TRUSKAWKI odmiany
Re: TRUSKAWKI odmiany
Czy wszystkie truskawki wymagają takich samych warunków, czy jakoś się pod tym względem różnią..? Moja miejscówka na truskawki jest chyba niezbyt w ich guście: ziemia piaszczysta, kwaśna, sucha, pod sosnami (więc taki półcień-jasny cień). Poziomki rosną i owocują tam ładnie, ale czy truskawki też tak będą..? Niby to to samo prawie, ale nie wiem - może są jakieś odmiany lepiej dostosowane do takich warunków?
Witajcie, możecie mi powiedzieć, co to za odmiana truskawki?

Pozdrawiam, Gosia:)
- santana51
- 500p
- Od: 13 maja 2012, o 18:01
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Z określeniem odmiany raczej wstrzymaj się do pierwszego owocu bo z listka raczej ciężko będzie określić co to za odmiana 

- Pozdrawiam Jurek
Niestety na podstawie samych liści nie potrafię ocenić jaka to odmiana:(trzeba czekać na owoce:)
Pozdrawiam Ewa
Oto moje pierwsze truskawki Ambrozja sopelkowa frigo kupione i posadzone w pierwszym tygodniu maja...i tak jak podają na stronie sklepu owoce zaczynają dojrzewać po 8-9 tygodniach.W smaku SUPER

Pozdrawiam Ewa
Truskawka ta miała takie owoce:Goshia pisze:Witajcie, możecie mi powiedzieć, co to za odmiana truskawki?

Czy teraz jest możliwa identyfikacja odmiany?
-
- 50p
- Od: 5 maja 2014, o 14:04
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Witajcie! Na wiosne zakupilam w obi 20 krzaczkow truskawki Albion ktora miala owocowac az do przymrozkow. Fakt zakwitla pieknie i rowniez owoce byly piekne i smaczne, jednak na tym jednym kwitnieniu sie skonczylo. Nie wiem co moze byc przyczyna ? Pedy te z nowymi sadzonkami puszcza bardzo ladnie natomiast juz nie kwitnie
moze spotkaliscie sie z czyms takim i doradzicie ?

-
- 50p
- Od: 8 maja 2014, o 11:30
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
W mojej albion teraz zamierają, wysychają kwiaty. Pierwszy rzut owoców był niesamowity.
Tomek93
ja mam kilka odmian truskawek ale dla mnie i mojej rodzinki z moich najsmaczniejsza odmiana to Dukat.Duże i słodkie,dobre do pojedzenia i na dżemy
.
ja mam kilka odmian truskawek ale dla mnie i mojej rodzinki z moich najsmaczniejsza odmiana to Dukat.Duże i słodkie,dobre do pojedzenia i na dżemy

Pozdrawiam Ewa
Goshia pisze:Truskawka ta miała takie owoce:Goshia pisze:Witajcie, możecie mi powiedzieć, co to za odmiana truskawki?
Czy teraz jest możliwa identyfikacja odmiany?
Ponawiam pytanie

Czy ma ktoś z was białe truskawki?
Oddam sprzedam wymienię http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=11&t=79960" onclick="window.open(this.href);return false;
Nie znam odmiany moich truskawek ale to odmiana z dużych truskawekbaxiowa pisze:Czy ktoś z was spotkał się z odmianą GIGANT ? jestem ciekawa tych truskawek czy faktycznie są tak wielkie czy to tylko taki chwyt?

Zapraszam...
i pozdrawiam..
http://www.forumogrodnicze.info/viewtop ... 29&t=31919" onclick="window.open(this.href);return false;

http://www.forumogrodnicze.info/viewtop ... 29&t=31919" onclick="window.open(this.href);return false;
-
- 10p - Początkujący
- Od: 30 lis 2012, o 22:32
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Ja mogę polecić truskawkę Dar select. Jest bardzo słodka, aromatyczna i osiąga znaczne rozmiary. Wbrew temu co można przeczytać w literaturze nie wymarza u mnie już trzeci rok. Być może jest to związane z tym, że rośnie na macie.
-
- 0p - Nowonarodzony
- Od: 17 cze 2016, o 00:02
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Witam! Mam problem, otóż mam truskawki (dość specyficzne, inne niż na ogół) ale kompletnie nie wiem co to za odmiana... Postaram się wykonać zdjęcie żeby ułatwić ale opiszę, może ktoś będzie wiedział... Jest delikatnie spłaszczona (nie ma kształtu stożka), jest biaława w środku, ma głęboko zadołowane nasionka i ma sporą komorę powietrzną, można powiedzieć że jet pusta w środku, truskawka cała jest delikatnej , nie zbitej konsystencji , delikatna ale bardzo smaczna
za wszystkie odpowiedzi dziękuję