas robiłam syropy z kwiatów i owoców, a kiedyś tez oranżadę z kwiatów bzu ... musowała jak dobry szampan.
Jednak po pewnym czasie przesyt czy coś innego spowodowało,że na sam zapach juz mnie mdli a szkoda
Minęło kilka lat i wstręt nie mija.
-
Ja też planuję zamrozić miętę,liście babki lancetowatej .W tamtym roku ścięłam całą miętę późną jesienią i wszystko zamroziłam.Miałam do wiosny.
Teraz czekam na kwiaty lipy
A to moje zbiory z soboty-2kg płatków
zrobiłam z nich 4 słoiczki konfitury i reszta poszła na sok.Już połowę rozdałam w pracy,ale nie zdradziłam miejsca ,gdzie rosną róże w w bardzo dużych ilościach ,bo mam ochotę jeszcze raz jechać na zbiory.
No i oczywiście zalałam 1 słoik litrowy na eliksir
Konfitura wyszła mi trochę z goryczką,ale to chyba przez to ,że nie odcięłam białych końcówek,chociaż w soku nie wyczuwa się goryczki
Płatki ,które zostały po odciśnięciu soku zamroziłam ,bo chcę je dołożyć do marmolady jabłkowej.
Teraz czekam na kwiaty lipy
A to moje zbiory z soboty-2kg płatków
zrobiłam z nich 4 słoiczki konfitury i reszta poszła na sok.Już połowę rozdałam w pracy,ale nie zdradziłam miejsca ,gdzie rosną róże w w bardzo dużych ilościach ,bo mam ochotę jeszcze raz jechać na zbiory.
No i oczywiście zalałam 1 słoik litrowy na eliksir
Konfitura wyszła mi trochę z goryczką,ale to chyba przez to ,że nie odcięłam białych końcówek,chociaż w soku nie wyczuwa się goryczki
Płatki ,które zostały po odciśnięciu soku zamroziłam ,bo chcę je dołożyć do marmolady jabłkowej.
pozdrawiam Marzena
Spis moich linków
Spis moich linków
- corazonbianco
- Od: 1 kwie 2012, o 11:22
Ja też zbieram płatki róży. Mam swoje miejsce - długi szpaler żywopłotu przy ogródkach działkowych, tyle, że ja suszę płatki, mielę, mieszam z sumakiem i zmielonymi kwiatami hibiskusa i używam jako przyprawy do słodkich dań, głównie do jogurtu i twarogu. Robię m.in. lody jogurtowo-różane. Przetworów nie robię, bo wymagają użycia cukru, a ja go w ogóle nie używam, wszytko słodzę słodzikiem. Ale tak sobie myślę, że może w tym roku zrobię chociaż nalewkę z płatków róży.
Nie lubię hortensji, zimy i śniegu oraz pastelowych kolorów w ogrodzie.
-
Czy ten sumak ,to takie drzewko - chwast ,co ro wszędzie rośnie i ciężko jest go wytępić? Jeśli tak ,to co z niego suszysz?Liście ,czy te szyszki czerwone?
pozdrawiam Marzena
Spis moich linków
Spis moich linków
Witam
Czy ktoś robił syrop i nalewkę z szyszek /zielonych/ sosnowych
Czy ktoś robił syrop i nalewkę z szyszek /zielonych/ sosnowych
-
Ja robiłam syrop z młodych zielonych szyszek. Szyszki kroiłam i zasypywałam cukrem tak samo jak pędy sosny.Po kilku tygodniach zlałam syrop ,odcisnęłam szyszki.Syrop zagotowałam i przelałam do słoiczków.Ma bardziej intensywny zapach i smak niż pędy sosny-przynajmniej ja tak myślę.
Szyszki ,które mi zostały po odciśnięciu zalałam gorącą wodą i ponownie zlałam .Miałam fajny napój do picia na bieżąco
Szyszki ,które mi zostały po odciśnięciu zalałam gorącą wodą i ponownie zlałam .Miałam fajny napój do picia na bieżąco
pozdrawiam Marzena
Spis moich linków
Spis moich linków