Papryka w doniczce, na balkonie
- PaulaPola
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 26 mar 2012, o 21:18
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Papryka w doniczce, na balkon
http://www.forumogrodnicze.info/viewtop ... n&start=42 Tu jest mini kolorowa od Nemezji. Ale ona była inaczej opisana. A mix kktóry trafił do Ciebie jest prawdopodobnie mixem 4 odmian o 4 kolorach. Ale musisz darczyńce zapytać. Firma Pla..Co taki mix kolorów tez sprzedaje.
- Rzepka
- Od: 30 mar 2014, o 14:55
Darczyńca nie odpowiada, więc po prostu muszę poczekać co wyrośnie, ewentualnie przesadzić do większej donicy lub do gruntu.
Pozdrawiam
Pozdrawiam
-
- 20p - Rozkręcam się...
- Od: 15 cze 2015, o 10:35
Coś niedobrego dzieje się z moją papryczką
Nowe liście są zniekształcone i dostała jasnych plamek
Rośnie ładnie, widać że wypuści lada chwila sporo kwiatków (pierwszy kwiatek urwany żeby urosła i się wzmocniła). Wsadzona w ziemię z kompostownika, bo taką akurat miałam pod ręką. Na balkonie od 3 tyg. Fertygowana od 1,5tyg. nawozem wer.2. Ok. tydzień temu pryskana OW. Wcześniej pryskana raz pokrzywą, bo przyplątały mi się mszyce i również nią podlana (1:10).
Wydaje mi się, że mogłam ją przelać To chyba tłumaczyłoby kolor i plamki, ale czy od tego zniekształcałyby się liście?
Na moim komputerze kolor jest dość wiernie oddany, na komórce którą robiłam zdjęcia był przejaskrawiony.
Przyjrzałam się mojej papryce i niestety coś się na niej zagnieździło Małe białe i brązowe robaczki, ok 1mm kreseczki. Co to może być i jak się tego pozbyć? Boję się żeby mi się to nie rozprzestrzeniło na resztę warzywnika
Nowe liście są zniekształcone i dostała jasnych plamek
Rośnie ładnie, widać że wypuści lada chwila sporo kwiatków (pierwszy kwiatek urwany żeby urosła i się wzmocniła). Wsadzona w ziemię z kompostownika, bo taką akurat miałam pod ręką. Na balkonie od 3 tyg. Fertygowana od 1,5tyg. nawozem wer.2. Ok. tydzień temu pryskana OW. Wcześniej pryskana raz pokrzywą, bo przyplątały mi się mszyce i również nią podlana (1:10).
Wydaje mi się, że mogłam ją przelać To chyba tłumaczyłoby kolor i plamki, ale czy od tego zniekształcałyby się liście?
Na moim komputerze kolor jest dość wiernie oddany, na komórce którą robiłam zdjęcia był przejaskrawiony.
Przyjrzałam się mojej papryce i niestety coś się na niej zagnieździło Małe białe i brązowe robaczki, ok 1mm kreseczki. Co to może być i jak się tego pozbyć? Boję się żeby mi się to nie rozprzestrzeniło na resztę warzywnika
- BobejGS
- Od: 31 lip 2013, o 17:44
- Kontakt:
Kreseczki czy kropeczki? Zrób zdjęcie jak możesz.
U mnie zawiązało się pierwsze 5papryczek na Habanero mustard:
A dziś zapyliłem 4kwiatki na Trinidad scorpion moruga yellow.
-
- 20p - Rozkręcam się...
- Od: 15 cze 2015, o 10:35
Niestety mam w tym momencie do dyspozycji tylko telefon, który raczej nie da rady ich uchwycić:(
Z tego co jednak wyszperałam, to wszystkie znaki na liściach i w internecie wskazują na wciornastki
Jeszcze zimą takie same robaczki unicestwiły mi cebulę w doniczce hodowaną na szczypior. Kiedy cebula poszła na śmietnik w domu pojawiła się bazylia z marketu, która uschła mimo podlewania. Z kolejną było to samo.
Teraz padła mi balkonowa kocimiętka (identycznie jak wcześniej bazylia, dosłownie została zmumifikowana) i coś zaatakowało młode bazylki.
Chciałam uniknąć chemii przynajmniej w uprawie balkonowej, ale jak widać nie będzie mi dane Do tej pory walczyłam z mszycami, teraz doszły wciornastki... Jutro w użycie idzie Karate. Ubiję je wszystkie Opryskam wszystko jak leci...
Z tego co jednak wyszperałam, to wszystkie znaki na liściach i w internecie wskazują na wciornastki
Jeszcze zimą takie same robaczki unicestwiły mi cebulę w doniczce hodowaną na szczypior. Kiedy cebula poszła na śmietnik w domu pojawiła się bazylia z marketu, która uschła mimo podlewania. Z kolejną było to samo.
Teraz padła mi balkonowa kocimiętka (identycznie jak wcześniej bazylia, dosłownie została zmumifikowana) i coś zaatakowało młode bazylki.
Chciałam uniknąć chemii przynajmniej w uprawie balkonowej, ale jak widać nie będzie mi dane Do tej pory walczyłam z mszycami, teraz doszły wciornastki... Jutro w użycie idzie Karate. Ubiję je wszystkie Opryskam wszystko jak leci...
To papryczka chili nie jest samopylna, tak jak pomidory. Trzeba ręcznie zapylać.?BobejGS pisze:Kreseczki czy kropeczki? Zrób zdjęcie jak możesz.
Pytam poważnie, bo uprawiam pierwszy rok i po Twoim wpisie poczułam się lekko zdezorientowana.
Aga
- BobejGS
- Od: 31 lip 2013, o 17:44
- Kontakt:
Jakoś pyłek musi spaść na pręcik. A te papryczki stoją w tunelu, więc owadów i wiatru są znikome ilości. Dlatego pierwsze papryczki zapylam ręcznie. Później, to już potrząsam jak pomidory i też nie ma problemu z wiązaniem. Zresztą to sama przyjemność dla mnie zapylić nową odmianę, która rozpoczyna kwitnienie.
- grazka100
- 500p
- Od: 25 paź 2010, o 10:39
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Piękny ten Cyklon
- legina
- 1000p
- Od: 21 maja 2013, o 11:19
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Przypuszczam,że są to gąsienice.Podobną sytuację mam ale na pomidorach.Gąsienice są małe,większe,zielone,brązowe a nawet czarne.Wydawało mi się,że już je wyzbierałem.a dziś znów znalazłem odchody na liściach.F..ce wgryzają się nawet w pomidory.Potrząsanie krzakiem nic nie daje,bo są jak przyklejone od spodu liścia.Są prawie niewidoczne nawet w okularach,przystosowują sie kolorem do otoczenia..W ub.roku było podobnie.Nie zgłębiałem ich etiologii.
- Rzepka
- Od: 30 mar 2014, o 14:55
Dziękuję , po powrocie do domu obejrzę je przez lupę. U mnie na szczęście pomidorów się nie tykają, pogryzione są tylko papryki.
Kiedyś, przy przestawianiu doniczek zauważyłam skorka, skubany zwiał, czy to możliwe by to one robiły takie spustoszenie?
Pozdrawiam
Kiedyś, przy przestawianiu doniczek zauważyłam skorka, skubany zwiał, czy to możliwe by to one robiły takie spustoszenie?
Pozdrawiam