Fiołki afrykańskie i ja
Re: Fiołki afrykańskie i ja
No i wielkie brawa za kwitnienia . Ten ciapatkowy fiołeczek
-
- 20p - Rozkręcam się...
- Od: 31 maja 2015, o 08:50
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Jadziu, jestem nowa na forum i od jakiegoś czasu śledzę wątki fiołkomaniaków ;) i tak trafiłam na Twoją piękną kolekcję. Gratuluję ;) Ja sama miałam juz kilka prób z fiołkami, ale wszystkie kończyły się tak samo Jako specjalistę w ich uprawie, chciałam Cię zapytać co zrobić aby fiołek ponownie zakwitł? Około miesiąca temu kupiłam ładny okaz ''kundelka'' w jednym z marketów, niestety teraz nie ma juz ani jednego kwiatka, mimo iż sumiennie go podlewalam. Będę wdzięczna za odpowiedź.
ence-pence myślę że Twój fiołeczek na pewno ponownie zakwitnie, teraz musisz mu dać troszkę odpocząć i nie przesadzaj podlewaniem.
-
- 20p - Rozkręcam się...
- Od: 31 maja 2015, o 08:50
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
neska133, a czy powinnam go teraz nawozić? a jeśli tak, to czym?
Ence-pence, cieszę się, że zajrzałaś i dziękuję za pochwałę moich "podopiecznych". Nie jestem niestety wielkim specem, ale myślę, że Twój fiołek dobrze byłoby przesadzić do świeżej ziemi. Aby była "lżejsza" dodaj do niej perlitu, tak mniej więcej 1/3 (tzn. 2 części ziemi + 1 część perlitu). I trzeba poczekać troszkę, aby fiołek sobie odpoczął, Neska ma rację.
Jeśli chodzi o podlewanie, to ja podlewam je wodą z dodatkiem biohumusu (do kupienia w każdym sklepie ogrodniczym i markecie). Daję 1 nakrętkę nawozu na 1 l wody.
Staram się, aby podłoże zawsze było wilgotne.
Po przesadzeniu do nowej ziemi wystarczy podlewać zwykła wodą bez nawozu, jakieś 2-3 tygodnie, bo zawartych w niej składników mineralnych na razie roślinie wystarczy.
Niedługo fiołasek powinien Ci znowu zakwitnąć i tym razem na dłużej. Daj znać jak Ci się uda doprowadzić go do kwitnienia. Powodzenia
Izary, to Podruzhka nevesty tak się rozszalała Codziennie powtarzam jej "tak trzymaj" Na razie słucha
Jeśli chodzi o podlewanie, to ja podlewam je wodą z dodatkiem biohumusu (do kupienia w każdym sklepie ogrodniczym i markecie). Daję 1 nakrętkę nawozu na 1 l wody.
Staram się, aby podłoże zawsze było wilgotne.
Po przesadzeniu do nowej ziemi wystarczy podlewać zwykła wodą bez nawozu, jakieś 2-3 tygodnie, bo zawartych w niej składników mineralnych na razie roślinie wystarczy.
Niedługo fiołasek powinien Ci znowu zakwitnąć i tym razem na dłużej. Daj znać jak Ci się uda doprowadzić go do kwitnienia. Powodzenia
Izary, to Podruzhka nevesty tak się rozszalała Codziennie powtarzam jej "tak trzymaj" Na razie słucha
Zakwitł mi fiołek, na który czekałam z ciekawością. Ma piękną intensywną barwę i jaśniejsze plamki, co sprawia, że wygląda bardzo efektownie. Wypuszcza już nowe pączki...
