Winorośle i winogrona cz. 5

Drzewa owocowe
Zablokowany
Awatar użytkownika
kapitan
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 sty 2012, o 21:58
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Kontakt:

Re: Winorośle i winogrona cz. 5

Post »

Joze1802 pisze:Moje obie Kristalki posadzone na jesień, mają się dobrze i na dzień dzisiejszy przyrosty latorośli sięgają już 40 cm. :) Zdjęcie z przed tygodnia, lekko już nie aktualne, zwłaszcza po ostatnich deszczach.

Obrazek
Nie pomyliłeś zdjęć? To nie wygląda na Kristaly.
Piotr
http://winnicakapitana.blogspot.com/" onclick="window.open(this.href);return false;
Awatar użytkownika
Joze1802
500p
500p
Od: 7 lip 2012, o 20:30

Post »

kapitan pisze:Nie pomyliłeś zdjęć? To nie wygląda na Kristaly.
No nie pomyliłem, mam tylko te dwie identyczne sadzonki posadzone obok siebie i opisane na metkach jako Kristaly. Pozostałe mam po jednym egzemplarzu z odmiany, każda jest inna.Zaskoczyłeś mnie tak że, pójdę dzisiaj, sprawdzę i sfotografuję je razem z metkami.(oryginały)
jokaer pisze:Józefie, ja bym na razie zostawiła i na jesieni przycięła na oczko ten pęd z prawej.
Tak chyba zrobię.
jokaer pisze:Grube pędy odcinaj, nie wyłamuj, chyba, że się ledwo trzyma, bo czasami tak się też zdarza.
Dzięki, tyle chciałem wiedzieć, bo w moim wieku już nie stać mnie na jakiekolwiek eksperymenty i jakiekolwiek straty tym spowodowane, wolę zapytać Was doświadczonych w temacie. :)
Pozdrawiam Józef
tencia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 sty 2013, o 20:47
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Z pozostawionej latorośli na sadzonce zw kącikach wyrastają pasierby czy jak to się nazywa ,coś jak wilki na pomidorach,to mam to uszczykiwać za 2 listkiem ,czy wyłamywać całkiem ?
Pozdrawiam Teresa
Awatar użytkownika
jokaer
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 14 lut 2008, o 08:21
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Lokalizacja: Pogórze Ciężkowickie 385 m npm; na granicy Małopolski z Podkarpaciem

Post »

Korzystniej jest zostawiać pasierby, uszczykując je.
Pozdrawiam- Jola Spis treści w uprawie warzyw
----------------------------------------------------
Sprzedam/Kupię/Wymienię Moje krzyżówki Na pohybel zimie
Awatar użytkownika
kapitan
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Hmm..widzę, że latorośl czerwona jak u Kristaly. Coś mi te liście nie pasują. Mam nadzieję, że nic nie pomyliłem :wink:
Piotr
http://winnicakapitana.blogspot.com/" onclick="window.open(this.href);return false;
Awatar użytkownika
Joze1802
500p
500p

Post »

kapitan pisze:Mam nadzieję, że nic nie pomyliłem
No ja też tak myślę, dzisiaj specjalnie zabiorę ze sobą lustrzankę z lepszym obiektywem. Może porobię lepsze fotki jak telefonem, bo sam jestem ciekaw, co z tego wyniknie. :D
Pozdrawiam Józef
Awatar użytkownika
santana51
500p
500p
Od: 13 maja 2012, o 18:01

Post »

Moje Kristaly różni się troszkę od tych pokazanych tu na zdjęciu maja więcej czerwieni
  • Pozdrawiam Jurek
Awatar użytkownika
corazonbianco
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 kwie 2012, o 11:22

Post »

Czy ta odmiana ma polską nazwę?
http://vinograd.info/sorta/stolovye/dekabrskii.html
Nie lubię hortensji, zimy i śniegu oraz pastelowych kolorów w ogrodzie.
Awatar użytkownika
Joze1802
500p
500p

Post »

Aktualne fotki obydwóch moich Kristalek, co Wy na to?. :) Metki oryginalne! :wit

Obrazek

Obrazek
Pozdrawiam Józef
Awatar użytkownika
kapitan
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Teraz to 100% Kristaly. Brakowało mi na tamtych zdjęciach tego połysku na gładkich liściach, charakterystycznej barwy i ząbkowania. Na tych zdjęciach jest wszystko. Ten największy liść na drugim zdjęciu jest mało charakterystyczny i to on mnie nieco zmylił. Pilnuj latorośli, bo Kristaly jest krucha, szczególnie jak ma sucho.
Piotr
Awatar użytkownika
Joze1802
500p
500p

Post »

No cóż Piotrze, cieszę się że, sprawa się wyjaśniła. Po to fatygowałem się z porządniejszym aparatem, bo nie wierzyłem żebyś Ty się pomylił, a i ja byłem ciekaw finału. :) W końcu aparat z porządnym obiektywem, to nie to co telefon! Postaram się je przypilnować, tak jak każesz. :)
Pozdrawiam Józef
grapes
200p
200p
Od: 26 cze 2012, o 13:18

Post »

Ja mam bardzo podobny krzaczek Krystaly a maj juz 3 lata. Niestety u mnie co roku na wiosnę przemarza i odbija spod kopczyka. U mnie jest sucha gleba i okres wegetacji skrócony jak to w wschodniej Polsce. Co zrobić by doczekać się owoców?

Inna odmiana Canadice rośnie bardzo silnie. jest jeden pieniek (średnica ok 1,5cm) i od ok metra zaczyna sie pierwsza łoza. W sumie są dwie takie długie 2m zeszłoroczne łozy których wyrastają kolejne odrosty. niestety na wiosnę za późno sie zabrałem za przycinanie i ruszały już z paków wiec jej nie przyciąłem bo nie chciałem żeby mi się wypłakała, może źle zrobiłem. Czy ją skrócić dopiero na jesieni? Jak?
Awatar użytkownika
lucas070707
100p
100p
Od: 10 wrz 2012, o 18:19

Post »

Na moim wieloletnim krzewie Bety pojawiły się rozległe objawy niedoborów. Oprócz tego co widać na liściach, cały krzew najpierw robi się jasnozielony, a potem żółknie zaczynając od góry. Wczoraj opryskałem go florovitem w dawce 5mL/2L wody. Ostatnio dostał sporą dawkę obornika bydlęcego jakieś 3 lata temu, poza tym nie był nigdy nawożony i nigdy nie wykazywał takich objawów. Czego może to być niedobór? Może kupić jakiś specjalistyczny nawóz dolistny i zacząć regularnie nawozić?

Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika
jars
100p
100p
Od: 2 lis 2014, o 18:10

Post »

@lucas070707
Niedobory objawiające się na liściach to może nawet nie być kwestia gleby ubogiej w mikro- i makro-elementy, lecz niemożności ich pobierania przez system korzeniowy rośliny z powodu niedobrego odczynu pH (zbyt kwaśny) - wtedy doraźnym ratunkiem jest jedynie dostarczanie składników opryskiem dolistnym (np. florovit) - dopóki nie poprawimy pH.
Sprawdzałeś jakie masz pH gleby?
Pozdr.
Jarek
Neki
100p
100p
Od: 27 sty 2014, o 10:55

Post »

Czy można teraz pryskać Asashi SL i do kiedy pryskamy ?
Zablokowany

Wróć do „Drzewa i krzewy OWOCOWE”