Mam taki, ale jeszcze go nie wypróbowałam.
3 szklanki startej cukinii
1,5 szklanki bułki tartej
1 duża cebula
20 dkg sera żółtego (jak jest za mało to pasztet jest za kruchy)
1 - 2 marchewki
4 jajka surowe
4 jajka ugotowane na twardo
0,5 szklanki oleju
natka pietruszki
sól, pieprz, Vegeta
masło
Cukinię osączamy z soku, lekko solimy. Dodajemy starte na tarce (grube oczka); cebulę, marchewkę, jajka, ser. Dodajemy olej, bułkę tartą, surowe żółtka, sól, pieprz, Vegetę i posiekaną natkę pietruszki.
Dokładnie mieszamy, do masy dobrze wyrobionej dodajemy pianę z białek i delikatnie mieszamy.
Ciasto wylewamy do mocno wysmarowanej masłem i wysypanej bułką formy keksowej.
Pieczemy ok. 70 minut w temp. 160 - 180 stopni.
Jeszcze podobny, ale trochę inny skład:
2 szklanki cukinii startej na drobnej jarzynówce i odciśniętej z wody
1 szklanka bułki tartej
1/3 szklanki oleju
4 jajka
10-15 dkg startego żółtego sera
2 płaskie łyżki kaszy manny
2 drobno posiekane cebule
czosnek, natka pietruszki , sól ,pieprz i przyprawy jakie kto lubi.
Sposób wykonania mi wcięło
![wybij to sobie ;:14](./images/smiles/martelo.gif)
.