Dozer na popularnym mydle potasowym ogrodniczym jest napisane 100-300 ml / 10 l wody
calka ocet 0,1% raczej niedziała.
Na papryce mam zamiar przetestować ocet + mydło potasowe, bardzo fajna reakcja zachodzi - mleczko się robi. Nie wiem w jakim stopniu ta reakcja zachodzi, ale powinien wyjść octan potasu ? Ale jeszcze sprawdzić muszę co wyjdzie z mydłem potasowym 40%, czy przypadkiem coś się nie wytrąci i na czymś to przetestować.
- Przeciwko mszycom -
150-300g szarego mydła na 10 litrów gorącej wody do stosowania w ciągu całego roku.
- Przeciwko mszycom i roztoczom - 40g mydła i 1/8 litra
nafty wymieszać dobrze w gorącej wodzie (do uzyskania koloru mleka), dodać 25 litrów zimnej wody i dobrze wymieszać, do stosowania
przed zawiązywaniem owoców.
- Przeciwko gąsienicom w przypadku masowego wystąpienia - 300g mydła, 0.5 litra denaturatu, 1 łyzka wapna i 1 łyżka soli, dobrze rozpuścić w 10 litrach wody.
Poniższe dwie receptury pochodzą z poradnika dla sadowników wydanego w okresie II wojny światowej.
Emulsja mydlano-naftowa
Do walki z owadami ssącymi, jak mszyce oraz miodówka jabłoniowa, używa się emulsji naftowej, którą sporządza się w sposób następujący: w 1 litrze wrzącej wody rozpuszcza się 300 g szarego mydła. Do tego wlewa się 1 litr nafty i miesza, tworząc zawiesinę. Powstały płyn zalewa się jeszcze 1 litrem wrzącej wody, powoli, nieustannie mieszając. Powstały płyn wlewamy do 50 l beczki wody, najlepiej deszczowej, gdyż jest miękka i ponownie miesza. Po ostudzeniu natychmiast stosujemy do zwalczania mszyc, gdyż po kilkunastu godzinach emulsja traci swe właściwości mszycobójcze i jest szkodliwa dla roślin.
Odwar tytoniowy z szarym mydłem
Odwar sporządza się z taniego gatunku tytoniu np. machorki lub pyłu tytoniowego w sposób następujący: 400 g machorki lub 600 g pyłu tytoniowego zalać jednym wiadrem wody (10 l) na noc. Następnego dnia gotować tytoń z wodą, na wolnym ogniu przez około 2 godziny. Po ostudzeniu przecedzić przez szmatkę. Do powstałego wyciągu dodać 2 wiadra (20 l) wody. Osobno w ciepłej wodzie rozpuścić szare mydło około 200 g. Jak mydło się rozpuści dodać jeszcze kolejne 2 wiadra wody (20 l). By wzmocnić odwar można dodać 1 litr denaturatu. Wszystkie składniki połączyć i wykonać oprysk. Preparat stosować trzeba bardzo ostrożnie gdyż jest stosunkowo mocno toksyczny.
PS powyższe przepisy stosujecie na własną odpowiedzialność