Dąb czerwony ( Quercus rubra )

Rozpoznawanie roślin na podstawie zdjęć.
Awatar użytkownika
judyta
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 lut 2008, o 14:08
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Jakikolwiek on jest :wink: ma swoje miejsce i będzie sobie majestatycznie rósł.Rośnie bardzo szybko..ale i tak nie dane mi będzie go zobaczyć w czasie całej jego świetności...eh za choć 100 lat :cry: Koteczko-skoro masz czerwone dęby-zechciej porównać kształt ząbkowana liścia.Dęby szypułkowe mają ząbki chyba bardziej wyokrąglone.Podobno ilość ząbkowania także odróżnia gatunki.A cena- psia kompletnie, aż wstyd mówić-ale to ona właśnie między innymi jest sprawcą moich wątpliwości.Uwaga podaję cenę-5 zł, po targach zapłaciłam 2 zł, był bidniutki.
Awatar użytkownika
judyta
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 lut 2008, o 14:08

Post »

Chwaścik heheh..świetny przykład..robi co chce..to jest piękne-ale muszę powiedzieć, że o ile ubiegłej jesieni nie wymagałam od tego młodzieniaszka przebarwień o tyle w tym roku mocno mu sie przyjrzę.Pokazujesz maluchy wybarwione, zatem może należy wymagać..hehe.
Awatar użytkownika
kocica
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 wrz 2007, o 16:42
Kontakt:

Post »

Cena jest ok. W szkółkach - u producentów kupuje się je góra za 2 zł. Są to świeżo ukorzenione dęby.
Moje wątki
Pozdrawiam, Ewa.
Awatar użytkownika
Fi
100p
100p
Od: 18 kwie 2009, o 19:46

Post »

Jest jeszcze jedna możliwość - to może być dąb szkarłatny. Myślę, jednak, że skoro szkółkarz mówił, że czerwony, to czerwony.

Zna ktoś jakieś sposoby na odróżnianie dębu czerwonego od szkarłatnego? W moim mieście i okolicznych lasach rośnie ich sporo, myślę, że to szkarłatne, ale nie jestem pewien.
Awatar użytkownika
hermanvip
100p
100p
Od: 26 cze 2008, o 14:47

Post »

Liście dębów charakteryzują się tym że każdy jest właściwie inny... dopiero dość duże drzewka mają praktycznie każdy liść 100 procentowo prawidłowy dla gatunku:) a to jest raczej na pewno dąb czerwony. Daj mu czas a się przebarwi na pewno:) no chyba że to bardzo podobny do niego dąb błotny:)
Awatar użytkownika
Fi
100p
100p
Od: 18 kwie 2009, o 19:46

Post »

Dąb błotny raczej nie, ma bardziej powcinane liście, ale, jak wspomniałem wcześniej, mógłby to być dąb szkarłatny. Wedle mojej wiedzy jest to jednak dąb czerwony.
Hex2
200p
200p
Od: 27 lip 2011, o 09:42
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Czemu dab czerwony nie jest o tej porze roku zielony?

Post »

Kochani,
wszystkie moje deby czerwone maja liscie w kolorze soczystej zieleni, a jeden odszczepieniec ma liscie czerwone:

Obrazek

Co z nim jest nie tak?

H.
Awatar użytkownika
mateo
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 kwie 2009, o 20:49
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Czemu dab czerwony nie jest o tej porze roku zielony?

Post »

O tej samej porze zaczął wypuszczać liście?
Hex2
200p
200p
Od: 27 lip 2011, o 09:42

Post »

Wszystkie wypuscily liscie mniej wiecej w tym samym czasie. Moze ten czerwony nawet jako pierwszy.

H.
Tomek_MM
500p
500p
Od: 6 mar 2009, o 13:18

Post »

To częste wśród dębów, nie tylko czerwonych. Tak jak ludzie, każdy inny jest, tak samo jak każdy dąb czerwony inaczej się przebarwia jesienią tak i wiele z nich może odbiegać kolorem wiosną. Widać to w szkółce jak są kwatery po kilka tysięcy dębu, duża część wiosną tak ma ale z czasem normalnie zielenieją.
arotang
50p
50p
Od: 15 cze 2015, o 20:48

Dąb czerwony ( Quercus rubra )

Post »

Dęby kanadyjskie - również ciekawi mnie ten wątek.
Poszukuję dębów o słodkich owocach, bez taniny. Na kontynencie północnoamerykańskim jest sporo gatunków dębow o słodkich żołędziach - warto to sprawdzić.
lucynda
200p
200p
Od: 4 sty 2015, o 19:39

Re: Orzesznik / Jesion ?!

Post »

Nigdy tych żołędzi nie próbowałam, więc nie wiem jaki mają smak , ale wydaje mi się , że zostały sprowadzone dla drewna i bardzo łatwej uprawy. Przez leśników są uważane obecnie za chwasty zagrażające rodzimym gatunkom. Jest nawet zakaz ich rozmnażania w szkółkach leśnych.
Pozdrawiam Lucyna
arotang
50p
50p

Post »

aha - Czyli dęby czerwone. Słuchałem już kilka opinii o ich ekspansji w okolicach Tarnowa. Jako jadalne nieprzydatne bez ługowania popiołem. To nic nadzwyczajnego. Jedną głupotą było sadzenie wszystkiego "wszędzie gdzie popadnie" kolejną głupota jest zwalczanie wszystkiego niezależnie czy przynosi korzyści czy nie. Polityka i jej niuanse.
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
krzysiek86
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 maja 2008, o 20:29
Kontakt:

Post »

Dąb czerwony o ile mnie pamięć nie myli to inwazyjny jest w całej Polsce nie tylko Tarnowie :-)
arotang
50p
50p

Post »

Wybacz proszę, ale na pogórzu tej inwazywności nie widzę. A że ustawodawca wrzuci coś w rubryczkę inwazyjny to jeszcze nie znaczy, że w każdych warunkach siedliskowych wygrywa z rodzimymi.

Po wtóre. Jak na siedlisku boru mieszanego odnawia się głównie dąb czerwony a nie sosna, to przy trzebierzach drewno dębu czerwonego idzie jak woda a sosna zalega na składzie. Sosna pospolita średnicy około 25 cm a inwazyjny dąb czerwony w tym samym czasie 0,5 m kłody daje. Ja się pytam co w takich warunkach jest bardziej opłacalne?
ODPOWIEDZ

Wróć do „Identyfikacja roślin ogrodowych. FOTO”