Pięciornik krzewiasty
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 21 lis 2012, o 18:13
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Pięciornik krzewiasty
Ja posadziłem 1,2 m od siebie i szczerze mówiąc maja sporo miejsca, szczególnie po przycięciu
- miwia
- 500p
- Od: 2 gru 2007, o 22:46
Myślę, że ok 1m odległości od siebie powinien być. Fakt, że na zapełnienie tej różnicy trzeba poczekać ze 2-3 lata. Ale wg moich obserwacji, on się dość mocno rozrasta i zbyt częste (ostre) cięcie powoduje mniej obfite kwitnienie wiosną, a szkoda.
-
- 50p
- Od: 2 lis 2005, o 14:46
Witam. Podłączę się do wątku,. bo jednoznacznej odpowiedzi nie znalazłam. Mam białe i żółte pięciorniki. Dwa lata z rzędu ślicznie kwitły. W tym roku klap
Kwiatków (zwłaszcza na żółtych) jak na lekarstwo. Na wiosnę przycinane były. Czy to może być przyczyna słabego kwitnienia? Macie pomysł jak je troszkę "zachęcić" do kwitnienia?

Wina przycinania, pięciornik tego nie lubi, jeśli już to tylko po koniuszkach pędów.Zakwitnie jak odrośnie, żaden nawóz nie pomoże.
-
- 50p
- Od: 2 lis 2005, o 14:46
Dziękuję za podpowiedzi.
Selli - jeśli mam być szczera to jestem zaskoczona tym, że pięciornik nie lubi cięcia. Przycięłam go, bo tak wszędzie zalecali, żeby się zagęścił i miał ładniejszy pokrój. Więc trochę zdezorientowana jestem. Przystrzygłam rośliny o max. 1/3.
Selli - jeśli mam być szczera to jestem zaskoczona tym, że pięciornik nie lubi cięcia. Przycięłam go, bo tak wszędzie zalecali, żeby się zagęścił i miał ładniejszy pokrój. Więc trochę zdezorientowana jestem. Przystrzygłam rośliny o max. 1/3.
- Dorja
- 500p
- Od: 23 wrz 2014, o 08:45
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Że można ciąć- owszem, rozkrzewi się. Ale nie zakwitnie tak obficie, siły kieruje na krzewienie się w tym czasie. Może tak co drugi rok korygować, albo przełożyć cięcie.
Katarzyna. Ogród po wiejsku
Mój pięciornik ma już grubo ponad metr. Przyciąć go tak o połowe ale dopiero w kwietniu a teraz wyciąć zeschłe kwiaty?
- Dorja
- 500p
- Od: 23 wrz 2014, o 08:45
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Pięciornik przycina się bardzo wcześnie na wiosnę, teraz wycinanie zeschłych kwiatów może odrobinę przedłużyć kwitnienie.Drastyczne cięcie raczej oszpeci krzew, niestety.
Katarzyna. Ogród po wiejsku