Croteau - Startrick
No i pokryła się kwiatami RS Gercoginia A niedawno miała raptem jeden skromny pączuszek
Croteau - Startrick
No i pokryła się kwiatami RS Gercoginia A niedawno miała raptem jeden skromny pączuszek
JAka ona piękna! Zupełnie jak nie fiołek, tylko inny kwiat
A Startrick to taki fantasy chyba
A Startrick to taki fantasy chyba
Ala
- Tryamour
- 500p
- Od: 22 cze 2010, o 22:03
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Prawdziwe cudeńka masz Kwiatuszki RS Gercoginii przypominają mi kwiaty gloksynii
Solshine, Tryamour, fajnie, że zaglądacie. Tak, Startrick ma takie ładne plamkowe fantasy. Na zdjęciu wygląda bardziej blado niż w rzeczywistości - w rzeczywistości ma piękne nasycone kolory. Gercoginia kwitnie całymi bukietami, z czego ogromnie się cieszę, bo to ładnie wygląda.
Ja dzisiaj cały dzień przesadzam, odmładzam, formuję rozetki, ukorzeniam liście... Dostałam wczoraj zamówione doniczki i stąd ten zryw Bardzo bym chciała, żeby fiołaski rosły mi wzorcowo Na razie pięknie kwitną i czują się świetnie, ale na przykład denerwują mnie boczne odrosty. Kilka takich odrostów eksperymentalnie ukorzeniam: w ziemi i pod "czepkiem" z torebki foliowej. Pogoda na razie na to pozwala, bo kiedy jest za gorąco, to fiołek w takiej torbie może zginąć.
Ja dzisiaj cały dzień przesadzam, odmładzam, formuję rozetki, ukorzeniam liście... Dostałam wczoraj zamówione doniczki i stąd ten zryw Bardzo bym chciała, żeby fiołaski rosły mi wzorcowo Na razie pięknie kwitną i czują się świetnie, ale na przykład denerwują mnie boczne odrosty. Kilka takich odrostów eksperymentalnie ukorzeniam: w ziemi i pod "czepkiem" z torebki foliowej. Pogoda na razie na to pozwala, bo kiedy jest za gorąco, to fiołek w takiej torbie może zginąć.
Ślicznie i kolorowe u Ciebie
Startrick uroczy, ja mam odreanimowaną sadzoneczkę i czekam na kwiatuchy
RS Gercoginia wygląda przepięknie, ja nie doczekałam się kwitnienia mojej, zmęczyło mnie czekanie i rozstałyśmy się, teraz zastanawiam się czy słusznie
Startrick uroczy, ja mam odreanimowaną sadzoneczkę i czekam na kwiatuchy
RS Gercoginia wygląda przepięknie, ja nie doczekałam się kwitnienia mojej, zmęczyło mnie czekanie i rozstałyśmy się, teraz zastanawiam się czy słusznie
Myślę, że Twój Startrick niedługo ucieszy Cię kwiatami Na Gercoginię warto było poczekać, bo naprawdę piękna. Ukorzeniam teraz jej odrost boczny i wsadziłam do ukorzenienia 2 listki, to Ci dam Zakwita mi teraz Strelec Elit, jak będzie mieć więcej kwiatów, to zrobię fotkę.
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 15 maja 2015, o 14:00
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Witam! Śliczne fiołki brawo!!!
Witam Cię serdecznie, Halinko Rozgość się i czuj się jak u siebie.
Moje fiołki kwitną tymczasem dalej
Powder Keg (Sorano) pierwsze kwitnienie
Sztorm (Morev) ma już nieduży bukiecik
-- 19 cze 2015, o 14:50 --
A poza tym pracowałam nad ukorzenianiem listków nowych odmian. Rezultaty są na fotce
Teraz cierpliwie czekam na odnóżki
Moje fiołki kwitną tymczasem dalej
Powder Keg (Sorano) pierwsze kwitnienie
Sztorm (Morev) ma już nieduży bukiecik
-- 19 cze 2015, o 14:50 --
A poza tym pracowałam nad ukorzenianiem listków nowych odmian. Rezultaty są na fotce
Teraz cierpliwie czekam na odnóżki