Winorośle i winogrona cz. 5
- kapitan
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 2 sty 2012, o 21:58
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Kontakt:
Re: Winorośle i winogrona cz. 5
Hmm..widzę, że latorośl czerwona jak u Kristaly. Coś mi te liście nie pasują. Mam nadzieję, że nic nie pomyliłem
Piotr
http://winnicakapitana.blogspot.com/" onclick="window.open(this.href);return false;
http://winnicakapitana.blogspot.com/" onclick="window.open(this.href);return false;
No ja też tak myślę, dzisiaj specjalnie zabiorę ze sobą lustrzankę z lepszym obiektywem. Może porobię lepsze fotki jak telefonem, bo sam jestem ciekaw, co z tego wyniknie.kapitan pisze:Mam nadzieję, że nic nie pomyliłem
Pozdrawiam Józef
- santana51
- 500p
- Od: 13 maja 2012, o 18:01
Moje Kristaly różni się troszkę od tych pokazanych tu na zdjęciu maja więcej czerwieni
- Pozdrawiam Jurek
- corazonbianco
- Od: 1 kwie 2012, o 11:22
Czy ta odmiana ma polską nazwę?
http://vinograd.info/sorta/stolovye/dekabrskii.html
http://vinograd.info/sorta/stolovye/dekabrskii.html
Nie lubię hortensji, zimy i śniegu oraz pastelowych kolorów w ogrodzie.
Pozdrawiam Józef
- kapitan
- Od: 2 sty 2012, o 21:58
- Kontakt:
Teraz to 100% Kristaly. Brakowało mi na tamtych zdjęciach tego połysku na gładkich liściach, charakterystycznej barwy i ząbkowania. Na tych zdjęciach jest wszystko. Ten największy liść na drugim zdjęciu jest mało charakterystyczny i to on mnie nieco zmylił. Pilnuj latorośli, bo Kristaly jest krucha, szczególnie jak ma sucho.
Piotr
No cóż Piotrze, cieszę się że, sprawa się wyjaśniła. Po to fatygowałem się z porządniejszym aparatem, bo nie wierzyłem żebyś Ty się pomylił, a i ja byłem ciekaw finału. W końcu aparat z porządnym obiektywem, to nie to co telefon! Postaram się je przypilnować, tak jak każesz.
Pozdrawiam Józef
-
- 200p
- Od: 26 cze 2012, o 13:18
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Ja mam bardzo podobny krzaczek Krystaly a maj juz 3 lata. Niestety u mnie co roku na wiosnę przemarza i odbija spod kopczyka. U mnie jest sucha gleba i okres wegetacji skrócony jak to w wschodniej Polsce. Co zrobić by doczekać się owoców?
Inna odmiana Canadice rośnie bardzo silnie. jest jeden pieniek (średnica ok 1,5cm) i od ok metra zaczyna sie pierwsza łoza. W sumie są dwie takie długie 2m zeszłoroczne łozy których wyrastają kolejne odrosty. niestety na wiosnę za późno sie zabrałem za przycinanie i ruszały już z paków wiec jej nie przyciąłem bo nie chciałem żeby mi się wypłakała, może źle zrobiłem. Czy ją skrócić dopiero na jesieni? Jak?
Inna odmiana Canadice rośnie bardzo silnie. jest jeden pieniek (średnica ok 1,5cm) i od ok metra zaczyna sie pierwsza łoza. W sumie są dwie takie długie 2m zeszłoroczne łozy których wyrastają kolejne odrosty. niestety na wiosnę za późno sie zabrałem za przycinanie i ruszały już z paków wiec jej nie przyciąłem bo nie chciałem żeby mi się wypłakała, może źle zrobiłem. Czy ją skrócić dopiero na jesieni? Jak?
- lucas070707
- 100p
- Od: 10 wrz 2012, o 18:19
Na moim wieloletnim krzewie Bety pojawiły się rozległe objawy niedoborów. Oprócz tego co widać na liściach, cały krzew najpierw robi się jasnozielony, a potem żółknie zaczynając od góry. Wczoraj opryskałem go florovitem w dawce 5mL/2L wody. Ostatnio dostał sporą dawkę obornika bydlęcego jakieś 3 lata temu, poza tym nie był nigdy nawożony i nigdy nie wykazywał takich objawów. Czego może to być niedobór? Może kupić jakiś specjalistyczny nawóz dolistny i zacząć regularnie nawozić?
@lucas070707
Niedobory objawiające się na liściach to może nawet nie być kwestia gleby ubogiej w mikro- i makro-elementy, lecz niemożności ich pobierania przez system korzeniowy rośliny z powodu niedobrego odczynu pH (zbyt kwaśny) - wtedy doraźnym ratunkiem jest jedynie dostarczanie składników opryskiem dolistnym (np. florovit) - dopóki nie poprawimy pH.
Sprawdzałeś jakie masz pH gleby?
Niedobory objawiające się na liściach to może nawet nie być kwestia gleby ubogiej w mikro- i makro-elementy, lecz niemożności ich pobierania przez system korzeniowy rośliny z powodu niedobrego odczynu pH (zbyt kwaśny) - wtedy doraźnym ratunkiem jest jedynie dostarczanie składników opryskiem dolistnym (np. florovit) - dopóki nie poprawimy pH.
Sprawdzałeś jakie masz pH gleby?
Pozdr.
Jarek
Jarek
-
- 100p
- Od: 27 sty 2014, o 10:55
Czy można teraz pryskać Asashi SL i do kiedy pryskamy ?
-
- 200p
- Od: 11 lip 2014, o 12:17
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
A tutaj moje jedyne białe o niewiadomej nazwie rośnie jak na razie dobrze. Mierzyłem dzisiaj miało 9 cm od pierwszej do ostatniej jagody i pozostałe również coś koło tego.
Mam tę moc - Sylwek
Witajcie, po raz kolejny zmuszony jestem zapytać o poradę . Mam w swoim ogródku krzaki winorośli drugi rok, więc zakłądam że sa trzy letnie. W tym roku na dwóch z czterech są pojedyncze grona kontrolne. Ogólnie to wszystkie rosną wg mnie dobrze, nawet bardzo dobrze. Gatunki to Aurora, Alden, Iza Zaliwska i Agat Doński. Wszystkie zamierzam prowadzić na stałym ramieniu, niektóre wyżej niektóre niżej ale zakładam aby była duża masa starego drewna gdyż wyczytałem że przy odmianach deserowych jest to korzystne zatem będę je prowadził jako royat lub casaneve przynajmniej na poczatek, potem zawsze mozna zmienić. I teraz pytanie. Mam bardzo duze przyrosty tegorocznych pędów. Agat Doński ponad 2 -2,5 metra, Alden 1,5 metra i się łamie, Iza 1,5 metra też się łamie, aurora 1.5 metra i najdłuższa latarosl tez sie ułamała. Po części to pewnie moja wina bo zle, nie zbyt dokładnie przywiązuje ale stało sie. Teraz pytanie. Czy ja juz moge teraz te latorośle które mają stworzyć stałe ramię spróbować przygiąć do poziomu? Czy uszczyknąć im stożek wzrostu aby poszły na grubość nie na długość? Czy to jeszcze za wcześnie?